Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)
- Agii
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 lip 2008, o 20:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy
W domu nie zakwitnie, bo datury są wrażliwe na zmianę drastyczną temperatury, gubią pąki po przeniesieniu do domu
próbowałam z czerwoną w zeszłym roku. W ciągu nocy zgubiła ok 20 szt pąków 
- MalaRybka
- 1000p

- Od: 22 mar 2007, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szkoda
. Gdyby tak przenieść ją wcześniej do domu, kiedy jeszcze ciepło na dworze? Może się nie zestresuje?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Ale to zawsze ta odmiana tak pozno kwitnie, czy dlatego że mała sadzona?
- Agii

- Od: 2 lip 2008, o 20:59
To młoda roślina, dopiero z tego roku 
Jutro wkleję zdjęcie mojej piękności bo dzisiaj pada deszcz,choć jedną ją mam bardzo mnie zachwyca bo kwitnie ślicznie i tak dużo ma kwiatów ech po raz pierwszy od trzech lat
. Dziękuje Raczku za opis swoich doświadczeń z tymi pięknościami 
- mariola37
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 16 lut 2010, o 15:25
witam serdecznie:) mam pytanie odnosnie młodych daturek , otoz kupiłam, mała daturke ok 40 cm prosze napiszcie mi czym mam ja nowozic i jak postepowac z nia w okresie zimowym i za pare dni włoze do ziemi ukorzenione badylki daturki jak z nimi postepowac przeciez niedługo pazdziernik i wszystko trzeba do domku wniesc czy te badylki nawozic? jaK postepowac z nimi czy podlewac i jak czaseto gdzie je trzymac w widnym miejscu czy ciemnym ? prosze o rade...Agii pisze:To młoda roślina, dopiero z tego roku
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
A moje (żółta i białoróżowawa) co roku po przeniesieniu do domu jeszcze dobry miesiąc kwitną. Z tym, że stoją w najchłodniejszym miejscu. Gubią trochę pąków i liści, ale kwitną, a pachną...Agii pisze:W domu nie zakwitnie, bo datury są wrażliwe na zmianę drastyczną temperatury, gubią pąki po przeniesieniu do domupróbowałam z czerwoną w zeszłym roku. W ciągu nocy zgubiła ok 20 szt pąków
Pozdrawiam. Jola.
- andrzej1050
- 500p

- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Ja bym już nie nawoził. Teraz do , powiedzmy przed przymrozkami), czyli od około +7 stop C, niech sobie roślinka rośnie na dworze, potem obcinamy i do piwnicy. Ja po rożnych eksperymentach preferuję, przesadzanie ze skracaniem bryły korzeniowej jesienią, tak że wiosną po aklimatyzacji w domu i wystawianiu kilkakrotnym na powietrze od razu do ogrodu.mariola37 pisze: mam pytanie odnosnie młodych daturek , otoz kupiłam, mała da ok 40 cm prosze napiszcie mi czym mam ja nowozic i jak postepowac z nia w okresie zimowym i za pare dni włoze do ziemi ukorzenione badylki daturki jak z nimi postepowac przeciez niedługo pazdziernik i wszystko trzeba do domku wniesc czy te badylki nawozic? jaK postepowac z nimi czy podlewac i jak czaseto gdzie je trzymac w widnym miejscu czy ciemnym ? prosze o rade...pozdrawiam mariola
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- albercik27
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 9 wrz 2010, o 18:59
Witam mam pytanie czy miala by Pani sadzonki datury kolor łososiowy lub żołty albo polecić kogos kto ma kto by mogłby mi przysłac z góry dziękuje pozdrawiam.

- mariola37

dobre pytanieFafka pisze:A która pani?
Ja dwa lata temu też rozmnożyłam na jesień i zimę spędziły w domu na parapecie na korytarzu, gdzie miały nie za ciepło i jasno. Przeżyły
, chcę ten numer powtórzyć w tym roku, żeby odmłodzić moje datury.
Pozdrawiam. Jola.
- mariola37

Dziekuje wam za rade bo nie byłam pewna co poczac z tymi młodymi daturkami:)) u mnie pada od paru dni i datura ktora kwitła prawie 200 kwiatami została prawie łysa
tylko liscie ma teraz ...