Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p
Od: 2 cze 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.2

Post »

Dalu :wit , zachorowałam na hortensje przechadzając się po Twoim ogrodzie i kupiłam na targu hortensje bukietową Pinky Winky. Troszkę chyba była za wysoko przycięta i rozkrzewia się tak nie najładniej. Czy ja mogę ją teraz przyciąć i ewentualnie zrobić sadzonki ?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalu, cyrthantus super :!: Myślałem, że na tych rurkowatych kwiatkach poprzestaje ale on się równie pięknie otwiera jak amarylis (ta sama rodzina).
Świetnie uchwyciłaś urodę owocników rącznika ;:63 Ognik też robi wrażenie.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Przepiękne te ostatnie widoczki....
A u mnie niestety cały dzień siąpi, nawet nie ma jak posadzić ostatnich zakupów :(
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
x-d-a

Post »

Igorze, trochę liści już leci, niektóre roślinki się przebarwiają, ale powolutku, powolutku...

Dorotko, u nas dzisiaj przepiękna pogoda, ciepło i dużo słoneczka. Najbliższe dni też mają być takie, więc sprzyjające jesiennym pracom i sadzeniu roślinek :P

Jacku, cyrthantus rzeczywiście nie dość, że ładny i oryginalny, to jeszcze bezproblemowy :lol:
Teraz zaczyna się czas podziwiania owocków - i tych do jedzenia i tych ozdobnych :D

Iwonko, ja myślę, że teraz to już za późno, poczekaj do wiosny, zetnij tę hortensję ok. 30 cm nad ziemią, z przyciętych gałązek zrób sadzonki...Na pewno Ci się pięknie rozkrzewi i będzie obficie kwitła.

Wiolu, Dawidzie ;:196

Kochani, dzisiaj miałam fajny dzień - przed południem spotkałam się z forumkami po Igiełką, potem zrobiłam małe zakupy ;:224 (hosty, żurawka, trawka ozdobna). Kiermasz był bardzo fajny, sporo wystawców, duży wybór wszelakich roślinek. Był piękny dzień, ciepło, słonecznie, atmosfera pikniku...
No i wrześniowe widoczki z ogrodu - hortensje bukietowe Kyushiu powoli zaczynają różowieć:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

ale śliczności Daluś te Hortensje ;:138 mam nadzieje że i moja zakupiona tak ładnie sie zabarwi :D rączniki prześliczne to się sieje sadzi ?? i kiedy jeszcze poproszę bo bardzo ładna roślinka a ja mam nornice i krety niestety to przy okazji nowa roslinka do kupienia :D :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

dala pisze:Ta roślinka w kamionkowej donicy to cyrtanthus - nie ma polskiej nazwy. Zimę oczywiście spędza w pomieszczeniu, ale później pięknie kwitnie od kwietnia do września. Łatwo się dzieli, więc mam już kilkoro "dzieci". Tak wygląda z bliska:
Obrazek
Dalu, czy to nie jest przypadkiem roślina nazywana w Polsce "KANGURZA STOPA vel ŁAPA" (Blancoa canescens) - jedna z odmian kwitacych zachwycająco traw australijskich ?
Bo CYRTANTHUS troszkę inaczej wygląda . A popatrz tu : http://anpsa.org.au/b-cane.html
Bardzo ciekawa roślinka ...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
x-d-a

Post »

Isiu, rącznik to jest jednoroczna roślinka; sieje się ją w lutym do doniczek, a wysadza sadzonki w maju do gruntu :P

Ewelinko, na pewno nie jest to Kangurza łapa. Roślinkę poddałam w maju identyfikacji na forum i bez żadnych wątpliwości ustaliliśmy, że jest to cyrtanthus brachyscyphus, jedna z kilkunastu odmian cyrtanthusa, roślinki południowo afrykańskiej
Sprawdź:
http://www.jardins-interieurs.com
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Kyushiu przepiekna, Coraz bardziej podobają mi się hortensje o takich ażurowych kwiatostanach :) I do tego wybarwia się na śliczny kolor.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Daluś, prześliczne są Twoje hortensje. Wszystkie są piekne i nie wiadomo jaką podziwiać bardziej.
Ogłaszam Ciebie hortensjową królową na forum ;:77 ;:77 ;:77
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
x-d-a

Post »

Wiesiu, oj, chyba na forum są osoby, którym dużo bardziej przysługuje ten tytuł! Ja mam trochę hortensji, ale żadna ze mnie specjalistka, ani kolekcjonerka :P

Dorotko, i właśnie to lubię w hortensjach, że mają ładne liście, ślicznie kwitną, a kwiatostany cały czas się zmieniają i bardzo długo utrzymują się na krzaczku :lol:

Dwa widoczki z tylnej części ogrodu:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Daluś, nie wiem jak mogłam wcześniej nie zaglądnąć do Twego ogrodu :oops:
Wpadłam teraz i wpadłam....po uszy i nos. Co prawda przeczytałam tylko kilka ostatnich stron, ale nie odpuszczę i przewędruję przez Twój ogród od początku. Jest uroczy. Widzę dużo elementów do "zgapienia" :D Bardzo podobają mi się bukszpanowe odgrodzenia rabatki. A rącznik ze względu na urodę, szybkość wzrostu i walory użytkowe (zwalczanie kretów i nornic) podbił moje serce.
Jeszcze raz dodam, że poznanie Ciebie w realu było ogromną przyjemnością ;:108
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
x-d-a

Post »

Olu, mam nadzieję, że jeszcze będzie niejedna okazja, żeby się spotkać :lol:
Cieszę się bardzo, że podoba Ci się mój ogród - zapraszam na spacer i kawkę przy moim stoliku:

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Daluniu ciągle, niezmiennie cudownie w Twoim ogrodzie.
Nie widać nadchodzącej jesieni.
Wstawię zdjęcie swojej skromnej figurki ogrodowej, jeśli zechcesz, to zerknij. ;:196
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Daluś - no opowiadaj, opowiadaj, jakie cebulki kupiłaś :D Tulipany czy hiacynty, szafirki czy czosnki :D
I koło czego je sadzisz?
Mówiłam Ci wcześniej u siebie, że nie kupowałam do tej pory fikuśnych odmianowych tulipanów, ale wyszło, że nieprawda... No przecież mam papuzie 'Rococo' ;:224 Hmmm, nie wiem co mnie zaćmiło przy kupowaniu, przecież nie lubię czerwonego...

Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dalu, Twoje zakątki niezmiennie piękne :!: A że masz też sporo iglaków to i zimowe kompozycje muszą być równie estetyczne (u mnie bylinowe rabaty robią się zimą płaskie :( )
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”