Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.2
Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.2
Dalu
, zachorowałam na hortensje przechadzając się po Twoim ogrodzie i kupiłam na targu hortensje bukietową Pinky Winky. Troszkę chyba była za wysoko przycięta i rozkrzewia się tak nie najładniej. Czy ja mogę ją teraz przyciąć i ewentualnie zrobić sadzonki ?
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dalu, cyrthantus super
Myślałem, że na tych rurkowatych kwiatkach poprzestaje ale on się równie pięknie otwiera jak amarylis (ta sama rodzina).
Świetnie uchwyciłaś urodę owocników rącznika
Ognik też robi wrażenie.
Świetnie uchwyciłaś urodę owocników rącznika
- dodad

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Przepiękne te ostatnie widoczki....
A u mnie niestety cały dzień siąpi, nawet nie ma jak posadzić ostatnich zakupów
A u mnie niestety cały dzień siąpi, nawet nie ma jak posadzić ostatnich zakupów
-
x-d-a
Igorze, trochę liści już leci, niektóre roślinki się przebarwiają, ale powolutku, powolutku...
Dorotko, u nas dzisiaj przepiękna pogoda, ciepło i dużo słoneczka. Najbliższe dni też mają być takie, więc sprzyjające jesiennym pracom i sadzeniu roślinek :P
Jacku, cyrthantus rzeczywiście nie dość, że ładny i oryginalny, to jeszcze bezproblemowy
Teraz zaczyna się czas podziwiania owocków - i tych do jedzenia i tych ozdobnych
Iwonko, ja myślę, że teraz to już za późno, poczekaj do wiosny, zetnij tę hortensję ok. 30 cm nad ziemią, z przyciętych gałązek zrób sadzonki...Na pewno Ci się pięknie rozkrzewi i będzie obficie kwitła.
Wiolu, Dawidzie
Kochani, dzisiaj miałam fajny dzień - przed południem spotkałam się z forumkami po Igiełką, potem zrobiłam małe zakupy
(hosty, żurawka, trawka ozdobna). Kiermasz był bardzo fajny, sporo wystawców, duży wybór wszelakich roślinek. Był piękny dzień, ciepło, słonecznie, atmosfera pikniku...
No i wrześniowe widoczki z ogrodu - hortensje bukietowe Kyushiu powoli zaczynają różowieć:

Dorotko, u nas dzisiaj przepiękna pogoda, ciepło i dużo słoneczka. Najbliższe dni też mają być takie, więc sprzyjające jesiennym pracom i sadzeniu roślinek :P
Jacku, cyrthantus rzeczywiście nie dość, że ładny i oryginalny, to jeszcze bezproblemowy
Teraz zaczyna się czas podziwiania owocków - i tych do jedzenia i tych ozdobnych
Iwonko, ja myślę, że teraz to już za późno, poczekaj do wiosny, zetnij tę hortensję ok. 30 cm nad ziemią, z przyciętych gałązek zrób sadzonki...Na pewno Ci się pięknie rozkrzewi i będzie obficie kwitła.
Wiolu, Dawidzie
Kochani, dzisiaj miałam fajny dzień - przed południem spotkałam się z forumkami po Igiełką, potem zrobiłam małe zakupy
No i wrześniowe widoczki z ogrodu - hortensje bukietowe Kyushiu powoli zaczynają różowieć:

- Isia

- Od: 27 maja 2007, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ale śliczności Daluś te Hortensje
mam nadzieje że i moja zakupiona tak ładnie sie zabarwi
rączniki prześliczne to się sieje sadzi ?? i kiedy jeszcze poproszę bo bardzo ładna roślinka a ja mam nornice i krety niestety to przy okazji nowa roslinka do kupienia

- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dalu, czy to nie jest przypadkiem roślina nazywana w Polsce "KANGURZA STOPA vel ŁAPA" (Blancoa canescens) - jedna z odmian kwitacych zachwycająco traw australijskich ?
Bo CYRTANTHUS troszkę inaczej wygląda . A popatrz tu : http://anpsa.org.au/b-cane.html
Bardzo ciekawa roślinka ...
-
x-d-a
Isiu, rącznik to jest jednoroczna roślinka; sieje się ją w lutym do doniczek, a wysadza sadzonki w maju do gruntu :P
Ewelinko, na pewno nie jest to Kangurza łapa. Roślinkę poddałam w maju identyfikacji na forum i bez żadnych wątpliwości ustaliliśmy, że jest to cyrtanthus brachyscyphus, jedna z kilkunastu odmian cyrtanthusa, roślinki południowo afrykańskiej
Sprawdź:
http://www.jardins-interieurs.com
Ewelinko, na pewno nie jest to Kangurza łapa. Roślinkę poddałam w maju identyfikacji na forum i bez żadnych wątpliwości ustaliliśmy, że jest to cyrtanthus brachyscyphus, jedna z kilkunastu odmian cyrtanthusa, roślinki południowo afrykańskiej
Sprawdź:
http://www.jardins-interieurs.com
- dodad

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Kyushiu przepiekna, Coraz bardziej podobają mi się hortensje o takich ażurowych kwiatostanach
I do tego wybarwia się na śliczny kolor.
- abeille
- 1000p

- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Daluś, prześliczne są Twoje hortensje. Wszystkie są piekne i nie wiadomo jaką podziwiać bardziej.
Ogłaszam Ciebie hortensjową królową na forum

Ogłaszam Ciebie hortensjową królową na forum
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
-
x-d-a
Wiesiu, oj, chyba na forum są osoby, którym dużo bardziej przysługuje ten tytuł! Ja mam trochę hortensji, ale żadna ze mnie specjalistka, ani kolekcjonerka :P
Dorotko, i właśnie to lubię w hortensjach, że mają ładne liście, ślicznie kwitną, a kwiatostany cały czas się zmieniają i bardzo długo utrzymują się na krzaczku
Dwa widoczki z tylnej części ogrodu:

Dorotko, i właśnie to lubię w hortensjach, że mają ładne liście, ślicznie kwitną, a kwiatostany cały czas się zmieniają i bardzo długo utrzymują się na krzaczku
Dwa widoczki z tylnej części ogrodu:

- AAleksandra

- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Daluś, nie wiem jak mogłam wcześniej nie zaglądnąć do Twego ogrodu
Wpadłam teraz i wpadłam....po uszy i nos. Co prawda przeczytałam tylko kilka ostatnich stron, ale nie odpuszczę i przewędruję przez Twój ogród od początku. Jest uroczy. Widzę dużo elementów do "zgapienia"
Bardzo podobają mi się bukszpanowe odgrodzenia rabatki. A rącznik ze względu na urodę, szybkość wzrostu i walory użytkowe (zwalczanie kretów i nornic) podbił moje serce.
Jeszcze raz dodam, że poznanie Ciebie w realu było ogromną przyjemnością
Wpadłam teraz i wpadłam....po uszy i nos. Co prawda przeczytałam tylko kilka ostatnich stron, ale nie odpuszczę i przewędruję przez Twój ogród od początku. Jest uroczy. Widzę dużo elementów do "zgapienia"
Jeszcze raz dodam, że poznanie Ciebie w realu było ogromną przyjemnością
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Daluniu ciągle, niezmiennie cudownie w Twoim ogrodzie.
Nie widać nadchodzącej jesieni.
Wstawię zdjęcie swojej skromnej figurki ogrodowej, jeśli zechcesz, to zerknij.
Nie widać nadchodzącej jesieni.
Wstawię zdjęcie swojej skromnej figurki ogrodowej, jeśli zechcesz, to zerknij.
- ursulka

- Od: 2 paź 2009, o 23:12
Daluś - no opowiadaj, opowiadaj, jakie cebulki kupiłaś
Tulipany czy hiacynty, szafirki czy czosnki
I koło czego je sadzisz?
Mówiłam Ci wcześniej u siebie, że nie kupowałam do tej pory fikuśnych odmianowych tulipanów, ale wyszło, że nieprawda... No przecież mam papuzie 'Rococo'
Hmmm, nie wiem co mnie zaćmiło przy kupowaniu, przecież nie lubię czerwonego...

I koło czego je sadzisz?
Mówiłam Ci wcześniej u siebie, że nie kupowałam do tej pory fikuśnych odmianowych tulipanów, ale wyszło, że nieprawda... No przecież mam papuzie 'Rococo'

- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Dalu, Twoje zakątki niezmiennie piękne
A że masz też sporo iglaków to i zimowe kompozycje muszą być równie estetyczne (u mnie bylinowe rabaty robią się zimą płaskie
)