Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))
- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))
W Kauflandzie mają zestawy minipojemniczków plastikowych, kwadratowych, po 5 zł zestaw. Z jednego poemniczka zrobię doniczkę dla miniaturka, bo też w takiej głupiej folli jest posadzony... 
-
Joane
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Justynko, ty nie usiedzisz spokojnie, ciągle coś tworzysz.
Ja też dla sadzonek i miniaturek wykorzystuję kubki po deserze.
Czy to Oncidium to to co ja mam od Ciebie?
Ja też dla sadzonek i miniaturek wykorzystuję kubki po deserze.
Czy to Oncidium to to co ja mam od Ciebie?
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Asiu- tylko trzeba uważać na te trujące. Ja zbieram tylko w "moich" lasach, w których bywam często
Hmm, na dużym grzybobraniu w tym roku, też byłam dwa razy. Ale w ciągu tygodnia, codziennie jestem na godzinnym spacerze z psem. Zawsze grzybka jakiegoś przyniosę lub "bukiet" ziół
Uni- a Widzisz...liczy się pomysłowość ;) Ja też szukałam bardzo dużo plakietek do opisywania kwiatów. Dopiero, bodajże w Praktikerze krakowskim dorwałam
Joane- oczywiście, że non stop coś robię, tworzenie przeciwdziała jesiennej i zimowej depresji...Dziś też "coś" stworzyłam ;) Tym razem ze storczyków
A oncidium, dokładnie to, co Masz ode mnie. Nie wiem, czy Twoje w tym roku zakwitnie. U cioteczki, której je dałam, zakwitło po ok.8m-ach. Ale, muszę przyznać Miała dłuższy pędzik...ale zapach ten sam
Dziś, jak przyjechałam do firemki..Przechodził obok domokrążca z wyrobami z wikliny. Nie mogłam się oprzeć i kupiłam duży kosz za 18zł < w sklepie tej wielkoście kosze są po 45zł, zatem skorzystałam z okazji>. A potem miałam parę spraw do załatwienia w mieście i tak do kosza dołączył wrzos. W domku zrobiłam zatem jesienną ekspozycję z mojego "Sułtana" i "Cętka" i w/w elementów. Oto efekt:

Oraz Cętka na tle wrzosu:

Uni- a Widzisz...liczy się pomysłowość ;) Ja też szukałam bardzo dużo plakietek do opisywania kwiatów. Dopiero, bodajże w Praktikerze krakowskim dorwałam
Joane- oczywiście, że non stop coś robię, tworzenie przeciwdziała jesiennej i zimowej depresji...Dziś też "coś" stworzyłam ;) Tym razem ze storczyków
Dziś, jak przyjechałam do firemki..Przechodził obok domokrążca z wyrobami z wikliny. Nie mogłam się oprzeć i kupiłam duży kosz za 18zł < w sklepie tej wielkoście kosze są po 45zł, zatem skorzystałam z okazji>. A potem miałam parę spraw do załatwienia w mieście i tak do kosza dołączył wrzos. W domku zrobiłam zatem jesienną ekspozycję z mojego "Sułtana" i "Cętka" i w/w elementów. Oto efekt:

Oraz Cętka na tle wrzosu:

-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Justynko, piękne kompozycje. Połączenie egzotyki z naszymi widokami.
Oncidium od Ciebie ładnie rośnie. Ma już spory nowy przyrost u którego wykształca się psb. Zobaczymy kiedy zakwitnie.
Oncidium od Ciebie ładnie rośnie. Ma już spory nowy przyrost u którego wykształca się psb. Zobaczymy kiedy zakwitnie.
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękna kompozycja z Phal. i wrzosem
.
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- justus27

Joane- to ja stawiam, że przed zimą zakwitnie ;) No chyba, że aura się nagle zmieni i szybko śnieg spadnie...
Dusiu-kosz jest bardzo uniwersalny. Mieszcą się w nim ok. 4 doniczki. Tylko na razie kwitnących brak hihi... I tak dlugo tak nie postoją. Wolę, żeby grzaly się na słońcu, w swoich "starych", glinianych osłonkach
Celinko- dziękuję ;)
Dusiu-kosz jest bardzo uniwersalny. Mieszcą się w nim ok. 4 doniczki. Tylko na razie kwitnących brak hihi... I tak dlugo tak nie postoją. Wolę, żeby grzaly się na słońcu, w swoich "starych", glinianych osłonkach
Celinko- dziękuję ;)
- adamanna

- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
mam pytanko - masz w spangum maleńkie keiki storczysiów czy one sie tak ukorzeniają??? czy chodzi o coś innego??? bo już w kolejnej kolekcji widze doniczki obłozone na górze mchem albo storczyki wprost do mchu wsadzone
- Haim

- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Justynko kompozycja jest rewelacyjna ty oczywiście bardzo pomysłowa
Ja też już wiem, co za nowości dostaniesz i od kogo :P
Bo takiej okazji nie można przepuścić, prawda ? ;)
Aniu, powiem tak, u nas dużo osób stosuje sphagnum dla storczyków.
Ja np. stosuję je przede wszystkim do storczyków botanicznych, tzn. mam je posadzone w mchu zamiast kory, gdyż one potrzebują większej wilgotności.
Natomiast można je też stosować do reanimacji storczyków przesuszonych, zdechlaczków z małą ilością korzonków.
Wtedy szybciej przyrastają a listki dostają turgoru, następnie można przesadzić do kory, gdy przyjdzie odpowiedni czas ;)
Do ukorzeniania storczyków również można stosować sphagnum, dendrobium nobile, czy d. phalaenopsis fajnie ukorzeniaja się w mchu, nawet "patyki bez korzonków" ;)
Do ukorzeniania doniczkowców, to na pewno wiesz, że również mech się nadaje, bo dostałam zresztą od Ciebie w zeszłym roku tak ukorzenione hoje ;)
Pozdrawiam serdecznie
Ja też już wiem, co za nowości dostaniesz i od kogo :P
Bo takiej okazji nie można przepuścić, prawda ? ;)
Aniu, powiem tak, u nas dużo osób stosuje sphagnum dla storczyków.
Ja np. stosuję je przede wszystkim do storczyków botanicznych, tzn. mam je posadzone w mchu zamiast kory, gdyż one potrzebują większej wilgotności.
Natomiast można je też stosować do reanimacji storczyków przesuszonych, zdechlaczków z małą ilością korzonków.
Wtedy szybciej przyrastają a listki dostają turgoru, następnie można przesadzić do kory, gdy przyjdzie odpowiedni czas ;)
Do ukorzeniania storczyków również można stosować sphagnum, dendrobium nobile, czy d. phalaenopsis fajnie ukorzeniaja się w mchu, nawet "patyki bez korzonków" ;)
Do ukorzeniania doniczkowców, to na pewno wiesz, że również mech się nadaje, bo dostałam zresztą od Ciebie w zeszłym roku tak ukorzenione hoje ;)
Pozdrawiam serdecznie
- adamanna

- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
- Mala_MI

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Justynko, u Ciebie kolorowo 
Pięknie umiesz poskładać razem kilka elementów, by cudna kompozycja z tego wyszła.
Pięknie umiesz poskładać razem kilka elementów, by cudna kompozycja z tego wyszła.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- justus27

Igor- jesień daje wiele możliwości, jeśli chodzi o wybór kolorystyki ;) I mimo, ze kocham lato, jesień dla mnie, moglaby troszkę dłużej trwać
Adamanna- ja też stosuję spagnum. Ale rzeczywście trzeba się go "nauczyć" obsługiwać. Moją bellinę zabiłam właśnie w spagnum, ale to był mój pierwszy, reanimowany storczyk...
Asiu- dokładnie tak. Następna okazja dopiero na wiosnę, przesyłkę wtedy będę mieć darmową. A paczusia już jedzie
Mala_mi- wystarczy odrobina chęci i tylko 3 kwiatki, można cuda stworzyć. A ciągle mi się marzy taka belka, jaką Ma Joane
Może kiedyś coś podobnego zrobię na działce...
Może już jutro będę mogła pokazać nowości, jeśli dojadą
Dziękuję z aodwiedzinki
Adamanna- ja też stosuję spagnum. Ale rzeczywście trzeba się go "nauczyć" obsługiwać. Moją bellinę zabiłam właśnie w spagnum, ale to był mój pierwszy, reanimowany storczyk...
Asiu- dokładnie tak. Następna okazja dopiero na wiosnę, przesyłkę wtedy będę mieć darmową. A paczusia już jedzie
Mala_mi- wystarczy odrobina chęci i tylko 3 kwiatki, można cuda stworzyć. A ciągle mi się marzy taka belka, jaką Ma Joane
Może już jutro będę mogła pokazać nowości, jeśli dojadą
Dziękuję z aodwiedzinki
Super kompozycje: storczyk i wrzos. Piękne połączenie 
- kasiunieczka_32
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 08:31
Justynko piękna jesienna kompozycja
Wspaniały pomysł na oryginalne wyeksponowanie kwiatów.
Oj, już nie mogę się doczekać Twoich nowości
Oj, już nie mogę się doczekać Twoich nowości
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To dobrze, bo taka uprawa, choć pięknie wygląda, nie jest dobra na długo, bo storczyki wolą parapet i dostep światła do korzeni i liści. Poza tym w kompozycjach łatwo o przelanie lub dostanie się wody między liście, bo ciężko się podlewa i woda może skapnąc nie tam, gdzie trzeba.