Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
wanted
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2008, o 22:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy

Post »

Moja przygoda z daturami zaczęła się 3 lata temu kiedy od znajomej dostałem badylka do ukorzenienia.Z jednej "rozwinąłem"sie do czterech.Jedną odsadziłem sam a dwie kupiłem na bazarze chcąc nabyć żółtą.Za każdym razem niestety żółte okazywały się białymi.I tak mam cztery dorodne ,białe (lub białopodobne)datury.To ich zdjęcia:

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Oprócz tego że chciałem się nimi pochwalić,chciałbym zapytać za pośrednictwem forum czy ktoś pomógłby mi nabyć żółtą daturę.Nie wiem czy jest to odpowiedni okres na zabieg jakim jest ukorzenianie datur.Oczywiście pokryję wszelkie koszty jak również mogę odwzajemnić się gałązkami swoich datur.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

wysłałem pw :wit
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

chętnie się zamienię bo ja dostałam 5 patyczków ,miały być żółte , białe i łososiowate i jak na razie mam trzy żółte ...dwie pozostałe też mają malutkie pączki i nawet nie wiem czy zdążą pokazać choć jeden kwiat , więc z chęcią się wymienię ..moje datury są na poprzedniej stronie..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

Moje na dzień dzisiejszy :P

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

wanted pisze:Moja przygoda z daturami zaczęła się 3 lata temu kiedy od znajomej dostałem badylka do ukorzenienia.Z jednej "rozwinąłem"sie do czterech.Jedną odsadziłem sam a dwie kupiłem na bazarze chcąc nabyć żółtą.Za każdym razem niestety żółte okazywały się białymi.I tak mam cztery dorodne ,białe (lub białopodobne)datury.To ich zdjęcia:
Obrazek
O własnie mam taką samą, ona nie jest czysto biała, ma takie paski w środku. Czy te "białe" sa naprawdę czysto białe, czy tak jak nasz?
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Figa, podziwiam twoją daturę i ciebie za umiejętność wyhodowania takiego okazu na balkonie.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Zdjęcie robione wczoraj , tak kwitną moje datury /po raz kolejny /i pewnie jeszcze sobie pokwitną bo mają sporo pąków :D w ubiegłym roku też kwitły długo , musiałam je wnieść do domu ale nie obcinałam , opadło kilka pączków ale reszta się rozwinęła i wieczorami zapach był w całym mieszkaniu
Obrazek
Z tych kwitnących mam białą , łososiową i różową i tegoroczne żółta i variegatka które ładnie rosły ale nie zawiązały ani jednego pąka. Szukam teraz pełnej ;:224
Figa i ja też podziwiam ;:180 piękny okaz wychodowałaś na balkonie :uszy
wanted
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2008, o 22:56

Post »

nyskadu pisze:O własnie mam taką samą, ona nie jest czysto biała, ma takie paski w środku. Czy te "białe" sa naprawdę czysto białe, czy tak jak nasz?
Zauważyłem że kolor kwiatów u moich datur zmienia się wraz z ich wiekiem.Pierwszego dnia po zakwitnięciu są białe ,potem zaczynają się robić różowawe przebarwienia na brzegach kielichów.Innny odcień mają w ciągu dnia a inny wieczorem.Być może zależy to od padającego światła.Teraz w końcu to już nie wiem jaki jest kolor moich datur tym bardziej że na każdym krzewie jest inaczej.Może to zależy od ziemi w jakiej rosną.Moje wsadzone są prosto do gruntu w różnych miejscach więc i ziemia może być inna.Zamieszczam zdjęcia kwiatów w zbliżeniu.

ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazek
Pierwsze trzy zdjęcia robione są na jednym krzewi,następne trzy na drugim i kolejne trzy na trzecim.Moim zdzniem różnią się kolorem nawet te z jednego krzewu a co wy na to.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

To jakby zupełnie inne kwiaty :P
harcera9
100p
100p
Od: 16 gru 2009, o 11:26

Post »

Mam małe pytanko. Próbował ktoś zaszczepić daturę tak by na jednym krzaku było kilka kolorów?
Nie wiem czy takie przedsięwzięcie jest możliwe z daturą, drzewa takie posiadałam ale przeprowadziłam się i nie mam ogrodu tylko mały taras przed blokiem i nie starczy miejsca ta kilka krzaczków, jeden się ledwie mieści. Oto jedna z moich datur ukorzeniona od Raczka z zaledwie 20cm urosło 1.2m :tan ma na dzień dzisiejszy prawie 30 ogórków i jeden kwiat rozwinięty.
Obrazek

Obrazek

Chciała bym pomieszać go z fioletową pełną. Co Wy na no?
harcera9
100p
100p
Od: 16 gru 2009, o 11:26

Post »

Wanted! Moim zdaniem te datury są wszystkie łososiowe, sąsiadka miała identyczne (mylące jest to zdjęcie drugie i czwarte) , co do tych odcieni to zależy od zasobów mineralnych ziemi, radziła bym Tobie podlewanie specjalnym nawozem do datur mają one wszystko co potrzebne im do życia.W okresie kwitnienia podlewamy z dodatkiem nawozu do roślin kwitnących lub nawozu dedykowanego dla Datury. Dla ładniejszej barwy kwiatów możemy zastosować dodatek nawozu z potasem do końca okresu intensywnego kwitnienia rośliny.
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

Ja się nie zgodzę do końca ;:224
Datury mam od 2,5 roku (kilka kolorków) i z moich obserwacji wynika,że wybarwienie kwiatów zależy głównie od nasłonecznienia ;:108
Powtórzę też to co napisała kiedyś Agii-kwiat wybarwia się prawidłowo dopiero około drugiego dnia po rozkwitnięciu.
Np. datura łososiowa latem przy mocnym ;:3 dla niektórych jest "czerwoną" :wink: teraz zaś ma kwiaty tylko leciutko zabarwione różem a dwa lata temu tuż przed zimowaniem gdy kwitła pod koniec października miała kwiaty kremowe ;:108
Latem zaś bywa tak,że ma kwiaty różnego koloru jednocześnie i ciekawie to wygląda :uszy
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie było tak jak pisze Darla :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

Moje natomiast wyglądają teraz tak,duża kilkuletnia:
Obrazek
oraz wyhodowana z niej w tym roku datura. Ma tylko jeden kwiat i pełno pąków kwiatowych. Niestety one już nie zdążą zakwitnąć w tym roku:
Obrazek.
Nawiązując do dyskusji o kolorach (mam tylko żółte). Zaobserwowałem, że jak kwiat się pokazuje (rozwija) to jest jasnożółty, prawie biały, potem robi się ciemniejszy, dojrzalszy aż do ciemno żółtego, żeby niestety na końcu zbrunatnieć. I tak jest zawsze, niezależnie od słońca (wydaje mi się, że słońce tylko przyspiesza kwitnienie) i pogody. Tylko czasami szybciej, czasami wolniej.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja właśnie swoją variegatę naszykowałam do wywiezienia do pracy na zimowisko :P
Tam może wszystkie pączki zdążą się rozwinąć :roll:
W ubiegłym roku tam zimowała ta wcześniejsza > to i tej powinno być dobrze, a wiosną muszę pomyśleć o nowej lokalizacji na balkonie ;:14
Moje linki
KATARZYNA
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”