Moje storczyki - Anna cz. 3
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje storczyki - Anna cz. 3
Aniu nie daj się prosić pokazuj
zdobycze
- AnnaL

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniu i Celinko nie wiem czy to aż takie zdobycze ale cieszę się ,że trafiły w moje skromne progi. Ale na początek małe niespodzianki jesienne - oto one :
1. Pędzik u phal. stuartiana - to już 3 zapowiedz kwitnienia.

2. Pędzik u phal. Philadelphia

3. Pędzik u phal. eqestris

4. Pędzik u hybrydy phalaenopsis kwitnącej pachnącymi żółtymi kwiatami z ciapkami na płatkach

5. Pędzik u phal. schilleriana ale tutaj będą dwa zdjęcia - najpierw roślinka a potem jej pędzik. Myślę, że nie tylko dla mnie będzie zaskoczeniem, że tak mała roślina chce kwitnąć

Mam jeszcze drugą taka roślinkę większą od tej na zdjęciu ale jeszcze nie chce kwitnąć.
A teraz moje nowinki z wystawy w Warszawie
1. Lycaste aromatica

2. Phal. Penang Girl

3. Haraella odorata

1. Pędzik u phal. stuartiana - to już 3 zapowiedz kwitnienia.

2. Pędzik u phal. Philadelphia

3. Pędzik u phal. eqestris

4. Pędzik u hybrydy phalaenopsis kwitnącej pachnącymi żółtymi kwiatami z ciapkami na płatkach

5. Pędzik u phal. schilleriana ale tutaj będą dwa zdjęcia - najpierw roślinka a potem jej pędzik. Myślę, że nie tylko dla mnie będzie zaskoczeniem, że tak mała roślina chce kwitnąć

Mam jeszcze drugą taka roślinkę większą od tej na zdjęciu ale jeszcze nie chce kwitnąć.
A teraz moje nowinki z wystawy w Warszawie
1. Lycaste aromatica

2. Phal. Penang Girl

3. Haraella odorata

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Aniu
, to ja sobie tak zatańczyłam z radości, że TYLE nowinek u Ciebie
Pęd u 'Schilleriany' prawie takiej wielkości jak u mojej. Będziemy więc sobie sekundować. Tylko mój zawsze rośnie od początku
zakręcony jak ślimaczek
Widzę też, że kupiłaś lubianą przeze mnie Lycaste a. Ciekawa jestem, jaki będzie cykl rozwoju u Twojej.
Pewnie nasze roślinki będą się mijać etapami wzrostu, bo moja Lycaste a. obecnie ma zupełnie dojrzałe liście, które w pewnym momencie stopniowo
zaczną 'odchodzić' i zostanie łysa dojrzała psb. Dopiero przy takiej wyrastają łodyżki kwiatowe. A może u Twojej wyrosną jeszcze przy tej większej psb ?
Chętnie będę podglądać
Pozostałe zakupy z pędami, pączkami będą nas wszystkich wkrótce cieszyć
Pęd u 'Schilleriany' prawie takiej wielkości jak u mojej. Będziemy więc sobie sekundować. Tylko mój zawsze rośnie od początku
zakręcony jak ślimaczek
Widzę też, że kupiłaś lubianą przeze mnie Lycaste a. Ciekawa jestem, jaki będzie cykl rozwoju u Twojej.
Pewnie nasze roślinki będą się mijać etapami wzrostu, bo moja Lycaste a. obecnie ma zupełnie dojrzałe liście, które w pewnym momencie stopniowo
zaczną 'odchodzić' i zostanie łysa dojrzała psb. Dopiero przy takiej wyrastają łodyżki kwiatowe. A może u Twojej wyrosną jeszcze przy tej większej psb ?
Chętnie będę podglądać
Pozostałe zakupy z pędami, pączkami będą nas wszystkich wkrótce cieszyć
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- AnnaL

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
Asiu dziękuję za taniec
ja zrobiłam to samo jak pozaglądałam pod listki
Lycaste aromatica od dość dawna mi się marzyło
ale jakoś bałam się , że nie podołam. Za namową pewnej osoby, która wierzy w moje możliwości , bo widzi jak się nimi zajmuję postanowiłam kupić i to pojawia się pytanie do Ciebie - w jakim podłożu trzymasz swoją Lycaste i jak często podlewać, by nie zaszkodzić roślinie
Moja roślinka siedzi w korze z węglem drzewnym. Zdaję sobie sprawę, że jakiś czas potrwa aklimatyzacja do moich warunków więc pewnie na te cudowne kwiaty i zapach przyjdzie mi poczekać. 
Lycaste aromatica od dość dawna mi się marzyło
Początek mojej przygody.
))
- kasiunieczka_32
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 08:31
Aniu cudowne zarówno nowości jak i wszystkie pędziki
Haraella niedługo będzie cieszyć swoimi mikro kwiatuszkami (na żywo niesamowite wrażenie
), szkoda tylko że u Penang Girl kwiatuszek chyba troszkę zwiędł
no ale następny czeka w kolejce aby się rozwinąć
Moja mała Schilleriana ma na razie tylko 3 listki, ale Twojej widać bardzo spieszno do kwitnienia.
Haraella niedługo będzie cieszyć swoimi mikro kwiatuszkami (na żywo niesamowite wrażenie
Moja mała Schilleriana ma na razie tylko 3 listki, ale Twojej widać bardzo spieszno do kwitnienia.
- Beatrice

- Od: 24 maja 2009, o 21:34
Aniu super!!!!!!!!!!!, piękną Penang Girl zdobyłaś, a jak wrócę do domu to też popatrzę na moją schilerianę, może też coś wypatrzę

- Kaja-gr
- 200p

- Od: 24 kwie 2010, o 01:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Super zakupy 
ja też kupiłam Penang Girl i jak widze chyba z tego samego źródła
Moja ma jednego kwiatuszka i jeszcze jeden pędzik
Rozwinął się przez noc po wystawie prawie do końca, teraz niestety znowu wyjechałam na tydzien więc jeszcze nie miałam okazji zobaczyć jej w pełnym rozkwicie.
ja też kupiłam Penang Girl i jak widze chyba z tego samego źródła
-
Zabka_Monis
- 1000p

- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Nooo Aniu
Nie wiem czy najpierw gratulować zakupów czy najpierw pędów?
Chyba pędy ważniejsze ,bo wyhodowane własnymi łapkami
No więc : gratuluję
Bo jest czego gratulować! Tyle kwitnień się szykuje mmmm
Będzie co oglądać
No i zakupy.... oj jak Wam zazdroszczę pobytu na wystawie
Haraella odorata pięknisia oraz Phal penang girl to moje chciejstwa
Lycaste aromatica wpisałam w google i także spodobały mi się jej śliczne żółciutkie kwiatuszki
Zakupy pierwsza klasa 
No i zakupy.... oj jak Wam zazdroszczę pobytu na wystawie
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Piękne nowości i pędziki... naprawdę masz fajnie, że możesz sobie jechać na wystawę...
- arlet3

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Aniu ale się u Ciebie dzieje
tyle pędzików
i jakie piękne nowości z wystawy
niech szybko zaaklimatyzują się u Ciebie 
- renata75
- 1000p

- Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Aniu, ale się u Ciebie dzieje dużo dobrego, dziękuję za relacje z wystawy, nowości śliczne, jedna z nich jest moim chciejstwem, będę Ci kibicować i z chęcią podziwiać jej kwiaty.
Pozdrawiam :P
Pozdrawiam :P
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Aniu - oglądam z otwartymi ustami...Ale cudnie ;) Hmm...wszystkie falki z ciapatymi listkami wypuścily Ci pędziki. Toż to będzie widok, jak zakwitną 
Nowości cudne... Penang Girl śliczna
Nowości cudne... Penang Girl śliczna
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Aneczko jak weszłam to aż serducho mi mocniej zabiło takie cudne widoki pędzikowe a nowości prześliczne
szybko niech się aklimatyzują 
Aniu, moja Lycaste rośnie w drobnym podłożu z OS z dodatkiem kilku kawałeczków węgla drzewnego, troszkę skały wulk. i kilka małych kępek sphagnum.AnnaL pisze:Asiu
Lycaste aromatica od dość dawna mi się marzyło..... postanowiłam kupić i tu pojawia się pytanie do Ciebie - w jakim podłożu trzymasz swoją Lycaste i jak często podlewać, by nie zaszkodzić roślinieMoja roślinka siedzi w korze z węglem drzewnym.
Gdy roślina ma przyrosty, rosną liście,wtedy podlewam normalnie jak falenopsisy (tzn. ja czasem namaczam, czasem tylko podlewam).
Gdy zrzuci liście pod koniec jesieni i zostają łyse psb - bardzo ograniczam podlewanie. Tyle tylko, by nie zasuszyć.
Ważne jest nawożenie. W okresie wzrostu, rozwijania się przyrostów przeważa azot, a pod koniec wegetacji, czyli w tej fazie, gdy powoli obumierają liście
(czyli tak, jak obecnie u mojej) fosfor i potas. Gdy liści już nie będzie, wstrzymuję zupełnie nawożenie.
Na szybko zrobiłam dla Ciebie aktualne zdj. mojej Lycaste:

Końcówki liści powoli robią się brązowe, czyli rozpoczyna się proces obumierania.
Tak było w ubiegłym roku. Potem storczyk odpoczywa i nabiera sił do kwitnienia
Pozdrawiam, Joanna
- dorotakol

- Od: 30 maja 2009, o 20:03
Aniu chyba ta twoja kruszynka jest identyczna jak moja. Wczoraj do niej zaglądałam i przesadziłam ją do najmniejszej dostępnej doniczki (5cm).
Dzisiaj stwierdziłam, że jest jeszcze zbyt duża i teraz mieszka w przeźroczystej nakrywce od kremu Olay i całkiem ładnie się prezentuje
W jej starym podłożu była gąbka i miała nieco pozagniwane końcówki najdłuższych korzonków.
Dzisiaj stwierdziłam, że jest jeszcze zbyt duża i teraz mieszka w przeźroczystej nakrywce od kremu Olay i całkiem ładnie się prezentuje
W jej starym podłożu była gąbka i miała nieco pozagniwane końcówki najdłuższych korzonków.
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;