Ogród pokazowy

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród pokazowy

Post »

Kasa, misiu, kasa... :wink:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli tam rozdają kasę, to ja poproszę o adres ;:138
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Griseum
200p
200p
Od: 22 sie 2008, o 14:34

Post »

Byłem w sierpniu w Kołobrzegu, no to mówię wpadnę z żoną zobaczyć. Widziałem ich ofertę w necie, kilka ciekawych, trudnych do dostania drzewek, więc może będą mieli większe okazy w ogrodzie. Wkurzył mnie na początku zakaz wjazdu wózkiem. Z trzymiesięcznym dzieckiem to na rękach nie będzie żona w zaroślach latać, więc musiała poczekać :evil: Ale cóż, może chociaż ja będę zadowolony zwiedzaniem.

Razem ze mną wchodziła grupa z Panią przewodnik - trochę podsłuchiwałem jak zbiegały się nasze drogi i przyznać muszę, że opowiadała ciekawie, więc osoby nie mające zacięcia dendrologicznego dowiedziały się pewnie sporo. To niewątpliwy plus.

Jednak ogrody rozczarowały mnie pod kilkoma względami: 1) obszar: chyba widziałem gdzieś na ich stronie, że ogrody mają mieć 4 hektary - moim zdaniem mają góra 2 hektary; 2) rośliny za gęsto posadzone, więc często słabo wyeksponowane i to niemal wszystkie; 3) rzadkie okazy warte zobaczenia, to w większości młode drzewka i często pochowane po kątach; 4) brak tabliczek przy roślinach - nie mówię, że powinny być przy wszystkich, lecz chociaż przy tych ważniejszych - ale to zapewne związane jest z tym, że są osoby oprowadzające i je z założenia można zapytać...

Plusy to z pewnością ogród francuski, z ładnie przycinanymi w większości bukszpanowymi żywopłotami - komu by się chciało to przycinać we własnym ogrodzie. Ponadto podział na ogrody kolorów: "ogród niebiesko-żółty", "purpury i ognia", itp. to dobry pomysł (nie mówię, że oryginalny, ale dość dobrze zrealizowany), choć na małym obszarze, takie bardziej pokoje ogrodowe...

Na koniec kolejny pozytyw - ceny roślin w centrum mają bardzo przystępne. Wyjechałem z klonem mandżurskim za 12zł (w mojej ulubionej szkółce pod Ciechanowem kosztowałby zapewne 30-40zł), a widziałem wiele innych interesujących mnie roślinek w atrakcyjnej cenie... No ale byłem na wakacjach a nie zakupach :D

Mam trochę zdjęć, ale nie wiem, czy można i czy warto wstawiać...
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Przyznam, że za wiele "atrakcyjnych cen" nie znalazłem, ale może szukamy innych roślin :roll:
Jeszcze jedno mi się przypomniało - zakaz fotografowania w szkółce ;:14 Nie zdarzyło mi się to gdzie indziej, a trochę ich już zwiedziłem.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

I tak wszyscy cykają :wink:
A co do cen- no atrakcyjnych nie widzialem. A niektóre... no nie bedę się wyrażał...
X_r-o
---

Post »

Akurat znalazłem kilka bylin, których nazw nie znałem i pstrykałem sobie ich tabliczki, bo nie chciało mi się zapisywać - nie minęła chwila i podeszła do mnie pani z obsługi i zwróciła uwagę, że nie wolno :wink:
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2010, o 08:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja natomiast poczyniłem pewne zakupy.Ale głównie z tego powodu ,że w okolicznych centrach ogrodniczych sprzedają rośliny pod ogólną nazwą np. krzewuszka - i stoi kilka odmian . Jakich? Pani nie wie. Podobnie hosty czy żurawki. Uzyskanie informacji o przyszły pokrój konkretnej odmiany wrzosu, z kilkunastu wystawionych powoduje powiększenie sie oczu sprzedawcy do rozmiarów pięciozłotówki.Napisane wrzosy i co się głupek czepia. Jakbym tak wlazł do np. sprzedawcy Renault i dowiedziałbym się tylko ,że to co stoi to samochód osobowy raczej by mi to nie wystarczyło.Natomiast w Dobrzycy ,rośliny dobrze opisane , ponadto trafiłem na placu na panią ,która naprawdę wiedziała dużo i wystarczyło jej powiedzieć jaki efekt w jakim miejscu chcę uzyskać. Odpowiedzi wyczerpujące mimo mojego marudzenia , anielska cierpliwość i fachowość przede wszystkim. Przy cebulach , niestety już nie było tak rózowo.Tam juz było inne dziewczę , wyraźnie oburzone faktem swojej obecności w tak niestosownym dla jej pozycji miejscu.Jaką pozycję owe dziewczę zajmowało , nie wiem , ale z wielkości oburzenia wnioskuję że wysoką.Przynajmniej w jej mniemaniu.A ceny faktycznie do najniższych nie należą, chociaż mieli sporo przecen.Ostatnio nazywanych promocjami :wink: .Sam ogród wzbudził we mnie mieszane uczucia.Niektóre pomysły może i niezłe , ale takie jakieś niedopracowane.Włóknina wyłażąca wszędzie spod nóg i psująca efekt np. w rosarium czy grodzie francuskim razi strasznie. Folia 30 cm powyżej poziomu wody - bez komentarza.I taki ogólny bałagan, chodziłem a pod czupryną ,coraz bardziej nikłą niestety, stale kołatał mi się utwór Kuby Sienkiewicza " Przewróciło się ,niech leży".Poza tym brak toalety-trzeba było szybko zmykać , bo córka siusiu i co poradzić?Za ponowne wejście trzeba znów płacić.Pytałem. Pozdrawiam ,Piotr
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę :-)
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
Griseum
200p
200p

Post »

Co do cen podam kolejny przykład - klon strzępiatokory: 15zł, przy czym jeden miał ok. metra, jak nie więcej, ładnie rozgałęziony (proszę o źródło gdzie kupić można taniej). Wśród liściastych sąsiadów również widziałem atrakcyjne ceny. Jestem jednak świadomy, że to tylko mały fragment całości - np. iglaste niemal zawsze są droższe. Wiedziałem co szukam i nie miałem czasu na dłuższe chodzenie...

Ponadto mówiąc o atrakcyjnych cenach miałem na myśli większe znane mi centra ogrodnicze (nawet jeśli przy szkółkach), czy bardziej znane szkółki (jak ta koło Ciechanowa). W małej szkółce może i kupię taniej klon j. flamingo, ale nie dostanę klonu mandżurskiego :D :wink: W okolicach Torunia jest centrum ogrodnicze, które sprowadza z H..., ceny mają z kosmosu, ale akurat ceny brzózek które widziałem z etykietka H.... były w normie - a przecież musieli doliczyć sporo, nawet jeśli kupowali po cenach hurtowych... (2 metrowe betula davurica, albosinensis i chyba papyrifera i alleghaniensis - nie wiem bo kupowałem po dwa egzemplarze tych pierwszych - po ok. 30-35zł)...

Co do braku toalety to szczęśliwie się złożyło ale nie było mi dane odkryć jej braku :)

No wiele się można przyczepić, ogólnie ogrody przereklamowane, nadmuchane, ale - dwie sprawy: 1) dobrze, że w ogóle coś takiego się pojawia, 2) kompletni laicy ogrodowi mimo wszystko - jeśli nie natną się na brak toalety, czy zakaz wjazdu wózkiem - mogą wyjść zadowoleni z garścią ciekawostek, jeśli chodzili z przewodnikiem....
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Griseum pisze:2) kompletni laicy ogrodowi mimo wszystko - jeśli nie natną się na brak toalety, czy zakaz wjazdu wózkiem - mogą wyjść zadowoleni z garścią ciekawostek, jeśli chodzili z przewodnikiem....
Z cennika , wisi przy wejściu
"przewodnik , jedynie dla grup - cena 4PLN od osoby"
Chyba że trzy osoby to już grupa. Cztery to zgromadzenie. :D Pozdrawiam ,Piotr
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
Griseum
200p
200p

Post »

Piotrek T pisze:
Griseum pisze:2) kompletni laicy ogrodowi mimo wszystko - jeśli nie natną się na brak toalety, czy zakaz wjazdu wózkiem - mogą wyjść zadowoleni z garścią ciekawostek, jeśli chodzili z przewodnikiem....
Z cennika , wisi przy wejściu
"przewodnik , jedynie dla grup - cena 4PLN od osoby"
Chyba że trzy osoby to już grupa. Cztery to zgromadzenie. :D Pozdrawiam ,Piotr
Hehe, no ok, jak ktoś jest sam, czy nawet z rodzinką to pewnie przewodnika nie weźmie :D Może na siłę szukam plusów :wink:
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Zachęcił mnie tytuł wątku i nie spodziewałam się że zobaczę coś takiego! Aż nie chce mi się wierzyć,że to naprawdę!W ogrodach tego typu na pewno mnie nie zobaczą.Po co komuś takiemu nabijać kabzę :twisted:
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
X_r-o
---

Post »

Griseum pisze: Co do braku toalety to szczęśliwie się złożyło ale nie było mi dane odkryć jej braku :)
Co do braku toalet to nie wiem jak jest obecnie, ale swego czasu były po lewej stronie budynku z kasą. Żeby jednak wbić jeszcze jedną szpilkę dodam, że żadna kabina nie posiadała zamka, a była na tyle duża, że nie sposób było drzwi prytrzymać ręką. Widok nieznajomej osoby w gaciach na kostkach - bezcenny. Nie pamiętam dobrze, ale wydaje mi się, że do tego wucet był koedukacyjny ;:14
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No i dobrze. Jedno s.a, drugie trzyma drzwi. I odwrotnie... :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli zwiedzać to nie indywidualnie ,
jeżeli zwiedzać to chociaż we dwóch
jeśli potrzeba nagła w różach cię dopadnie
drzwi potrzyma sprawdzony twój druch :wink:
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

MirekL pisze:Nawet nie miałem zdrowia się temu przyglądać, tak się wku....
Niemniej jedną fotkę zamieszczę.
Na tabliczce, dla odmiany, wchodzenie grozi śmiercią lub kalectwem (sic!)
I fakt, facet obok przydzwoniwszy łydką w te podesty wypowiedział się... no nie zacytuje.
A swoją drogą... co to na miłość boską ma być?
Obrazek

To chyba jakiś basen w Maroku..?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”