Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.2

Post »

Daluś, u Ciebie pięknie zielono i jeszcze całkiem kwitnąco jak na tą porę roku. Nic dziwnego że zaczyna się prawdziwa jesień, ale czemu tak szybko
przyszło to zimno? Kibicuję Twoje ogrodowe przeróbki, mi się nic nie chce robic ani przerabiać. Może mi przejdzie na wiosnę? Jakoś wszystko co planowałam
na to lato nie wyszło tak jak chciałam. Poczekam jeszcze roczek, może bedzie lepiej. Przecież roślinkom trzeba czasu by się rozrosły. ;:65
Chwyciła też Ciebie trawiasta choroba? Czy rabata z samych traw nie bedzie zbyt monotonna? Może coś im jeszcze dosadzić innego, coś o dużych, grubych
liściach dla kontrastu? Albo trochę kolorów?
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
x-d-a

Post »

Wiesiu, a mnie jakoś zebrało się na ogrodowe przeróbki ;:224 To też częściowo dlatego, że napatrzyłam się na piękne forumkowe ogrody...
Rabata trawiasta nie powinna być monotonna - jest tyle gatunków i odmian trawek ozdobnych! Zajrzyj do wątku Amadyna: to jego przepiękne rabaty tak mnie zainspirowały. Zresztą moja rabatka nie będzie duża - ot, może zmieszczą się na niej ze 3,4 trawki. Zwłaszcza, że niektóre z nich rozrastają się w wielkie kępy :P A pojedyncze trawki z pewnością będę dosadzać do już istniejących rabatek bylinowych i na wrzosowisku.

Piotrze, tak to jest suchodrzew pekiński, odmiana o pstrych listkach. On jest niby zimozielony, ale tej zimy przemarzł mi całkowicie; na szczęście, po obcięciu, odbił od korzeni i dzisiaj wygląda tak jak na fotce :lol: Podobnie zresztą jak aukuba, która też lubi przemarzać, ale w trakcie sezonu się regeneruje. Tej zimy troszkę ją przykryłam gałązkami sosnowymi.
W tej chwili mam już dwie aukuby, bo sama sobie ukorzeniłam odłamaną gałązkę. Po roku w doniczce wysadziłam młodą roślinkę do gruntu i całkiem ładnie mi rośnie :D Bardzo lubię roślinki o pstrych listkach; mam jeszcze śliczną kalinę hordowinę, odmianę Aurea, języczkę Kagami i różne trzmielinki...No i oczywiście liściaste królowe: hosty!

Olu, hosty w tym roku bardzo mi się rozrosły i praktycznie wszystkie mogłyby być dzielone. Mam ich ze 30 odmian, więc wszystkich fotek nie pokażę, tylko kilka, ale napisz jakie byś chciała -duże czy małe, pstre czy zielone...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Agnieszko, te cyklamenki są tak małe, że żeby im zrobić zdjęcie musiałam się prawie położyć ;:224 Za to Augusta Luisa to całkiem spory krzaczorek, a kwiaty ma zjawiskowo piękne. I drugie kwitnienie znacznie bujniejsze niż to czerwcowe.

Ago, do ciemno różowej róży pasowałby blado różowy New Dawn:
Obrazek

Lucynko, ja bardzo lubię roślinki o pstrych liściach i mam ich sporo; najwięcej oczywiście host, ale również wiele innych, o których pisałam w poście do Piotra. Ostatni mój nabytek to różnokolorowe żurawki; mam też piękny wiciokrzew japoński :D

Elu, pobiegłam do ogrodu, żeby zobaczyć te hortensje i melduję: część kwiatostanów jest nadal zupełnie biała, ale niektóre (te w bardziej nasłonecznionym miejscu) zaczynają się leciutko przebarwiać na blado różowiutki kolorek...

Wrześniowy ogród oświetlony jesiennym słoneczkiem

Obrazek
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

A Dala chodzi z aparatem w kółko i pstryka hostom zdjęcia. :tan
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Faktycznie piękna ta New Dawn... :)
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dalo,
hosty, jak zwykle piękne a do tego ładnie wyeksponowane wokół drzewa! ;:63
Do roślinek o pstrych lisciach zawsze mam słabość :wink:
New Dawn- wyjątkowo ci kwitnie w przeciwieństwie do mojej . :shock:
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

O ja Cię...ale ogromniaste hosty :shock: a jakie piekne ;:138
ja sie teraz nastawiłam właśnie na hosty,żurawki i jeszcze...monardy :uszy
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękny masz ten klomb hostowy pod drzewem.
Moje przeróbki stoją, bo pogoda fatalna a teraz tak zimno, że palce sztywnieją, jak się w mokrej ziemi grzebie.
Masakryczna ta pogoda i nadal nic dobrego nie zapowiadają.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p
Od: 2 cze 2010, o 18:09

Post »

Dalu :wit nie było mnie raptem cztery dni a u Ciebie tyle się dzieje, ciekawa jestem tego suchodrzewu, bo ja mam ale ciemno- zielony, czy Twój ma jesienią owoce? No i mój jest nie do zdarcia, to znaczy do tej pory, bo teraz został przesadzony więc zobaczymy, na razie jest ok.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Przez ciebie zaczynam żałować że przy pniu moreli zrobiłam rabatę liliowcową zamiast hostową......
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Daluś widzę, że i ciebie wzięło na trawki :) już jestem ciekawa jak wyjdzie ta twoja rabatka z trawkami :) Hosty ślicznie i takie olbrzymy.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

coma95 pisze:Przez ciebie zaczynam żałować że przy pniu moreli zrobiłam rabatę liliowcową zamiast hostową......
Mariolu, z tego co pamiętam, pewnie Dala potwierdzi ,za hostami rosną liliowce , nic straconego. :lol:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Daluś, dziękuję za życzenia ;:167
Wiem, że długa droga przede mną :lol: Na razie jestem na etapie reorganizacji codziennego życia :lol:
Hosty cudne!!!
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Daluniu przepiękne hosty o tej porze roku, na moich niektórych już zaczynają żółknąć liście.
Róża New Dawn ma tak liczne kwiaty, nie wiem dlaczego moja zakończyła kwitnienie.
Może dlatego, że nie obcinam jej przekwitniętych kwiatów, gdyż rośnie przy siatce i jest tak wysoka, że musiałabym przystawiać drabinę. :)
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Tak...tak...liliowce...hosty....żurawki....
wszystkie na topie.....
ale New Dawn????
mój ani jednym kwiatkiem nie powtórzył
pozdrawiam jesiennie Dalu :wit
x-d-a

Post »

Moniko, dasz radę :!:

Igo, tak jest dokładnie - za hostami są liliowce :P

Agnieszko, sama jestem ciekawa mojej nowej rabaty ;:224 Dużo zależy też od tego, jakie trawki uda mi się kupić :lol:

Mariolko, hosty się pięknie komponują z liliowcami, więc jeszcze nic straconego - możesz dosadzić na tej rabacie liliowce :D

Iwonko, mój suchodrzew nie ma owocków :( W ogóle nie widziałam, żeby kwitł...Myślę, że odmiany Variegata są zawsze wrażliwsze od tych z zielonymi liśćmi.

Grażynko, u mnie w sumie pogoda jest dobra do prac ogrodowych :) Ziemia jest wilgotna, więc dobrze się kopie, deszcze są przelotne, ale pomagają się ukorzenić świeżo posadzonym, albo przesadzonym roślinkom, jest chłodno, więc ogrodnik się nie męczy, ale co jakiś czas wychodzi słoneczko ;:3 , więc jest przyjemnie ;:224

Grażynko, host mam sporo, żurawki właśnie dokupuję, a pysznogłówki (wolę tę nazwę) jakoś niespecjalnie mnie lubią, bo co roku łapią mączniaka :evil:

Ewo, dziękuję za miłe słowa ;:196

Ago, niektórzy nazywają ją "śmieciuszkiem", bo wokół niej zawsze leży mnóstwo płatków. Ale ja nawet lubię tę jej cechę, a blado różowe płatki pokrywające trawnik wyglądają bardzo malowniczo...

Lucynko, tak jest właśnie! Muszę uważać, żeby nie zakręciło mi się w głowie :;230

Grzesiu, jak się jest na forum to siłą rzeczy łapie się różne forumkowe mody i wirusy...A fotka New Dawna -przyznaję się bez bicia- jest z lipca; teraz powtarza kwitnienie, ale znacznie skromniej.

Tajeczko, w tym roku hosty dostały tyle wody, że urosły olbrzymie i ciągle są zieloniutkie i jędrne; a co do róży - już napisałam Grzesiowi, że to stara fotka :(

Dzisiaj przyszła paczuszka z żurawkami od Igi :heja Pięć ślicznotek już zostało posadzonych na rabacie hortensjowej. Fotki wkrótce. Dzisiaj jeszcze kilka kwitnących teraz kwiatków:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”