W zeszłym roku chyba w październiku miałam szał pędzikowy, więc w tym roku też na to po cichu liczę
Moje kochane storczyki :))
- Wioleta
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 lis 2007, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje kochane storczyki :))
Asiu, nie mogę się napatrzeć na te pędziki
, tyyyle ich jest, a u mnie posucha- storczyki inwestują tylko w liście i korzenie, ale i to dobre, bo to znaczy, że dobrze im u mnie
W zeszłym roku chyba w październiku miałam szał pędzikowy, więc w tym roku też na to po cichu liczę
- Mala_MI

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Asiu, dzieje się u Ciebie, dzieje. Super !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- Agita

- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Uu, Asiu, ale u Ciebie obrodziło! Już nie mogę się doczekać, kiedy to wszystko zobaczę osobiście
U mnie 4 marne pędziorki, choć jak się dobrze zastanowić, to i kandydatów niewiele więcej; pozostałe albo kwitną, albo są chore, albo są uparciuchem Mini Markiem
Najgorzej moje zdechlaczki klatkowe; 9 jest już w dobrej formie, a pędów ani widu ani słychu. Nie wiem czy to, że w lutym i marcu przeżyły traumę marketową i były bliskie śmierci, je usprawiedliwia? ;) No ale jesień dopiero przed nami, daję im jeszcze czas, liczę że się ockną. Stoją dzień i noc przy uchylonym oknie
Użyczysz mi odpowiednich fluidów, to je nieco "podrasuję", ok? ;)
U mnie 4 marne pędziorki, choć jak się dobrze zastanowić, to i kandydatów niewiele więcej; pozostałe albo kwitną, albo są chore, albo są uparciuchem Mini Markiem
Użyczysz mi odpowiednich fluidów, to je nieco "podrasuję", ok? ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Madzik_J-Ch
- 200p

- Od: 12 lip 2010, o 22:51
Witaj
Ale u Ciebie się dzieje
Będzie kolorowa zima, jak to wszystko rozkwitnie
Dzięki za podpowiedź jak zainicjować kwitnie
Ale u Ciebie się dzieje
Dzięki za podpowiedź jak zainicjować kwitnie
Pozdrawiam:) Madzia
Moje zielone linki. Zapraszam
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą ze spojrzeń ludzkich oczu (Kazimierz Przerwa-Tetmajer)
Moje zielone linki. Zapraszam
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą ze spojrzeń ludzkich oczu (Kazimierz Przerwa-Tetmajer)
- arlet3

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Ale dużo pędzików! bedziesz mieć piękne widoki, jak zakwitną. U mnie na razie tylko Vanda puszcza i Phal. penang girl, hybrydy pewnie też puszczą, ale u mnie zawsze pędziki są później niż u was, nie wiem, od czego to zależy.
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Asiu...ale u Ciebie "wielkie poruszenie" z tymi pędzikami. Zamurowało mnie, gdy czytałam o dzieciaczkach, pędzikach i korzonkach 
Gratuluję serdecznie, Zasłużyłaś na te cudne pędziki. A Powiedz, czy te falki z pędzikami też staly w szklarence latem?
Gratuluję serdecznie, Zasłużyłaś na te cudne pędziki. A Powiedz, czy te falki z pędzikami też staly w szklarence latem?
-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ludzie ale wysyp pędzików.
Teraz czekamy na kwiatuchy. ;:94
Teraz czekamy na kwiatuchy. ;:94
- busybees
- 100p

- Od: 21 lip 2010, o 10:22
Masakra
Asiu będziesz mieć prawdziwy rozkwit, już się cieszę na myśl o pięknych zdjęciach
Asiu będziesz mieć prawdziwy rozkwit, już się cieszę na myśl o pięknych zdjęciach
Pozdrawiam i zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
- Haim

- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Dziewczyny Kochane, dziękuję za odwiedzinki i miłe słowa
Powiem tak, w szklarence trzymałam tylko przekwitnięte storczyki, można to zobaczyć na str. 21 ale żeby Wam ułatwic, zacytuję mój stary post:
A teraz coś na kolorowo, czyli moje obecnie kwitnące, oprócz dwóch nowości, 'Łaciatka' i 'Czerwonego wina', nie chciało mi się już nowych fotek robić
Na początek rozkwitło na trzech pędach cudnie pachnące(coś między wanilią a czekoladą) Oncidium, uwielbiam je za zniewalający zapach, który roznosi się w mojej kuchni przez cały dzień
Dojrzałam między listkami, ze będą jeszcze dwa pędziki ;)

Żyłkowany, a raczej dwa w doniczce dalej ładnie kwitną na czterech pędach, idą nowe listki
Biedronkowy wciąż przedłuża pędzik o kolejne kwiaty, chyba jest mu b. dobrze, bo aż ma kropelki rosy na pędziku
Cytrynek kwitnie non stop od kwietnia, teraz juz długo czas trzymają się na nim te cztery kwiatuszki
Długodystansowiec od teścia obecnie przekwitł na odbiciach i teraz kwitnie jedynie na swoim nowym pędzie, na razie dwoma kwiatkami, ale już widać, że chce pędzik przedłużyć

Pachnący peloric rozwinął kilka kolejnych kwiatków a stare wciąż się trzymają
Tygrysek, zostały mu może ze trzy kwiaty, zobaczymy, czy przedłuży pędziki, na razie inwestuje również w listki i korzonki
Przekwitająca Valera i jej ostatni kwiat

Urodzinowa półminiaturka

Nelcia dalej utrzymuje swoje kwiaty, przesadziłam ja do grubszego podłoża z OS, bo kupne było rozłożone z niewiarygodną ilością gąbki

Equestris, tutaj nie ma co komentować, zdjęcie samo mówi za siebie
I na prośbę Żabci Moni oraz wszystkich zainteresowanych, porównanie Equestrisa do 1 grosza

oraz porównanie wielkości kwiatów z zwykłym Phal.

Na zakończenie dzisiejszego dnia (a raczej początek nowego
) kwiat mojego ukochanego Cornu-cervi jeszcze sprzed mojej choroby, obecnie nie kwitnie

Dobranoc, słodkich snów życzę
Powiem tak, w szklarence trzymałam tylko przekwitnięte storczyki, można to zobaczyć na str. 21 ale żeby Wam ułatwic, zacytuję mój stary post:
Haim pisze: Tunel foliowy ma wymiary 3x2,2x1,9m
Ogólnie storczyki mają tam super warunki, wilgotne powietrze z rana, cyrkulacja powietrza(w upały mam folię otwartą z dwóch stron) i dość spora różnica temperatur między dniem a nocą(obecnie wychodzi nawet do 20stopni).
Oczywiście folia nie jest przeznaczona dla samych storczyków(ale prawie połowa tak), bo muszą się nią dzielić z kaktusami, pomidorami ;)
Tam, gdzie są storczyki, jest od wewnątrz osłonięty agrowłókniną, aby światło było bardziej rozproszone i słoneczko nie popaliło listków.
Ale dajemy jakoś radę, w każdym razie całej trójce służy tam pobyt, co za chwilę pokażę ;)
![]()
Storczyki wiszą w koszykach
![]()
![]()
albo stoją na kratkach
![]()
![]()
Oncidium pachnące
oraz jego pędzik, poczekam jeszcze na kilka i wtedy wniosę do domku
![]()
Keiki, dwa na jednym Phal., to efekt moich eksperymentów z keiki paste
![]()
i tu kolejne rosnące keiki
Moje schorowane Dendrobium fire bird, muszę maluszki chyba do sphagnum posadzić, co je chociaż uratuję
![]()
A teraz coś na kolorowo, czyli moje obecnie kwitnące, oprócz dwóch nowości, 'Łaciatka' i 'Czerwonego wina', nie chciało mi się już nowych fotek robić
Na początek rozkwitło na trzech pędach cudnie pachnące(coś między wanilią a czekoladą) Oncidium, uwielbiam je za zniewalający zapach, który roznosi się w mojej kuchni przez cały dzień
Dojrzałam między listkami, ze będą jeszcze dwa pędziki ;)

Żyłkowany, a raczej dwa w doniczce dalej ładnie kwitną na czterech pędach, idą nowe listki
Biedronkowy wciąż przedłuża pędzik o kolejne kwiaty, chyba jest mu b. dobrze, bo aż ma kropelki rosy na pędziku
Cytrynek kwitnie non stop od kwietnia, teraz juz długo czas trzymają się na nim te cztery kwiatuszki
Długodystansowiec od teścia obecnie przekwitł na odbiciach i teraz kwitnie jedynie na swoim nowym pędzie, na razie dwoma kwiatkami, ale już widać, że chce pędzik przedłużyć

Pachnący peloric rozwinął kilka kolejnych kwiatków a stare wciąż się trzymają
Tygrysek, zostały mu może ze trzy kwiaty, zobaczymy, czy przedłuży pędziki, na razie inwestuje również w listki i korzonki
Przekwitająca Valera i jej ostatni kwiat

Urodzinowa półminiaturka

Nelcia dalej utrzymuje swoje kwiaty, przesadziłam ja do grubszego podłoża z OS, bo kupne było rozłożone z niewiarygodną ilością gąbki

Equestris, tutaj nie ma co komentować, zdjęcie samo mówi za siebie
I na prośbę Żabci Moni oraz wszystkich zainteresowanych, porównanie Equestrisa do 1 grosza

oraz porównanie wielkości kwiatów z zwykłym Phal.

Na zakończenie dzisiejszego dnia (a raczej początek nowego

Dobranoc, słodkich snów życzę
- poccoyo
- 200p

- Od: 18 lip 2010, o 15:47
- Kontakt:
no i co tu napisać, prawie mi mowe zabrało
ślicznie u Ciebie, no a różnorodność oszałamiająca...
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Czyli jednak szklarenka sprzyja pędzikom 
Piękne, pachnące oncidium... Gybys kiedyś dzieliła tą roślinkę. Ustawiam się do kolejki. Na wymianę, na też pachnące, kremowe oncidium
Pasta na keiki widać dziala...Piękne, nowe maluszki Ci rosną
Cornu Cervi zachwyca maleńkim kwiatuszkiem i te kreseczki.
Pozostałe kwitnienia równie śliczne, co różnorodne w kolorach i kształtach. Piękna kolekcja, godna pozazdroszczenia
Piękne, pachnące oncidium... Gybys kiedyś dzieliła tą roślinkę. Ustawiam się do kolejki. Na wymianę, na też pachnące, kremowe oncidium
Pasta na keiki widać dziala...Piękne, nowe maluszki Ci rosną
Cornu Cervi zachwyca maleńkim kwiatuszkiem i te kreseczki.
Pozostałe kwitnienia równie śliczne, co różnorodne w kolorach i kształtach. Piękna kolekcja, godna pozazdroszczenia
- Henrykbb

- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Piękną,kwitnącą kolekcję masz:oj żeby mój Eqestris tak pięknie zakwitł!
NIE wiem co mam powiedzieć... Cudowne 
-
GrazynaW
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 14 sty 2009, o 18:33
14 keiki??No to masz ogród botaniczny