To moja cytrynka. Miała kilkanaście kwiatków i wszystkie, które się rozwinęły do tej pory, opadły. Zostały trzy ...
Ogólnie wygląda na zdrową i raczej nic jej nie podgryza ...
Jeśli kwiaty były tylko żeńskie czyli nie miały możliwości by się samozapylić ( a cytrusy są samopylne ale wytwarzają kwiaty i obupłciowe i jednopłciowe) a tak się zdarza u cytryn to po prostu nie zawiązały się owoce i stąd same kwiaty opadły, nic groźnego twoja cytryna to jeszcze młoda roślinka będzie miała jeszcze sporo czasu na kwitnienie i owocowanie.
Moja cytryna skierniewicka zgubiła wszystkie liście w czasie zimy.Teraz stoi jeden rozkrzewiony badyl.Czy ona jeszcze odżyje?Przez lato pięknie kwitła,wytworzyła jeden owoc ,ale niestety niechcący utrąciłam go.Co mogę zrobić żeby roślinie pomóc?Dodam ,ze jest nawozona i podlewana deszczówką.
Najlepiej byłoby gdybyś pokazała zdjęcie, jak teraz wygląda. Ogólnie jeśli pędy są zielone, nie uschły to jest dla niej szansa. Ale bez zdjęć niewiele można powiedziec.
Może to być też tarcznik. Sprawdź, czy nie ma na łodygach albo liściach takich niewielkich, wypukłych brązowych "narośli". Jeżeli tak to pousuwaj je wilgotną szmatką z dodatkiem alkoholu, oprócz tego opryskaj preparatem Actellic lub Magus 200 SC.
są na łodygach i na liściach takie brozowe płaskie do 2mm narośle jakby, da się to urwać
ale powraca, da sie jakoś domowymi środkami temu zapobiec czy musi być ta chemia? i gdzie to kupić?
Czarodzieju widze ze masz bardzo dużą wiedze na temat roślin czy mógłbyś mi szczegółowo opisac jak zajmować się swoją cytrynką skierniewicką 24h na dobę?364dni w roku? bardzo bym był ci wdzieczny:)