Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Post »

W Kauflandzie mają zestawy minipojemniczków plastikowych, kwadratowych, po 5 zł zestaw. Z jednego poemniczka zrobię doniczkę dla miniaturka, bo też w takiej głupiej folli jest posadzony... :evil:
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko, ty nie usiedzisz spokojnie, ciągle coś tworzysz. ;:138 ;:138 ;:138
Ja też dla sadzonek i miniaturek wykorzystuję kubki po deserze.
Czy to Oncidium to to co ja mam od Ciebie?
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Asiu- tylko trzeba uważać na te trujące. Ja zbieram tylko w "moich" lasach, w których bywam często :) Hmm, na dużym grzybobraniu w tym roku, też byłam dwa razy. Ale w ciągu tygodnia, codziennie jestem na godzinnym spacerze z psem. Zawsze grzybka jakiegoś przyniosę lub "bukiet" ziół ;:108

Uni- a Widzisz...liczy się pomysłowość ;) Ja też szukałam bardzo dużo plakietek do opisywania kwiatów. Dopiero, bodajże w Praktikerze krakowskim dorwałam ;:108

Joane- oczywiście, że non stop coś robię, tworzenie przeciwdziała jesiennej i zimowej depresji...Dziś też "coś" stworzyłam ;) Tym razem ze storczyków ;:224 A oncidium, dokładnie to, co Masz ode mnie. Nie wiem, czy Twoje w tym roku zakwitnie. U cioteczki, której je dałam, zakwitło po ok.8m-ach. Ale, muszę przyznać Miała dłuższy pędzik...ale zapach ten sam ;:108

Dziś, jak przyjechałam do firemki..Przechodził obok domokrążca z wyrobami z wikliny. Nie mogłam się oprzeć i kupiłam duży kosz za 18zł < w sklepie tej wielkoście kosze są po 45zł, zatem skorzystałam z okazji>. A potem miałam parę spraw do załatwienia w mieście i tak do kosza dołączył wrzos. W domku zrobiłam zatem jesienną ekspozycję z mojego "Sułtana" i "Cętka" i w/w elementów. Oto efekt:

Obrazek

Oraz Cętka na tle wrzosu:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Justynko, piękne kompozycje. Połączenie egzotyki z naszymi widokami. ;:108 ;:108

Oncidium od Ciebie ładnie rośnie. Ma już spory nowy przyrost u którego wykształca się psb. Zobaczymy kiedy zakwitnie.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękna kompozycja z Phal. i wrzosem :).
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

super to wygląda :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joane- to ja stawiam, że przed zimą zakwitnie ;) No chyba, że aura się nagle zmieni i szybko śnieg spadnie...

Dusiu-kosz jest bardzo uniwersalny. Mieszcą się w nim ok. 4 doniczki. Tylko na razie kwitnących brak hihi... I tak dlugo tak nie postoją. Wolę, żeby grzaly się na słońcu, w swoich "starych", glinianych osłonkach ;:108

Celinko- dziękuję ;)
parapetowce
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

:wit :wit masz imponującą kolekcje i bardzo rożnorodną ;:108 ;:108 a wszystko takie zadbane i chętne do wspłópracy tylko pozazdrościc ;:63 ;:63

mam pytanko - masz w spangum maleńkie keiki storczysiów czy one sie tak ukorzeniają??? czy chodzi o coś innego??? bo już w kolejnej kolekcji widze doniczki obłozone na górze mchem albo storczyki wprost do mchu wsadzone :roll: :roll: i nie bardz wiem o co to chodzi :oops:
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Justynko kompozycja jest rewelacyjna ty oczywiście bardzo pomysłowa ;:138 ;:138 ;:138
Ja też już wiem, co za nowości dostaniesz i od kogo :P
Bo takiej okazji nie można przepuścić, prawda ? ;)

Aniu, powiem tak, u nas dużo osób stosuje sphagnum dla storczyków.
Ja np. stosuję je przede wszystkim do storczyków botanicznych, tzn. mam je posadzone w mchu zamiast kory, gdyż one potrzebują większej wilgotności.
Natomiast można je też stosować do reanimacji storczyków przesuszonych, zdechlaczków z małą ilością korzonków.
Wtedy szybciej przyrastają a listki dostają turgoru, następnie można przesadzić do kory, gdy przyjdzie odpowiedni czas ;)

Do ukorzeniania storczyków również można stosować sphagnum, dendrobium nobile, czy d. phalaenopsis fajnie ukorzeniaja się w mchu, nawet "patyki bez korzonków" ;)

Do ukorzeniania doniczkowców, to na pewno wiesz, że również mech się nadaje, bo dostałam zresztą od Ciebie w zeszłym roku tak ukorzenione hoje ;)
Pozdrawiam serdecznie :)
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

:wit że doniczkowce się w nim nieźle ukorzeniają to wiem ale pytałam o storczyki bo jakoś bałabym się że będa mieć za mokro i zgniją :roll: muszę spróbować z jakim zdechlaczkiemw razie potrzeby
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Justynko, u Ciebie kolorowo :)
Pięknie umiesz poskładać razem kilka elementów, by cudna kompozycja z tego wyszła.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igor- jesień daje wiele możliwości, jeśli chodzi o wybór kolorystyki ;) I mimo, ze kocham lato, jesień dla mnie, moglaby troszkę dłużej trwać ;:108

Adamanna- ja też stosuję spagnum. Ale rzeczywście trzeba się go "nauczyć" obsługiwać. Moją bellinę zabiłam właśnie w spagnum, ale to był mój pierwszy, reanimowany storczyk... ;:224

Asiu- dokładnie tak. Następna okazja dopiero na wiosnę, przesyłkę wtedy będę mieć darmową. A paczusia już jedzie :tan

Mala_mi- wystarczy odrobina chęci i tylko 3 kwiatki, można cuda stworzyć. A ciągle mi się marzy taka belka, jaką Ma Joane ;:108 Może kiedyś coś podobnego zrobię na działce...

Może już jutro będę mogła pokazać nowości, jeśli dojadą ;:224

Dziękuję z aodwiedzinki ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p
Od: 18 sie 2010, o 23:50

Post »

Super kompozycje: storczyk i wrzos. Piękne połączenie ;:138
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Justynko piękna jesienna kompozycja ;:180 ;:63 Wspaniały pomysł na oryginalne wyeksponowanie kwiatów.
Oj, już nie mogę się doczekać Twoich nowości ;:65
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusiu-kosz jest bardzo uniwersalny. Mieszcą się w nim ok. 4 doniczki. Tylko na razie kwitnących brak hihi... I tak dlugo tak nie postoją. Wolę, żeby grzaly się na słońcu, w swoich "starych", glinianych osłonkach

To dobrze, bo taka uprawa, choć pięknie wygląda, nie jest dobra na długo, bo storczyki wolą parapet i dostep światła do korzeni i liści. Poza tym w kompozycjach łatwo o przelanie lub dostanie się wody między liście, bo ciężko się podlewa i woda może skapnąc nie tam, gdzie trzeba.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”