Madzik - moje storczyki cz. 2
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Madzik - moje storczyki cz. 2
Ballerina piękna, reszta również

- Anusska
- 1000p

- Od: 10 paź 2008, o 15:59
Piękne kwitnienia 
Phal. deliciosa kwitnie b. ładnie, a na żywo jeszcze piękniejszy...
Tylko, niestety, mnie nie udało się tak dobrze uchwycić kolorów na zdjęciach, jak Tobie, i wyszły bardziej sztuczne, mniej ciepłe niż naprawdę. Powiedz, ile czasu trzyma się u Ciebie jeden kwiatek? Pytam, bo wczoraj jeden się u mnie otworzył i następnego dnia (czyli dzisiaj) zwiędł 
Phal. deliciosa kwitnie b. ładnie, a na żywo jeszcze piękniejszy...
No, Madziu - obiecałam odwiedziny przy porannej kawce, a tu już wieczór się zrobił...
Nie było mnie od 8 lipca, a tu 15 -go wstawiłaś zdjęcia kolejnych swoich rarytasków
Piszesz:
Phal. deliciosa - doczekanie się kwitnienia tego storczyka marzy się niejednemu z nas. Kolorystyka kwiatu niezwykle ciekawa !
Fioletowo-żółty środeczek i płatki leciutko przyprószone fioletem z bielą na szczycie - piękny
Phal. equestris x Kenneth Schubert, to świetny kandydat na towarzysza dla mojego Dtps. Kenneth Schubert
Jednak na kwiaty mojego poczekam sobie co najmniej rok. Jakoś roślina bardzo osłabiona była po przesadzeniu i bardzo wolno odbudowuje
bazę. Najważniejsze jednak, że w ogóle odbudowuje !
Epidendrum ballerina - ma niezwykle fajne szczegóły i energetyzujący, optymistyczny kolor
Lucynko - storczyk trafił w dobre łapki
Madziu, a jak tam Twoje chorowitki ? Aż się boję pytać...
Nie było mnie od 8 lipca, a tu 15 -go wstawiłaś zdjęcia kolejnych swoich rarytasków
Piszesz:
Madziu, nie bądź taka skromnamadzik pisze:Co nowego? - nie za wiele dobrego się dzieje, ale mimo wszystko poniżej parę kwitnień.
Phal. deliciosa - doczekanie się kwitnienia tego storczyka marzy się niejednemu z nas. Kolorystyka kwiatu niezwykle ciekawa !
Fioletowo-żółty środeczek i płatki leciutko przyprószone fioletem z bielą na szczycie - piękny
Phal. equestris x Kenneth Schubert, to świetny kandydat na towarzysza dla mojego Dtps. Kenneth Schubert
Jednak na kwiaty mojego poczekam sobie co najmniej rok. Jakoś roślina bardzo osłabiona była po przesadzeniu i bardzo wolno odbudowuje
bazę. Najważniejsze jednak, że w ogóle odbudowuje !
Epidendrum ballerina - ma niezwykle fajne szczegóły i energetyzujący, optymistyczny kolor
Lucynko - storczyk trafił w dobre łapki
Madziu, a jak tam Twoje chorowitki ? Aż się boję pytać...
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- Phragboy

- Od: 22 cze 2009, o 10:16
Phalaenopsis deliciosa bardzo mi się podoba- taki delikatny. Ja na 40 Phalaenopsis, 25 mam z plamami. Chyba powoli zrezygnuje z uprawy Phalaenopsis, na rzecz innych.
- orange30

- Od: 27 paź 2007, o 22:59
Przemku wiem co to znaczy "plama na phal.". Śnią mi się do dziś po nocach te plamy, gdyż jeszcze nie całkiem się ich pozbyłam. Ale co za tym idzie też już Phalaenopsis nie kupuję, chociaż przyznam szczerze marzą mi się niektóre okazy. Do czasu jak będzie wszystko OK, jestem wyleczona z tych storczyków.
Zajrzyj na PW.
Zajrzyj na PW.
- Phragboy

- Od: 22 cze 2009, o 10:16
Madziu a u ciebie co - posucha. A co z twoimi Masdevalliami, czekam i czekam a tu zdjęć żadnych
Pokaż chociaż "zielenine".
- madzik

- Od: 27 gru 2007, o 09:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ano posucha Przemku
Masd. infracta zgubiła 70% liści - okazało się, że korzenie zgniły do końca (nie miała najlepszych) i to był tego efekt. Pozostałe też tak sobie, choć idą jakieś nowe listki. Za to zupełnie zaskoczył mnie Diodonopsis erinacea, o którego ostatnio pytałeś, bo....wypatrzyłam u niego coś, co wygląda jak łodyżka kwiatowa
Den. laevifolium przesadziłam na glinianą doniczkę (często ludzie nasadzają na tych glinianych pojemniczkach, które wypełnia sie wodą), mam nadzieję, że mu to pomoże.... W Łańcucie były piękne wielkie okazy, na dodatek pięknie kwitnące
Coś tam też się kluje, ale póki co nie chcę zapeszyć
Masd. infracta zgubiła 70% liści - okazało się, że korzenie zgniły do końca (nie miała najlepszych) i to był tego efekt. Pozostałe też tak sobie, choć idą jakieś nowe listki. Za to zupełnie zaskoczył mnie Diodonopsis erinacea, o którego ostatnio pytałeś, bo....wypatrzyłam u niego coś, co wygląda jak łodyżka kwiatowa
Den. laevifolium przesadziłam na glinianą doniczkę (często ludzie nasadzają na tych glinianych pojemniczkach, które wypełnia sie wodą), mam nadzieję, że mu to pomoże.... W Łańcucie były piękne wielkie okazy, na dodatek pięknie kwitnące
Coś tam też się kluje, ale póki co nie chcę zapeszyć
Madziu, a u mnie ta maleńka cząsteczka Diodonopsis'a Erinacei od Ciebie niestety nie przyjęła się. Była chyba za słaba, by samodzielnie rosnąć.
Natomiast Masdevallia striatella dała radę i wprawdzie traci stopniowo swoje starsze liście, ale rośnie już trzeci młody
Oby Twój kwiatuszek u Diodonopsis'a dotrwał do rozkwitu. To taki niesamowity delikatesik !
A jak tam Twoja cząstka Liparisa c. ? Ja zauważyłam u mojego na trzech psb zaczątki pochewek kwiatowych. Rosną bardzo wolno.
Natomiast Masdevallia striatella dała radę i wprawdzie traci stopniowo swoje starsze liście, ale rośnie już trzeci młody
Oby Twój kwiatuszek u Diodonopsis'a dotrwał do rozkwitu. To taki niesamowity delikatesik !
A jak tam Twoja cząstka Liparisa c. ? Ja zauważyłam u mojego na trzech psb zaczątki pochewek kwiatowych. Rosną bardzo wolno.
Pozdrawiam, Joanna
- madzik

Asiu - też mam nadzieję, że moja "sówka" (tak mi się kojarzy kwiatek Diodonopsisa) da radę... nie martw się, dostaniesz następny kawałek
) Cieszę, że chociaż jedna rośnie
Mój Liparis też ma dwie pochewki, a młode przyrosty rosną bardziej wszerz niż na wysokość
Mój Liparis też ma dwie pochewki, a młode przyrosty rosną bardziej wszerz niż na wysokość
Ha, to cieszę się bardzo, że dostanę jeszcze jedną szansę
Madziu, jak znajdziesz chwilkę czasu, zajrzyj proszę do wątku Doroty ( dorotykol ) i podziel się z nami swoimi spostrzeżeniami na temat uprawy
i kwitnienia Phal. mariae
Widziałam u Ciebie jego piękne kwitnienie 
Madziu, jak znajdziesz chwilkę czasu, zajrzyj proszę do wątku Doroty ( dorotykol ) i podziel się z nami swoimi spostrzeżeniami na temat uprawy
i kwitnienia Phal. mariae
Pozdrawiam, Joanna
- renata75
- 1000p

- Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Dziewczyny pokażcie jak wyglądają te Wasze Liparisy i napiszcie jak je uprawiacie, ja u swojego nic nie widzę
Pozdrawiam :P
Pozdrawiam :P
Witam
,
Madziu, masz przepiękne storczyki, mi bardzo podoba się ten fioletowy (drugi), zdjęcia równie śliczne, potrafią wydobyć z kwiatka "to coś"
. Prosimy o więcej zdjęć

Madziu, masz przepiękne storczyki, mi bardzo podoba się ten fioletowy (drugi), zdjęcia równie śliczne, potrafią wydobyć z kwiatka "to coś"
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
- madzik

Diodonopsis erinacea dzisiaj wygląda tak:
I specjalnie dla Eweliny - pęd u Aerangisa distincta - ciężko zrobić lepsze zdjęcie, bo jeszcze mały, a dodatkowo schowany pod liściem:

Renatko - Liparis jutro zostanie obfocony, bo dopiero jak wstawiałam zdjęcia zobaczyłam, że chciałaś go zobaczyć
Kasiu, dewuko - dziękuję za odwiedziny i mam nadzieję, że za jakiś czas będzie więcej modeli do fotografowania
I specjalnie dla Eweliny - pęd u Aerangisa distincta - ciężko zrobić lepsze zdjęcie, bo jeszcze mały, a dodatkowo schowany pod liściem:

Renatko - Liparis jutro zostanie obfocony, bo dopiero jak wstawiałam zdjęcia zobaczyłam, że chciałaś go zobaczyć
Kasiu, dewuko - dziękuję za odwiedziny i mam nadzieję, że za jakiś czas będzie więcej modeli do fotografowania
- orange30

- Od: 27 paź 2007, o 22:59
Madziu w jakich warunkach Aerangis stoi u Ciebie?