Jak czytam swoją wypowiedź z listopada ubiegłego roku to mam ochotę zaserwować sobie cięta ripostę

Jak przyszli miłośnicy roślin sukulentycznych mają się nimi odpowiednio opiekować, skoro wyciągnięte rośliny czego powodem są nieodpowiednie warunki 'chowu', a co z kolei ma wpływ na ich słabą kondycję są tak zachwalane

Zawsze myślałem, że forum powinno pomagać a nie utwierdzać w przekonaniu, ze jest dobrze jeśli tak nie jest. Szczerze mówiąc wolałbym dostawać więcej konstruktywnych, nie zawsze przyjemnych w odbiorze bo z dozą krytyki komentarzy niż złudnych pochwał.
Musiałem wreszcie wyrazić swoje zdanie bo to co czasami się dzieje na forum jest nie do przyjęcia. W regulaminie forum jest wyraźnie napisane, aby wypowiedzi użytkowników były głównie mniej lub bardziej konstruktywne. To nie znaczy, że nie można wyrazić swojego zachwytu nad daną rośliną byle było to docenienie jej piękna a nie złego stanu zdrowotnego. Kończę mój wywód. Proszę, weźcie sobie to do serca.
Chciałbym tu użyć emotki (

), ale i one powoli tracą już swoje znaczenie...
Rosjanna, przewężenia już nie znikną. Jedynym, według mnie słusznym wyjściem będzie ucięcie tych zdeformowanych fragmentów. W niedługim czasie rośliny wypuszczą nowe pędy i co za tym idzie, ładnie się rozkrzewią

.
Powinnaś im również zapewnić więcej słońca by w przyszłości nie trzeba było powtarzać zabiegu. Do ziemi dodaj żwiru by substrat był bardziej mineralny. Nie można zapomnieć o drenażu.
Pozdrawiam i życzę sukcesów w hodowli pięknych roślin jakimi są kaktusy.
P.S Wybacz Rosjanna, że akurat w Twoim wątku przyszło mi wyrazić moje zdanie. Jeśli nie życzysz sobie tego to poproszę moderatora o usunięcie i przeniesienie do mojego wątku, także bez obaw