Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 2

Post »

Ania te hibiskusy bylinowe sa bardzo ladne i moze beda w Szczecinie na targach :roll:
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
Agulina
200p
200p
Od: 27 maja 2009, o 15:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Aniu,pieknie prezentujesz swoje kwiaty! Az milo popatrzec! Floksy u Ciebie takie ladne..a ja sie wlasnie zastanawiam nad likwidacja ich w moim ogrodzie..decyzja jednak zapadnie po zimie! Pozdrawiam . :D
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Pięknie pokazałaś szczególnie dzielżany, wyglądają jak piękne broszki ;:138 Deinanthe ma niesamowity kwiat...a odmian floksów w pięknych odcieniach ;:138
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

Elu, Rybko, Krysiu,Izo, Aqulino, Mario Tereso- dziękuję za wizytę w moim wątku i miłe wpisy.

To już prawie miesiąc odkąd zaglądałam na forum. Przyszła jesień a z nią krótsze dni i deszcz, deszcz,deszcz. Nie lubię ani wcześnie zapadającego zmierzchu ani słoty. Dobrze, że choć w ogrodzie jeszcze coś kwitnie i czasami wyjrzy słońce.
Kwitną moje zimowity. Oto kilka nowych odmian, które nabyłam latem.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Przebarwiają się kwiaty hortensji wiechowatych.

Obrazek Obrazek

Są też kolorowe liście.

Obrazek Obrazek

I typowo jesienne kwiaty.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Piękne kępy "brunetki" :) ciekawy kolor ma goryczka, będę jej szukać...
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

'Antares' jest przecudny! Gdzie go zdobyłaś, pytam bo już dopisałem do listy chciejstw na przyszły rok... :;230
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Aniu jakże bogata, ciepła i kolorowa jest u Ciebie jesień. Niesamowitą masz odmianę powojnika, czy on naprawdę ma kwiaty zebrane w pęki, czy tylko mi się tak wydaje :?: Maria Teresa ma rację, "brunetka" robi wrażenie :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Aniu, to ace...coś tam :) to mukdenia? Muszę pójść moją obejrzeć, nie wiedziałam, że się tak ładnie przebarwia, mam ją od wiosny...
A zimowity super! Nowe odmiany pokazujesz, a te stare (hm...stare! :) ) już w niełasce? A ile odmian liczy Twoja kolekcja zimowitów?
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

A ja zachwycam się mukdenią.Mam odmianę Crimson Fans ale "kudy" jej do tej pokazanej!
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Świecznica wygląda cudnie! Kupiłam wiosną w kapersie, ale coś słabo rośnie i nie przebarwia się :( Czy wiesz jak mogę jej pomóc?
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mario Tereso, Iwonko- moje "brunetki" rosną u mnie już cztery lata ale dopiero drugi rok tak bardzo obficie kwitną. W czasie letniego sezonu upałów ich liście w większości uległy poparzeniu ( moje świecznice rosną na słońcu) i nie spodziewałam się, że tak obficie zakwitną. Chyba zawdzięczam to sierpniowo-wrześniowym deszczom, których nie mogłam ścierpieć.
Mario Tereso- ta goryczka ma kwiaty w głębokim, ciemnym różu ale nie udało mi się uchwycić tej barwy mimo, że zrobiłam wiele zdjęć. Dla mnie ten kolor jest rewelacyjny.
Piotrze - jak po zimowity, to na naszym forum tylko do xipe ;:112
Iwonko - to jest powojnik barszczolistny, który nie jest pnączem ale byliną udającą w pokroju krzew. Rzeczywiście ma kwiaty w baldachach, bardzo obficie i długo kwitnie i przecudownie pachnie. Mam dwie odmiany i poszukuję więcej ale mimo sąsiadowania z największym chyba w Polsce hodowcą powojników, p. Marczyńskim, wciąż nie mogę się ich doczekać w pobliskich salonach ogrodniczych ( p. Marczyński preferuje pnącza ;:110 )

Marteczko-masz rację-Aceryphyllum to inaczej mukdenia.
Stare odmiany zimowitów też cudnie zakwitły ale poszedł obfity deszcz zanim zrobiłam im zdjęcia i teraz są w opłakanym stanie- popiaszczone i zgniecione. Może drugi rzut kwiatów wykwitnie gdy będzie pogoda bezdeszczowa.

magry- ja mam dopiero w planach zakup odmianowych mukdenii. Może przebarwiają się później niż gatunek?

tujko
- pewnie kupiłaś "Atropurpureę", która ma młode liście ciemniejsze a potem zielenieje. Moje były zakupione jako silne sadzonki w doniczkach dwunastkach. Pewnie dlatego tak ślicznie rosną mimo spartańskich warunków, w jakich je posadziłam ( dość suche podłoże i słońce)
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Aniu, śliczne zimowity :wit
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Aniu moja śwecznica też wiosną miała ciemne liście a teraz przebarwiają się na zielone .
Zimowity śliczne .

Genia
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

Aniu dzisiaj w radio usłyszałem że piwonię krzewiastą(drzewiastą) należy przed zimą przyciąć (do gruntu) i zrobić kopczyk -prawda czy fałsz, może to chodzi tylko o młode sadzonki :?:
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zbyszku- pierwszy raz coś takiego słyszę :roll: Piwonie drzewiaste kwitną na zdrewniałych pędach więc przycięcie ich może tylko spowodować rozkrzewienie a i tak , jeśli byłoby to moim celem, zrobiłabym to raczej wiosną. Ściółkowanie gleby nad systemem korzeniowym młodych lub świeżo posadzonych piwonii wydaje mi się jak najbardziej uzasadnione i w ten sposób zabezpieczę swoje piwonie drzewiaste, które posadziłam w tym roku. Jeszcze jutro zajrzę do swojej encyklopedii roślin ozdobnych i jeżeli coś istotnego wyczytam, to z pewnością napiszę.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”