Rybkaa w ogrodzie
Re: Rybkaa w ogrodzie
Dkny-Dzięki za odwiedzinki-a tym ,że 4rever ma wieksze przyrosty-znaczy szybciej rosnie to mnie zaskoczyłaś.bo w szkółce powiedziano mi ,ze szmaragd i 4rever mają bardzo podobne tempo wzrostu
może bedę musiała bardziej przycinać 4 reverka,pożyjemy-zobaczymy-pozdrowionka
- ursulka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 paź 2009, o 23:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rybko - to dobrze, że się różnią...
Już wcześniej miałam napisać, ale zapomniałam. Pomyśl, czy podobałby Ci się może nieco bardziej zróżnicowany żywopłot - przynajmniej na części długości. Masz przecudnie ogroooomny ogród, i ta przestrzeń, ten oddech aż się prosi o malarskie potraktowanie. Długi jednorodny żywopłot da ścianę, ale... może być troszkę jednostajny...
A może by tak posadzić też grupami - sosna czarna, thuja, a przed nimi jałowiec pośredni (sadzenie na planie trójkąta) i ze trzy trawki nie za wielkie. W innej grupie - sosna himalajska, thuja, niebieski skyrocket, a przed nimi azalie wielkokwiatowe (albo hortensje, jeśli cienista wystawa). W jeszcze innej grupie cis złoty, dwie thuje, a przed nimi wierzba szczepiona, a w jej nogach stadko azalii japońskich.
Hmmm, co myślisz???? Przepraszam, że robię Ci wodę z mózgu ogrodniczego, ale rozochociłam się po gimnastyce umysłowej u Fragolci
Pozdrówki - Ula
Już wcześniej miałam napisać, ale zapomniałam. Pomyśl, czy podobałby Ci się może nieco bardziej zróżnicowany żywopłot - przynajmniej na części długości. Masz przecudnie ogroooomny ogród, i ta przestrzeń, ten oddech aż się prosi o malarskie potraktowanie. Długi jednorodny żywopłot da ścianę, ale... może być troszkę jednostajny...
A może by tak posadzić też grupami - sosna czarna, thuja, a przed nimi jałowiec pośredni (sadzenie na planie trójkąta) i ze trzy trawki nie za wielkie. W innej grupie - sosna himalajska, thuja, niebieski skyrocket, a przed nimi azalie wielkokwiatowe (albo hortensje, jeśli cienista wystawa). W jeszcze innej grupie cis złoty, dwie thuje, a przed nimi wierzba szczepiona, a w jej nogach stadko azalii japońskich.
Hmmm, co myślisz???? Przepraszam, że robię Ci wodę z mózgu ogrodniczego, ale rozochociłam się po gimnastyce umysłowej u Fragolci
Pozdrówki - Ula
Ursulko-porady takich ogrodników amatorów sa jak najbardziej mile widziane
-ten a la żywopłot z thuj przeplatanych-2 szmaragdy i 1 forever na pewno w przyszłości bedzie tylko tłem a przed nimi bedę w miare mozliwosci dosadzała i tworzyła rabaty,na razie nie moge poszaleć ale jak z grubsza ogród bedzie ogarnięty to będę szalała-na razie to robie to raczej haotycznie i na wszystko mam chęć a kości stare i za długo nie poszaleje w ogrodzie więc powoli jakoś to idzie
no ale do śmierci mam czas 
Rybko
jak tam sadzenie żywopłotu? ja dziś odwaliłam kawał dobrej roboty,fajnie że taka pogoda jest...posadziłam wszystko co miałam sadzić.Teraz tylko kora.
jak tam sadzenie żywopłotu? ja dziś odwaliłam kawał dobrej roboty,fajnie że taka pogoda jest...posadziłam wszystko co miałam sadzić.Teraz tylko kora.
Tess-z żywopłotem stanęłam pod sam koniec-okazało sie że na głebokości 30 cm jest jakis gruz czy co innego bo za cholercie nie moge sie przekopać i tak jest już do końca prawie-m musi pożyczyc kilofa i pozbyc sie tego dziadostwa
dzisiaj z synem przekopałam 2 świerki i mogę w końcu kończyc przygotowanie obwódki z tulipanów i narcyzów a za rok dalej dokupuję szafirki-ciagle mi ich mało-a może ja za dużo wsadzam do jednej dziury?(po 5 szt),popieliłam sporo dzisiaj,wsadziłam krokusy i powiekszam teren z hostami-kurcze ile tej kory jeszcze potrzeba
mężuś obiecał niedzielę spedzić ogrodniczo ,wiec coś tam może do przodu ruszy-chociaz pogoda może to popsuć
jutro mam nadzieję powsadzać troche cebul a zwłaszcza czosnki na tego upartego kreta
ale sie rozpedziłam z planami - zdazyłam posuć sadzarke do cebul jak zapomne kupic to kicha
dzisiaj z synem przekopałam 2 świerki i mogę w końcu kończyc przygotowanie obwódki z tulipanów i narcyzów a za rok dalej dokupuję szafirki-ciagle mi ich mało-a może ja za dużo wsadzam do jednej dziury?(po 5 szt),popieliłam sporo dzisiaj,wsadziłam krokusy i powiekszam teren z hostami-kurcze ile tej kory jeszcze potrzeba
mężuś obiecał niedzielę spedzić ogrodniczo ,wiec coś tam może do przodu ruszy-chociaz pogoda może to popsuć
jutro mam nadzieję powsadzać troche cebul a zwłaszcza czosnki na tego upartego kreta
ale sie rozpedziłam z planami - zdazyłam posuć sadzarke do cebul jak zapomne kupic to kicha
Rybka
ja przybiegłam obręcz zobaczyć....a tu nie ma
szafirki za dużo wsadzasz (ja po 2
), ale one bardzo szybko się rozrastają- słyszałam ze jak mają za ciasno to i kiepsko rosną .
ja teraz weszłam z ogrodu zrobić sobie kawusię gnam na taras...i wsadzam resztę czosnków ( one odganiają nornice, a czy kreta to nie wiem) fajna jest pogoda to człowiek chce się ruszać...
ja przybiegłam obręcz zobaczyć....a tu nie ma
ja teraz weszłam z ogrodu zrobić sobie kawusię gnam na taras...i wsadzam resztę czosnków ( one odganiają nornice, a czy kreta to nie wiem) fajna jest pogoda to człowiek chce się ruszać...
- Ave

- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Ja tez przyleciałam zobaczyć tę obręcz do hortensji...
Jak dobrze, ze gadacie o cebulach... przeciez ja musze wsadzic tulipany...
Jak dobrze, ze gadacie o cebulach... przeciez ja musze wsadzic tulipany...
już pokazuję-widziałam u kogoś w ogrodzie więc spróbuję ale chyba mogłam kupić wyższą
najwyżej przyda się np do róży a z szafirkami trudno-mogłam wcześniej popytać-jak nornice nie żeżrą cebulek to jak przekwitną to rozsadzę a tych czosnków to chyba co pół metra bym musiała nasadzić albo tez wilczomlecza na kreta a nie mam żadnego

No właśnie gdzie?????by mi do vanilki pasowała 
Ave w castoramie
-załozyłam własnie i tak sobie mi sie podoba ale na razie musi byc -boje sie ,ze wiatr mi połamie gałązki horternsji
na fotce widać troszke -chciaałam sfocić placyk pod sosenką z żurawkami-jak duzo mi miejsca zostało
-jeszcze kore musze kupić,no i początek hostowiska,zobacze jak sobie poradza w tym półcieniu -no i jednak fotka z obreczą

na fotce widać troszke -chciaałam sfocić placyk pod sosenką z żurawkami-jak duzo mi miejsca zostało

Rybko
a to ma jakąś nazwę, no wiesz cobym mogła w tej castoramce znaleść...właściwie dwie potzrebuję do vanilki i do Louise odier...
a to ma jakąś nazwę, no wiesz cobym mogła w tej castoramce znaleść...właściwie dwie potzrebuję do vanilki i do Louise odier...
- pamelka

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Nie wiem, jak Rybkowa obęcz, ale ja mam takie mniejsze do papirusów i wydaje mi się, że ona za delikatna do wspierania róży
A może Rybka się wypowie
A może Rybka się wypowie
-
marzenaF
- 1000p

- Od: 24 sie 2009, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Obręcz całkiem sprytna
zakupić by wypadało jakiś takie wiotkie te hortensje,a jak deszcz spadnie to kwiaty się po ziemi ścielą
W której castoramie kupowałaś Rybko? I po zacz? Czyli po ile 
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Spełnione marzenie Marzenki
fachowo to się zwie-podpora pierścieniowa do roślin a na paragonie pisze-podpora 75cm pierścień i kosztowało 12,47zł
a i kupowałam na prawobrzeżu ale myśle ,że w każdej to jest a jak sie bedzie sprawdzała to sie okaże