Igo, Ago, Elu, Gosiu, Dorotko,
przepraszam, że tak Wam "hurtem" odpowiadam, ale dyskutujemy na temat zalet i wad trawek ozdobnych w ogrodzie i nie ma sensu się powtarzać. Otóż mam te same dylematy co Wy. Trawy mnie zachwyciły i w ogrodach forumkowych (Amadyn!) i w tych oglądanych w realu. Traktowanie ich jako "rozluźniacze" kompozycji na rabatach bylinowych w zasadzie jest bardzo naturalne, wygląda pięknie i nie stwarza problemów, bo wczesne rośliny na rabacie maskują późno wschodzące trawy. Ostatnio n.p. posadziłam rozplenicę na wrzosowisku, pomiędzy wrzoścami i niskimi iglaczkami (podobnie jak Iga) i wygląda tam bardzo fajnie. Myślę też, że wiosną nie będzie problemu, bo kwitnące obficie wrzośce odwrócą uwagę od wschodzącej trawki.
Trudniejsza jest sprawa z monotematyczną rabatą trawiastą. Już wcześniej zaplanowałam, że posadzę tam tulipany. Raz, że każde nowe miejsce, gdzie mogę posadzić cebulowe przyjmuję z radością, bo w miarę rozrastania się roślin mam tego miejsca coraz mniej, a po drugie będzie się tam coś działo, zanim wzejdą trawy. A zasychające badylki -mam nadzieję - zostaną przysłonięte przez wysokie trawy. Z tymi badylkami to zawsze jest problem: na rabacie hostowo-liliowcowej przez kilka tygodni psują mi kompozycję

Ale idealnego rozwiązania chyba nie ma...
I tak sobie pomyślałam, że do pokochania traw potrzebne jest pewne doświadczenie ogrodnicze. Początkujący ogrodnik, którym do niedawna byłam, nie jest w stanie docenić ich subtelnej i mało wyzywającej urody...Łatwiej jest podziwiać np róże (z całym szacunkiem dla różomaniaczek), bo ich piękno jet takie oczywiste...
Grażynko, będę musiała zabezpieczyć te bardziej delikatne, ale zwłaszcza trawę pampasową. Wiem, wiem, że przezimowanie jej to wyższa szkoła jazdy, a właściwie jest niemożliwe

Ale zaryzykuję...
Dzisiaj pogoda była bardzo dziwna - słońce, deszcz i wiatr na zmianę

Co wyszłam do ogrodu i zaczęłam coś robić, zaczynało padać. Udało mi się tylko posadzić mój nowy nabytek - malutka katalpę:
...oraz sadzoneczkę piwonii krzewiastej od Ewy.
Ja i ptaszek pozdrawiamy wszystkich miłych gości: