Moje storczyki - Anna cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje storczyki - Anna cz. 3

Post »

Aniu nie daj się prosić pokazuj ;:196 zdobycze
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniu i Celinko nie wiem czy to aż takie zdobycze ale cieszę się ,że trafiły w moje skromne progi. Ale na początek małe niespodzianki jesienne - oto one :

1. Pędzik u phal. stuartiana - to już 3 zapowiedz kwitnienia.

Obrazek

2. Pędzik u phal. Philadelphia

Obrazek

3. Pędzik u phal. eqestris

Obrazek

4. Pędzik u hybrydy phalaenopsis kwitnącej pachnącymi żółtymi kwiatami z ciapkami na płatkach

Obrazek

5. Pędzik u phal. schilleriana ale tutaj będą dwa zdjęcia - najpierw roślinka a potem jej pędzik. Myślę, że nie tylko dla mnie będzie zaskoczeniem, że tak mała roślina chce kwitnąć :?:

Obrazek

Obrazek

Mam jeszcze drugą taka roślinkę większą od tej na zdjęciu ale jeszcze nie chce kwitnąć.

A teraz moje nowinki z wystawy w Warszawie ;:113

1. Lycaste aromatica

Obrazek

2. Phal. Penang Girl

Obrazek

3. Haraella odorata

Obrazek
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Aniu :heja :heja :heja , to ja sobie tak zatańczyłam z radości, że TYLE nowinek u Ciebie :D

Pęd u 'Schilleriany' prawie takiej wielkości jak u mojej. Będziemy więc sobie sekundować. Tylko mój zawsze rośnie od początku
zakręcony jak ślimaczek :)

Widzę też, że kupiłaś lubianą przeze mnie Lycaste a. Ciekawa jestem, jaki będzie cykl rozwoju u Twojej.
Pewnie nasze roślinki będą się mijać etapami wzrostu, bo moja Lycaste a. obecnie ma zupełnie dojrzałe liście, które w pewnym momencie stopniowo
zaczną 'odchodzić' i zostanie łysa dojrzała psb. Dopiero przy takiej wyrastają łodyżki kwiatowe. A może u Twojej wyrosną jeszcze przy tej większej psb ?
Chętnie będę podglądać :)

Pozostałe zakupy z pędami, pączkami będą nas wszystkich wkrótce cieszyć ;:138
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Asiu dziękuję za taniec ;:196 ja zrobiłam to samo jak pozaglądałam pod listki :heja :heja :heja
Lycaste aromatica od dość dawna mi się marzyło ;:108 ale jakoś bałam się , że nie podołam. Za namową pewnej osoby, która wierzy w moje możliwości , bo widzi jak się nimi zajmuję postanowiłam kupić i to pojawia się pytanie do Ciebie - w jakim podłożu trzymasz swoją Lycaste i jak często podlewać, by nie zaszkodzić roślinie :?: Moja roślinka siedzi w korze z węglem drzewnym. Zdaję sobie sprawę, że jakiś czas potrwa aklimatyzacja do moich warunków więc pewnie na te cudowne kwiaty i zapach przyjdzie mi poczekać. ;:223
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Aniu cudowne zarówno nowości jak i wszystkie pędziki ;:63
Haraella niedługo będzie cieszyć swoimi mikro kwiatuszkami (na żywo niesamowite wrażenie ;:108 ), szkoda tylko że u Penang Girl kwiatuszek chyba troszkę zwiędł :( no ale następny czeka w kolejce aby się rozwinąć ;:138
Moja mała Schilleriana ma na razie tylko 3 listki, ale Twojej widać bardzo spieszno do kwitnienia.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Aniu super!!!!!!!!!!!, piękną Penang Girl zdobyłaś, a jak wrócę do domu to też popatrzę na moją schilerianę, może też coś wypatrzę :;230 :;230
Awatar użytkownika
Kaja-gr
200p
200p
Od: 24 kwie 2010, o 01:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Super zakupy :)

ja też kupiłam Penang Girl i jak widze chyba z tego samego źródła :) Moja ma jednego kwiatuszka i jeszcze jeden pędzik :) Rozwinął się przez noc po wystawie prawie do końca, teraz niestety znowu wyjechałam na tydzien więc jeszcze nie miałam okazji zobaczyć jej w pełnym rozkwicie.
Pozdrawiam, Kaja

Moje storczyki :)
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Nooo Aniu :) ;:138 ;:138 Nie wiem czy najpierw gratulować zakupów czy najpierw pędów? :D Chyba pędy ważniejsze ,bo wyhodowane własnymi łapkami :) No więc : gratuluję :) Bo jest czego gratulować! Tyle kwitnień się szykuje mmmm :) Będzie co oglądać :)
No i zakupy.... oj jak Wam zazdroszczę pobytu na wystawie ;:108 Haraella odorata pięknisia oraz Phal penang girl to moje chciejstwa :) Lycaste aromatica wpisałam w google i także spodobały mi się jej śliczne żółciutkie kwiatuszki :uszy Zakupy pierwsza klasa :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Piękne nowości i pędziki... naprawdę masz fajnie, że możesz sobie jechać na wystawę...
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Aniu ale się u Ciebie dzieje :shock: :shock: tyle pędzików ;:138 i jakie piękne nowości z wystawy ;:138 ;:138 niech szybko zaaklimatyzują się u Ciebie :D
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Aniu, ale się u Ciebie dzieje dużo dobrego, dziękuję za relacje z wystawy, nowości śliczne, jedna z nich jest moim chciejstwem, będę Ci kibicować i z chęcią podziwiać jej kwiaty.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Aniu - oglądam z otwartymi ustami...Ale cudnie ;) Hmm...wszystkie falki z ciapatymi listkami wypuścily Ci pędziki. Toż to będzie widok, jak zakwitną :D

Nowości cudne... Penang Girl śliczna ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Aneczko jak weszłam to aż serducho mi mocniej zabiło takie cudne widoki pędzikowe a nowości prześliczne :) szybko niech się aklimatyzują ;:196
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

AnnaL pisze:Asiu
Lycaste aromatica od dość dawna mi się marzyło..... postanowiłam kupić i tu pojawia się pytanie do Ciebie - w jakim podłożu trzymasz swoją Lycaste i jak często podlewać, by nie zaszkodzić roślinie :?: Moja roślinka siedzi w korze z węglem drzewnym.
Aniu, moja Lycaste rośnie w drobnym podłożu z OS z dodatkiem kilku kawałeczków węgla drzewnego, troszkę skały wulk. i kilka małych kępek sphagnum.
Gdy roślina ma przyrosty, rosną liście,wtedy podlewam normalnie jak falenopsisy (tzn. ja czasem namaczam, czasem tylko podlewam).
Gdy zrzuci liście pod koniec jesieni i zostają łyse psb - bardzo ograniczam podlewanie. Tyle tylko, by nie zasuszyć.
Ważne jest nawożenie. W okresie wzrostu, rozwijania się przyrostów przeważa azot, a pod koniec wegetacji, czyli w tej fazie, gdy powoli obumierają liście
(czyli tak, jak obecnie u mojej) fosfor i potas. Gdy liści już nie będzie, wstrzymuję zupełnie nawożenie.
Na szybko zrobiłam dla Ciebie aktualne zdj. mojej Lycaste:

Obrazek

Końcówki liści powoli robią się brązowe, czyli rozpoczyna się proces obumierania.
Tak było w ubiegłym roku. Potem storczyk odpoczywa i nabiera sił do kwitnienia :)
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Aniu chyba ta twoja kruszynka jest identyczna jak moja. Wczoraj do niej zaglądałam i przesadziłam ją do najmniejszej dostępnej doniczki (5cm).
Dzisiaj stwierdziłam, że jest jeszcze zbyt duża i teraz mieszka w przeźroczystej nakrywce od kremu Olay i całkiem ładnie się prezentuje :uszy
W jej starym podłożu była gąbka i miała nieco pozagniwane końcówki najdłuższych korzonków.
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”