Zielony Zakątek - LUCY 09
- nitka55
- 500p
- Od: 26 sty 2010, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zielony Zakątek - LUCY 09
lucy 09 Kaktus przepięknie kwitnie a "łączka" z ziemowitami bardzo ładnie wygląda,
Cześć.
Dziś nastroje lepsze. Zanosi się na ładną pogodę. Czas zrobić porządek z tulipanami i innymi cebulami. I zacząć grabienie liści. A to nie byle co przy takich śmiecących drzewach. Jedyna zaleta to przyjemny cień w upalne dni i sporo dobrego materiału kompostowego. Liście brzóz szybko się rozkładają dajac dobrą próchnicę. A dziś troszkę skalniakowych skoro mają tylu wielbicieli...

Stasiu, niestety moje hibiskusy tak szybko nie rosną. Muszę je przesadzić na bardziej słoneczne miejsce.
Tamaryszku, moja Zuza jest bardzo zaangażowana w walkę z kretami, ale jak widzę ten drań nic sobie z tego nie robi i systematycznie posuwa się w kierunku rabat. A jeśli chodzi o widoki u mnie, to przyznam, że mieszkam w bardzo pięknym miejscu i właśnie te widoki zadecydowały kiedyś o kupnie działki własnie tutaj.
Fragola, moja trytoma jest młodziutka- drugi sezon. Nawet nie wiedziałam, że bedzie żołta ale taka też jest piękna i mało popularna.
Niteczko, ten kaktus mnie zachwyca. tym roku tak kwitnie chyba w podzięce za to, ze go wyniosłam do ogrodu...

Dziś nastroje lepsze. Zanosi się na ładną pogodę. Czas zrobić porządek z tulipanami i innymi cebulami. I zacząć grabienie liści. A to nie byle co przy takich śmiecących drzewach. Jedyna zaleta to przyjemny cień w upalne dni i sporo dobrego materiału kompostowego. Liście brzóz szybko się rozkładają dajac dobrą próchnicę. A dziś troszkę skalniakowych skoro mają tylu wielbicieli...

Stasiu, niestety moje hibiskusy tak szybko nie rosną. Muszę je przesadzić na bardziej słoneczne miejsce.
Tamaryszku, moja Zuza jest bardzo zaangażowana w walkę z kretami, ale jak widzę ten drań nic sobie z tego nie robi i systematycznie posuwa się w kierunku rabat. A jeśli chodzi o widoki u mnie, to przyznam, że mieszkam w bardzo pięknym miejscu i właśnie te widoki zadecydowały kiedyś o kupnie działki własnie tutaj.
Fragola, moja trytoma jest młodziutka- drugi sezon. Nawet nie wiedziałam, że bedzie żołta ale taka też jest piękna i mało popularna.
Niteczko, ten kaktus mnie zachwyca. tym roku tak kwitnie chyba w podzięce za to, ze go wyniosłam do ogrodu...

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lucy śliczne są Twoje skalniakowce, rojniczki jak zielone różyczki
ślicznie sie porozrastały 
U Ciebie zanosi się na ładną pogodę, u mnie zimno, i pada....masakra

U Ciebie zanosi się na ładną pogodę, u mnie zimno, i pada....masakra

Wiem, że u was pada.
Współczuje. A u nas jest piekna pogoda już teraz. :P Trzeba szybko się cieszyć bo nigdy nic nie wiadomo.

- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rojniki masz śliczne! to już cała kolekcja 

To wszystkie rodzaje jakie mam rojników. 

- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Lucynko ta śliczna seledynowa kopeczka na ostatniej fotce to może macierzanka 

Oczywiście dobrze rozpoznałaś Grażynko. Nie wiesz przypadkiem co z niż zrobić na zimę? Czy przyciąć?
Lucynko, u mnie też dzisiaj piękna pogoda i - podobnie jak Ty- zabiorę się za wysadzanie lilii i innych cebulowych :P
U mnie jeszcze za bardzo liście nie opadają, ale też mam mnóstwo drzew w ogrodzie i jesienią zbieranie ich z rabat i trawnika to jest prawdziwe wyzwanie i męcząca robota. Ale nie narzekam, bo nie wyobrażam sobie ogrodu bez dużych drzew - to one stanowią o jego klimacie
U mnie jeszcze za bardzo liście nie opadają, ale też mam mnóstwo drzew w ogrodzie i jesienią zbieranie ich z rabat i trawnika to jest prawdziwe wyzwanie i męcząca robota. Ale nie narzekam, bo nie wyobrażam sobie ogrodu bez dużych drzew - to one stanowią o jego klimacie

Dalu, ja sie już dzis napracowałam. Aby posadzic tulipany musiałam wydłużyć rabatkę a u mnie to ciężka praca. Najpierw trzeba zdjąć perzową darń, wywieść ją uzupełnic nowa ziemią, przekopać. Było tego może ze 4m2 ale harówa ciężka. Teraz została sama przyjemność- posadzić tulipany.
JAKIE TO PROSTE.

- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Nic mi nie wiadomo o przcinaniu,ale na pewno trzeba ją trochę okryc np. stroiszem bo nie lubi zimowych wiatrów i lubi przemarzac.Ja mam ale inną,Twoja to chyba cytrynowa...ja swoją okrywam i ładnie sobie rośnie 

Ale ona u mnie juz zimowała i niczym jej nie okryłam. Ona coś za szubko mi rośnie. 

-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
Skalniakowe szybko się rozrastają...tą cytrynową macierzankę też mam i dobrze znosi zimę ale ona tak szybko się rozrasta i trzeba ją przyciąć inaczej zagłuszy inne... 

- aleksanderk
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo ładne skalniakowate :rojniki , zawciągi ,oregano złote? ,oraz rozchodniki .Nie przejmuj się harówką ,wiosną będziesz szczęśliwa patrząc na kwitnące tulipany .Przydałby się widok całego skalniaka ,oraz podpisy pod fotkami dla mniej wtajemniczonych gwoli nauki .
- maria5
- 1000p
- Od: 18 wrz 2008, o 17:06
Pooglądałam twoje skalniaczki i melduję że pokrzywki chyba dostają korzonki bo pięknie stoją na baczność