Podłogówka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Podłogówka

Post »

Proszę o porady. Nigdzie w sieci nie znalazłam konkretnych informacji na temat jak się sprawdzają panele na ogrzewaniu podłogowym. Może ktoś z Was się ze mną podzieli doświadczeniami, linkami ... ? Z góry dziękuję.
sylwekw

Re: Podłogówka

Post »

Gdy zobaczyłem temat już się ucieszyłem, że wreszcie być może ja będę mógł się do czegoś przydać ....... ale niestety nie. Mamy ogrzewanie podłogowe na całym dole w domu (z wyjątkiem sypialni) ale niestety wszędzie jest terakota. Jakoś nie mogłem uwierzyć w to, że nawet przy wyborze parkietu albo paneli niby specjalnych do podłogówki (i specjalnie drogich :-) będą one odpowiednio dobrze przewodziły ciepło i nie będą się odkształcały. Ale nie żałujemy - ciepła podłoga w domu to coś super zimą. Niestety latem już mniej przyjemnie.

A czy bardzo Ci zależy na panelach przy ogrzewaniu podłogowym?
Moja żonka też bardzo nie chciała terakoty przynajmniej w salonie ale ostatecznie znaleźliśmy taką, która imituje klepki drewniane i podoba się żonie. A przynajmniej nie ma problemu robienia jakiejś wstawki wokół kominka.

A tak swoją drogą to mam pomysł, gdzie można by poszukać informacji w tej kwestii, źródło które nie zawodziło mnie podczas całej budowy i wykańczania domu - odezwij się na priv bo chyba nie można reklamować innego Forum :-).
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A co, mówicie o Muratorze? :lol: Mnie też bardzo pomogło zaglądanie tam na forum :heja
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
sylwekw

Post »

Tak. Forum Muratora bardzo duzo mi pomogło podczas budowy (i nie tylko budowy) domu. Tam jest wiele pozytecznych informacji od zwykłych ludzi takich jak my, użytkujących swoje własne domy :-). I jestem pewien, że na temat paneli na podłogówkę też na pewno sporo napisano.

Lorrie ale to nie zmienia faktu, że odpowiem na Twoje pytania z PW tak jak pisałem w PW.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Też szukałam na Forum Muratora. Mądrego tematu paneli na podłogówce jednak nie znalazłam ...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pewności nie mam, ale uważam, że panele, nawet najsolidniejsze, tak jak podłoga z klepki drewnianej, nie nadają się na ogrzewaną podłogę. Chyba, że jakieś specjalne, ale takie zapewne były bardzo kosztowne.

Różnica temperatur, a szczególnie różnica w nawilgoceniu (zimą sucho, latem bez włączonego "suszenia", prawdopodobnie mogą powodować odkszałcanie się paneli. Tak uważam, ale dowodów na to nie mam :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Marzenna
50p
50p
Od: 6 maja 2007, o 12:07

Post »

Lorrie a gdzie Ty znalazłaś firmę, która Cię przekonywała do paneli na ogrzewanie podłogowe???
I czy mówimy o panelach drewnianych, jeżeli tak to chyba jakaś pomyłka. Skończyłam budowę 3 lata temu, znajdowałam takie cudeńka jak deski dębowe na pióro i wpust, układane jak panele podłogowe, ale o panelach na ogrzewanie nie słyszałam. przecież z założenia drewno jest izolatorem ciepła.
Poszukaj dobrze i nie daj się nabić w butelkę :wink: Pozdrawiam
Najdłuższa droga , najdalszy cel - zawsze należy zrobić pierwszy krok. A potem nie zapomnieć o następnych :)
sylwekw

Post »

Według ofert producentów i sprzedawców są zarówno panele jak parkiet "nadające się" do stosowania na ogrzewanie podłogowe. Jednak ja podobnie jak i przedmówcy nie bardzo wierzę w ich skuteczność, trwałość itd. Jak słusznie Marzenna zuważyła, drewno to dość dobry izolator ciepła.
Wiesz technika podobno czyni cuda ale pewnych rzeczy się chyba nie przeskoczy - dlatego my mamy cały dół w terakocie - nie chcieliśmy zrezygnować z podłogówki a nie wierzyłem w drewnianą podłogę (panele, parkiet czy deski - wszystko jedno) na ogrzewaniu podłogowym.

Dobrze się zastanów - nad panelami bo jeśli chodzi o ogrzewanie podłogowe to uważam za dobry wybór, tak jak Ci pisałem na priv.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Te panele to nie przekonywanie żadnych firm, tylko mój własny wymysł. Zawsze marzyłąm, żeby góra domu była taka "sypialniana", ciepła w nastroju, a terakota wiadomo jaki efekt daje ... piękna, ale daje ogólny chłód w pomieszczeniu (nie piszę tu o temperaturze) ...
sylwekw

Post »

Lorrie pisze:Te panele to nie przekonywanie żadnych firm, tylko mój własny wymysł. Zawsze marzyłąm, żeby góra domu była taka "sypialniana", ciepła w nastroju, a terakota wiadomo jaki efekt daje ... piękna, ale daje ogólny chłód w pomieszczeniu (nie piszę tu o temperaturze) ...
Niezależnie od tego, że sam mam na całym parterze terakotę (z wyjątkiem sypialni) to zgadzam się z Tobą - terakota jest chłodna - dosłownie i w przenośni - drewno tworzy klimat.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nieprawda!!!

Terakota, jeśli wybierze się odpowiedni rodzaj, może być południowo ciepła, rdzawo-piaskowo-cieniowana, nieco nierówna, matowa i taka letnio tarasowa, jak we Francji, Włoszech, czy Grecji które kojarzą się jednoznacznie z gorącym latem i wakacjami. Terakota to nie tylko zieleń i błękit kafelków w łazience.

Też mam cały dół domku wyłożony terakotą (grzanie :)) i bardzo żałuję, że w sypialniach mam drewno. Też myślałam tak jak wy, a teraz naprawdę żałuję.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nalewko, podaj mi konkretne nazwy, linki - gdzie znadę taką "ciepła" - w nastroju terakotę? Nie mówię, że nie - ja chcę zobaczyć coś takiego co mnie swoim ciepłem powali na kolana ...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No nie, nie podam, nie mam czasu na szukanie czegoś, co może, ale nie musi powalić cię na kolana :lol:
Proponuję iść do dowolnej hurtowni czy dużego (naprawdę dużego) sklepu z solidną ofertą, z show-roomem, katalogami i po prostu zerknąć co mają w odpowiednim do grzanej podłogi gatunku.

A o guście trudno jest dyskutować, każdemu podoba się co innego, a ja to mam nawet jakby roztrojenie, rozczworzenie czy rozpopiątanie jaźni, podoba mi się całe mnóstwo wzorów terakoty :lol: A wybrać musiałam tylko jeden...
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No właśnie i to jest ból ... myślałam, że znasz jakieś firmy, które mają takie zakręcone ciepłe wzory ...
sylwekw

Post »

Jutro poszukam zdjęcia ze swojego salonu to zobaczysz przykład płytek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”