Konwalie - zostawić usunąć

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Konwalie - zostawić usunąć

Post »

Mam spory dylemat dotyczący konwalii, na działce obok domku rosą 2 świerki i między nimi rosną konwalie. Bardzo lubię te kwiaty i chciałam je rozmnożyć. Czytając w internecie na temat konwalii znalazłam informacje ze są trujące.

Konwalia majowa jest popularną w naszym kraju dziko rosnącą rośliną. Kwitnie w maju i czerwcu, a owocuje w sierpniu i wrześniu dając bardzo ładne owoce: czerwone jagody. Wygląd tych owoców sprawia, że mogą one zostać spożyte przez małe dzieci nieświadome zagrożenia zatruciem. Trujące są zresztą wszystkie części rośliny ? także kwiaty i liście.
Objawy i przebieg
W owocach konwalii majowej (tak jak zresztą we wszystkich innych jej częściach) znajdują się silnie działające substancje z grupy glikozydów o działaniu nasercowym podobnym do glikozydów naparstnicy. Oprócz układu krążenia działa również drażniąco na przewód pokarmowy. Objawami są nudności, wymioty, biegunka, osłabienie, duszności i uczucie silnego bicia serca. Najbardziej niebezpieczne są powikłania kardiologiczne. Przy cięższych zatruciach dochodzi do zwolnienia akcji serca z zaburzeniami rytmu. Następnie zaburzenia kardiologiczne mogą przekształcić się w blok przedsionkowo-komorowy, migotanie komór i zatrzymanie akcji serca. Za typowe objawy uważa się też widzenie na żółto, zielono, lub niebieskawo, możliwe są halucynacje i majaczenia.
Wezwij lekarza, gdy...
Spożycie przez dziecko owoców, kwiatów lub liści konwalii jest zawsze bardzo niebezpieczne i wymaga wezwania pilnej pomocy lekarskiej. Dawką śmiertelną dla dziecka może być już kilka jagód. W literaturze medycznej opisano nawet przypadek śmierci 5-letniego dziecka, które wypiło wodę z wazonu, w którym stały konwalie.
Teraz mam dylemat bo mam 2,5 letniego synka i nie chciałabym żeby się nimi zatruł. Nie podejrzewam go żeby jadł kwiatki ale z dziećmi nigdy nic n ie wiadomo.....Doradźcie co robić - zostawić czy wywalić ;:223
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Konwalie - zostawić usunąć

Post »

Dziecka nie wywalaj,rośliny zostaw w spokoju.Ludzkie dzieci na ogół nie jedzą zielska,
roślinom zagrażają kozy.
davussum
500p
500p

Post »

Dziecka nie wywalę ;:14 prędzej kwiatki. Nie podejrzewam go o to by je jadł ale dzieci mają różne głupie pomysły.....
Tu nie chodzi o to żeby nie zaszkodzić roślinkom tylko dziecku....
Awatar użytkownika
Aga2
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 11:54

Post »

Nie panikuj konwali nie wykopuj ja mam wawrzynka wilcze łyko na działce i cisy były swojego czasu i małe dzieci .Owoce z tych roślin zrywałam aby nie zdążyły dojrzeć i zczerwienieć ;:224 .

Co do konwali mam doświadczenie osobiste ,będąc dzieckiem trzymałam to w ustach i tak z tym trochę chodziłam .Miałam po tym zawroty głowy nie pamiętam czy mnie brzuch bolał ale te zawroty pamiętam .

Jako osoba dorosła teraz wiem że konwalia na mnie podziałała :;230 ja przeżyłam kontakt :wit
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
davussum
500p
500p

Post »

No nic póki co je zostawię ale nie będę rozmnażać zostawię w takiej ilości jak jest teraz, zobaczę czy ten mój mały szatan :twisted: będzie zainteresowany nimi jeśli nie to bedę rozmnażać za rok :D :heja
dzięki za rady ;:4
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

davussum jak pewnie zauważyłaś, czytając przytoczony tekst, to najbardziej niebezpieczne są owoce konwalii i jeżeli twój maluch miałby w ogóle ochotę na konsumpcje tej rośliny, to właśnie po nie wyciągnąłby swoje małe łapki (apetycznie wyglądające kuleczki), dlatego wystarczy wycinać kwiatuszki. Wiosną będziesz miała pachnące bukieciki, a jesienią spokojną głowę, że synuś nie zjada podejrzanych "cukiereczków" ;:7
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
davussum
500p
500p

Post »

Dziękuję za podpowiedzi, ja dopiero zaczynam przygodę z działką przede mną jeszcze sporo nauki.;:223
W zeszłym tygodniu będąc na wycieczce rowerowej natknęliśmy sie na piękne ogrody działkowe i podjęliśmy decyzję o zakupie takiej działeczki. Znaleźliśmy ogłoszenie i działka pomimo tego że dość zaniedbana bardzo nam się spodobała i postanowiliśmy ją nabyć. Za tydzień sfinalizujemy transakcję i działeczka będzie już moja, nie mogę się doczekać bo napaliłam sie na nią strasznie ;:214 ;:138
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

szybka i mądra decyzja ;:108 cieszę się razem z Tobą :tan mam nadzieję, ze wkrótce zobaczę pierwsze efekty :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
davussum
500p
500p

Post »

Jestem podekscytowana początkiem nowej "przygody" i mam dużo na nauki ale będę pilną uczennicą. Czy to była mądra decyzja to się okaże na pewno była szybko i o dziwo nie musiałam do niej długo przekonywać męża ;:63 zobaczył działkę i się nią zachwycił. Już się nie mogę doczekać ;:65

jak tylko załatwię wszystkie formalności i oficjalnie zostaniemy właścicielami działeczki to sie pochwalę - teraz nie chcę zapeszyć. :cry: :oops:
Awatar użytkownika
Katarzyna1969
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 21:12

Post »

Jestem nowa ale przeczytałam Waszą dyskusję na temat konwalii i wilczej jagody,a pierwsze moje skojarzenie to dowcip:siedzi zajączek w lesie przy drodze i wcina wilczą jagodę;idzie miś i mówi:zajączku nie jedz tego ,to jest wilcza jagoda. Mam to daleko gdzieś, niech wilk znajdzie sobie inną.
Kaśka
davussum
500p
500p

Post »

Kasiu też jestem tu nowa :wit dziś dołączyłam, a kawał dobry :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”