Ogród Gosi cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rybkaa
200p
200p
Od: 15 lip 2010, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Gosi cz. 2

Post »

hej :D odpowiem u ciebie aby nie zaśmiecaać wątku Tess-chyba faktycznie będę musiała załozyć swój watek-mam tyle pytań,tyle wątpliwosci-ale z drugiej strony nie mam czym się za bardzo pochwalić-na razie wiekszość to iglaki,parę liściastych i w wiekszosci na tymczasowych miejscach-czekam na cebule ,choć miejsce na razie nie przygotowane :evil:

przeleciałam twój ogródek we wszystkie strony i cały czas żałuję ,ze wcześniej nie posadziłam bylin kwitnacych-u ciebie tak kolorowo,pięknie,pozostaje tylko zazdrościc-pozdrowionka
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Małgosiu jak dobrze odwiedzać ogródki,zawsze dowiemy się interesujących n as wiadomości,np że tulipany nie lubią być sadzone po astrach.
Z tym trawnikiem to mamy podobnie-ach ta straż!!(ale M wyjeżdża do Gdańska więc mam 4 dni na przekopki :;230 )
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiulek - ale u Ciebie kolorowo! U mnie nędza kwiatowa już... Jeszcze tylko oststnie lilie kwitną.
A co masz na granicy trawniczka i rabatek? Bo nie widzę...
Pozdrówki - Ula
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Olu, wysiej prosto do gruntu. To nie ziemia. U mnie jest fatalna, a one kwitną jak szalone.

Rybkoo, bardzo się cieszę, że do mnie zajrzałaś. :wit
Uważam, że powinnaś założyć swój wątek. To co już widziałam zapowiada się całkiem nieźle :D
Będziemy kibicowali Twoim pracom. łatwiej nawet wtedy o coś spytać jeśli masz jakieś problemy.
Tylko daj mi znać, że to zrobiłaś, bo ze względu na brak czasu nie zaglądam do nowo powstałych ogrodów. Wchodzić tylko w te, do których przychodzą mi powiadomienia. I dlatego musisz mi dać znać, żebym mogła to zrobić.
Jakbyś miała problemy to pomożemy.

Aniu, ja wykorzystałam nieobecność i zobacz co zmajstrowałam :heja

Wykopałam kawałek trawniczka dla hibka od Bożenki i dla hortensji. Tylko nie wiem jaką kupić, bo jest ich tyle. Chyba Lim light. Nawet nie wiem dokładnie jak się pisze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uleczko, nie mam nic :D
Ja bez przerwy pomniejszam ilość trawniczka. Jeszcze nie dojrzałam do obrzeży. Miałabym za dużo roboty z ciągłym przesuwaniem obrzeża. Mam w paru miejscach kostkę i ciągle powiększam jej ilość. Mam jeszcze jej zapas, wię na razie mogę to robić, ale co będzie jak się skończy :roll:
Dlatego na tej długiej rabacie na razie nie będzie niczego. Tylko non stop kopanie, żeby trawka na rabatki nie właziła :wink:
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hahaha, i mąż nie zauważy, gdy podgryziesz nieco trawniczek :;230
Świetna i bezkolizyjna metoda!
Gosiulek, pytam i z tego powodu, bo chciałam nagęgać o urokach obrzeża wkopanego równiutko z poziomem ziemi (żeby było łatwo kosić trawę). Ogród nagle robi się wówczas taki skończony i uporządkowany. Mam porównanie, bo zrobiłam jedną rabatkę bez obrzeża - zwiedziona opiniami na forum. No i to jednak nie to... Ciągle musiałam walczyć z trawą, a i wizualnie ciągle miałam wrażenie, że się rozłazi.
A jaką kosteczkę zmagazynowałaś? Betonową czy kamienną?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ula. kosteczka granitowa. Wiem, że ogród wygląda na bardziej uporządkowany kiedy trawnik ma zakończenie. Ale muszę się jeszcze wstrzymać. Może jak nabierze kształtów to wtedy będzie i obramowanie. Niestety nie wiem kiedy to nastąpi, dlatego, że ja sadzę bez jakiegoś konkretnego projektu. Nie mam wizji. Najczęściej kupuję rośliny, które mi się podobają i do nich dostosowuję rabaty. Żaden ze mnie projektant.
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co prawda ja zwykle wybieram się do ogrodniczego z konkretnym zapotrzebowaniem - na coś niskiego bordowego, albo coś chudego wysokiego - ale zwykle i tak wychodzę z czymś innym :;230
Niestety pole wyboru mi się zawęża, bo trudno mi już coś upchnąć.
I dlatego ostatnio okropnie sie uśmiałam u Pawełka-rispetto, który napisał, że nie ma już miejsca. U mnie hasło 'nie mam miejsca' oznacza coś zupełnie innego, niż u niego. W moim ogrodzie tak mówię wtedy, gdy już nie widać podłogi :D i nowa roślinka może tylko stanąć na jednej nodze.
Lubię-lubię takie intuicyjne zakupy, jak Twoje :D
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Co prawda ja zwykle wybieram się do ogrodniczego z konkretnym zapotrzebowaniem - na coś niskiego bordowego, albo coś chudego wysokiego - ale zwykle i tak wychodzę z czymś innym
Bo to wszystko wina centrów ogrodniczych, że w porę nie mają czegoś niskiego, bordowego, albo czegoś chudego, wysokiego. A jak tu wyjść z ogrodniczego z pustymi rękoma??? To nie leży przecież w naszej naturze :;230 .
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, to, to, to! Asiu - święta racja! A jeszcze jak ogrodnik zachęci, że właśnie przed chwilą dostał (lub wyhodował) coś wyjątkowo fikuśnego... to koniec! Jestem ugotowana! A to coś, to akurat gałązki do mnie wyciąga i oczkiem łypie zachęcająco...
A później biegam po ogrodzie, gdzie by to, gdzie by...
Doszłam już do momentu, gdy muszę co niektóre roślinki ekspediować do zaprzyjaźnionego dużego ogrodu, który jeszcze 'łyknie' nadwyżki.

Dlatego z lubością oglądam, kiedy forumko dosadzają, dosadzają, dosadzają....
Gosiulek, zazdroszczę Ci strasznie!
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Gosia, pochwalam również twoje sposoby umniejszania trawnika małymi kroczkami :D Tu kawałeczek, tam kawałek :) Ale w ten sposób to jeszcze długo kostka granitowa pozostanie w pryzmie, a szkoda, bo to takie piękne obrzeże...
Czy Twój hibek to z serii Chiffon? Są piękne!
Awatar użytkownika
Fabi 12
1000p
1000p
Od: 18 sty 2010, o 21:20

Post »

Gosiu nie za mało tej trawki wycięłaś :;230 na dwa kwiatki. ;:224
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Gosiu skąd ja to znam pomniejszanie trawniczka :D Gorzej jak już nie bardzo jest co pomniejszyć :;230
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

O, o zapytam za Fabiolą, bo mnie uprzedziła ;:108
Awatar użytkownika
Rybkaa
200p
200p
Od: 15 lip 2010, o 15:05

Post »

Gosiu-ja tez tak mam-najpierw kupuje-kupowałam to sie podobało a potem myślałam gdzie posadzic i jak na razie parę roslinek ma swoje stałe miejsce od początku :D ale teraz mam zamiar kupować to co wyczytałam w forum i mam zapisane jako chciejki-pozdrowionka
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00

Post »

Obrazek

Hej, my takie same dalie mamy :wit Obrazek
Dawno U Ciebie nie byłam, więc się rozejrzę, zanim coś napiszę, ok? Dzięki Ci za wizyty u mnie, a co do sesji czarno białej, to na razie mam tylko perukę na lata 20, cygaro i kapelusz w stylu Al Capone, brakuje mi jeszcze mebla ogrodowego z metalu, jakaś secesyjna ławeczka, coś w ten deseń, żeby było prawdziwie, ale fotki będą :D :D :D
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”