Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.1
- Katarzyna1969
- 500p
- Posty: 984
- Od: 26 sie 2010, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :)
niżej jest wątek o bzie czarnym,można poczytać i ewentualnie spróbować....
Kaśka
- Justynek
- 200p
- Posty: 396
- Od: 26 lip 2010, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podlaskie, Zambrów
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :)
Nawet nie pomyślałam o winie wieloowocowymFallenangelv pisze: Pochodź popytaj może ktoś coś ma ,troche dokup i i zrób naprzykład wieloowocowe takie wychodzą bardzo smaczne.
Na przyszły rok jak nie bedziesz miała z czego to moze będę mógł pomóc![]()
.

PS. Trzymam za słowo w sprawie owoców

Waw, Kasialeria, Katarzyna1969 sam czarny bez nie jest smaczny, ale sok z dużą ilością cukru pycha. A poza tym wszystko jest kwestią gustu

Dziękuję wszystkim za tak żywiołowy odzew i pomoc


Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy
-
- ---
- Posty: 448
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :)
Justynek, a czy zielone skorupki orzechów, czy mniszek, pigwa lub pokrzywa jest smaczna? ale liczy się produkt finalny.Justynek pisze:
Waw, Kasialeria, Katarzyna1969 sam czarny bez nie jest smaczny, ale sok z dużą ilością cukru pycha.

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :)
W ubiegłym roku pierwszy raz zrobiłem nalewkę ( z pigwowca) wyszła super a wtym już robi się malinowa ,śliwkowa winogronowa no i wielka niewiadoma o ślicznym kolorze nadziei czyli nalewka z mięty . Chcę zrobić jeszcze z orzechów włoskich ale nie wiem czy nie jest już za późno ? jest też w planie wino i nalewka z dzikiej róży



pozdrawiam Krzysiek
-
- ---
- Posty: 1818
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :)
Krzysztofie z orzechów już jest za późno.
no robią już z tego co jest dojrzałe w środku ,ale ja osobiście nie robiłem,podobno super może ktoś z forumków coś napisze w tym temacie.
no robią już z tego co jest dojrzałe w środku ,ale ja osobiście nie robiłem,podobno super może ktoś z forumków coś napisze w tym temacie.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :)
pozdrawiam Krzysiek
-
- ---
- Posty: 1818
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :)
No nie zroumieliśmy się nalewka z orzechów włoskich dojrzałych .Z nadzienia w środku
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :)
Ooo to fajnie bo znalazłem wiele przepisów ale tylko w niektórych tylko bylo napisane o jakie orzechy chodzi i to właśnie była mowa o zielonych z polowy lipca .
No to do dzieła
dzięki za konkret
No to do dzieła

dzięki za konkret

pozdrawiam Krzysiek
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :)
Od lat kupuję miód zawsze z tej samej pasieki,ale lipowy coś mu się nie udał.
Nie sądzę,aby był oszukany,ponieważ pszczelarzem jest kuzyn koleżanki.
Na wierzchu zaczęła tworzyć się piana(fermentuje?) i tak szybko zwiększa swoją objętość,że musiałam przełożyć połowę do innego słoika.
Smak też mi się nie podoba.
Jestem zmuszona zrobić miód pitny,lub wyrzucić.W internecie jest mnóstwo przepisów,ale nie ma jak zasięgnąć porady u kogoś kto robił coś takiego i ma wypróbowany przepis.Będę chyba robiła trójniak.Kupiłam już pożywkę i drożdże Tokaj.
Czy taki miód mocno fermentuje,bo nie wiem czy mam wziąć dużo większe naczynie niż miód+woda.
Czy to robi się jak wino z rurką fermentacyjną,czy wystarczy butelka lub słój?
Czy konieczny jest dodatek kwasku cytrynowego,a może można się bez niego obejść?
A może jeszcze coś należy zrobić,aby wyszedł dobry trunek skoro mam czekać minimum 2 lata.
Nie sądzę,aby był oszukany,ponieważ pszczelarzem jest kuzyn koleżanki.
Na wierzchu zaczęła tworzyć się piana(fermentuje?) i tak szybko zwiększa swoją objętość,że musiałam przełożyć połowę do innego słoika.
Smak też mi się nie podoba.
Jestem zmuszona zrobić miód pitny,lub wyrzucić.W internecie jest mnóstwo przepisów,ale nie ma jak zasięgnąć porady u kogoś kto robił coś takiego i ma wypróbowany przepis.Będę chyba robiła trójniak.Kupiłam już pożywkę i drożdże Tokaj.
Czy taki miód mocno fermentuje,bo nie wiem czy mam wziąć dużo większe naczynie niż miód+woda.
Czy to robi się jak wino z rurką fermentacyjną,czy wystarczy butelka lub słój?
Czy konieczny jest dodatek kwasku cytrynowego,a może można się bez niego obejść?
A może jeszcze coś należy zrobić,aby wyszedł dobry trunek skoro mam czekać minimum 2 lata.
-
- ---
- Posty: 1818
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :)
Kaja ja tam wielkim znawcą miodu nie jestem,ale kiedyś mi mówili że jak miód rośnie w słoiku to jest to zasługa mąki kartoflanej.



-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :)
Dokładnie tak!Fallenangelv pisze:Kaja ja tam wielkim znawcą miodu nie jestem,ale kiedyś mi mówili że jak miód rośnie w słoiku to jest to zasługa mąki kartoflanej.![]()
Ja bym z tego miodu zrezygnowała.W tym roku jest kiepsko przez pogodę i ludzie idą na całość,żeby jak najwięcej z pasieki wycisnąć.Stąd takie ,kwiatki'.

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2020
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :)
Witaj !
Znalazłem coś takiego. Tak tez dawno temu tłumaczyła mi babcia.Jeśli próba wyjdzie pozytywnie to nadaje się on tylko jako dodatek do gotowania.
Obecność mąki lub krochmalu w miodzie można poznać po dodaniu paru kropel jodyny. Zmiana barwy na czarną lub niebieską świadczy o obecności mąki. Domieszkę kredy rozpoznaje się po burzeniu się miodu, wtedy gdy dodamy do niego octu lub innego kwasu. Miód można poddać jeszcze jednej próbie (jeśli jest płynny, nie skrystalizowany). Kropla miodu prawdziwego nie będzie toczyć się po wygładzonej powierzchni, tak jak to się dzieje z kroplą miodu zafałszowanego.
Znalazłem coś takiego. Tak tez dawno temu tłumaczyła mi babcia.Jeśli próba wyjdzie pozytywnie to nadaje się on tylko jako dodatek do gotowania.
Obecność mąki lub krochmalu w miodzie można poznać po dodaniu paru kropel jodyny. Zmiana barwy na czarną lub niebieską świadczy o obecności mąki. Domieszkę kredy rozpoznaje się po burzeniu się miodu, wtedy gdy dodamy do niego octu lub innego kwasu. Miód można poddać jeszcze jednej próbie (jeśli jest płynny, nie skrystalizowany). Kropla miodu prawdziwego nie będzie toczyć się po wygładzonej powierzchni, tak jak to się dzieje z kroplą miodu zafałszowanego.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :)
Próba z jodyną wyszła pozytywnie dla miodu.Nie zmienił koloru.Spróbuję jeszcze z octem.
Właściwie to czy jest podrabiany,czy oryginalny nie ma już znaczenia,bo w przyszłym roku nie zamierzam u niego kupować.
Muszę znaleźć innego pszczelarza.To burzenie się dotyczy tylko miodu lipowego.Wielokwiatowy,gryczany i rzepakowy są w porządku.Gryczany jest cały czas płynny,ale może ten typ tak ma.
Dostałam też do spróbowania jeden słoiczek miodu ,który wymieszany był z dużą ilością cynamonu,a ponieważ jestem fanką tej przyprawy to pożarłam ten miód od razu,bo taki był pyszny.
Właściwie to czy jest podrabiany,czy oryginalny nie ma już znaczenia,bo w przyszłym roku nie zamierzam u niego kupować.
Muszę znaleźć innego pszczelarza.To burzenie się dotyczy tylko miodu lipowego.Wielokwiatowy,gryczany i rzepakowy są w porządku.Gryczany jest cały czas płynny,ale może ten typ tak ma.
Dostałam też do spróbowania jeden słoiczek miodu ,który wymieszany był z dużą ilością cynamonu,a ponieważ jestem fanką tej przyprawy to pożarłam ten miód od razu,bo taki był pyszny.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :)
Krzysztofie, ale tę próbę można przeprowadzić już po kupieniu miodu w domu...ja kiedyś kupiłam miód w Bieszczadach i to była jedna wielka PODRÓBA.Nawet nie musiałam robić żadnej próby,bo szybko się okazało,że tam jest prawie sam krochmal.
Teraz kupuję tylko u stałych sprzedawców. I to jest najlepsze wyjście
Teraz kupuję tylko u stałych sprzedawców. I to jest najlepsze wyjście

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki