Moje parapety.
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje parapety.
Cattleya prześlicznie zakwitła, kwiat jest duzy?
- Agita

- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Grażynko, cudna katleja!
Napisz czy pachnie i czy jej pąki zawsze wychodzą z takich młodych przyrostów?
Co do vand- trzymam kciuki, żeby zechciały zakwitnąć i pokazać swoje piękno, bo się "marnują", szkoda. A falka- uparciucha nie wyrzucaj, sprezentuj komuś, na pewno znajdzie się chętny, albo wystaw na klatkę schodową czy podobne miejsce- może się przestraszy i weźmie do roboty
Co do vand- trzymam kciuki, żeby zechciały zakwitnąć i pokazać swoje piękno, bo się "marnują", szkoda. A falka- uparciucha nie wyrzucaj, sprezentuj komuś, na pewno znajdzie się chętny, albo wystaw na klatkę schodową czy podobne miejsce- może się przestraszy i weźmie do roboty
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ludzie, ale cudowna Katlleja. Cóż za ubarwienie i to ujęcie w słońcu. Po prostu powala. Niech ten drugi też się ładnie rozwinie.

-
GrazynaW
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Drogie Panie Goskle,Dusiu,Agita,Celinko cieszę się,że do mnie zagladacie
Sama tutaj dłuzszy czas nie zagladałam ale cóż,życie.
Goskle mam bardzo skromne doswiadczenie z Miltonią.Nigdy nie zapewniłam jej takiej wilgotności,jakiej ona wymaga.W tym tkwi moim zdaniem tajemnica jej pielęgnacji.Skoro jest podlewana c0 3-4 dni tzn.że ma wilgotno.Czy nie za mokro??W doniczce może się zrobić błotko i korzenie zaczną gnić.Zwiększ wilgotność w jej otoczeniu tzn.postaw na podstawek wypełniony wilgotnym keramzytem.Najlepsze efektuy dało by nawilżanie nawilzaczem elekttrycznym ( mgiełka).Jak wilgotno na zewnątrz to wynieść na balkon lub tym podobne.Ona jest jednak pod tym wzgledem wymagająca.
Dusiu kwiaty są wyjątkowo duże!!!
Agita kwiaty pachną intensywniej w słońcu.Zresztą ona stoi od wiosny na balkonie,gdzie nawet ją wiatr sponiewierał.Widać to na górnym płatku,który ma białe plamki - to załamania spowodowane własnie wiatrem.A mój uparciuch chyba wyczuł moje intencje bo wczoraj podczas moczenia zauważyłam wyraźny pędzik!!
Celinko ona jest piekna,że co roku się nią zachwycam.
Goskle mam bardzo skromne doswiadczenie z Miltonią.Nigdy nie zapewniłam jej takiej wilgotności,jakiej ona wymaga.W tym tkwi moim zdaniem tajemnica jej pielęgnacji.Skoro jest podlewana c0 3-4 dni tzn.że ma wilgotno.Czy nie za mokro??W doniczce może się zrobić błotko i korzenie zaczną gnić.Zwiększ wilgotność w jej otoczeniu tzn.postaw na podstawek wypełniony wilgotnym keramzytem.Najlepsze efektuy dało by nawilżanie nawilzaczem elekttrycznym ( mgiełka).Jak wilgotno na zewnątrz to wynieść na balkon lub tym podobne.Ona jest jednak pod tym wzgledem wymagająca.
Dusiu kwiaty są wyjątkowo duże!!!
Agita kwiaty pachną intensywniej w słońcu.Zresztą ona stoi od wiosny na balkonie,gdzie nawet ją wiatr sponiewierał.Widać to na górnym płatku,który ma białe plamki - to załamania spowodowane własnie wiatrem.A mój uparciuch chyba wyczuł moje intencje bo wczoraj podczas moczenia zauważyłam wyraźny pędzik!!
Celinko ona jest piekna,że co roku się nią zachwycam.
-
GrazynaW

Joane
miło mi,że do mnie zajrzałaś.Do twoich piekności mi daleko ale cieszy każdy zakwitnięty kwiatek.Największą frajde sprawia mi podgladanie,jak chcą pokazać sie światu.
-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grażynko, każda z nas ma cudeńka, tylko inne. A dzięki temu możemy je podziwiać czy nawet wymieniać. U mnie też kilka katllejek pokazało pochewki ale czy rozkwitną? I jakie będą to nie wiem?
-
GrazynaW

Kochaniutka,życzę Ci,żeby pokazały swoje piękno!!
- arlet3

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Grażynko Cattleya przepięknie kwitnie
też się kiedyś na nią napaliłam ale za droga była
ale jeszcze kiedyś będę ją miała w swojej kolekcji 
- Kaja-gr
- 200p

- Od: 24 kwie 2010, o 01:00
- Kontakt:
Cudna Cattleya, coraz bardziej podobają mi się te storczyki
Muszę sobie sprawić jeszcze jakąś, na razie mam jedną, niespodziankę..
-
Zabka_Monis
- 1000p

- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Cudną masz tę Cattleyę Grażynko
No i kolejne pączki wychodzą.. super!
Moja Cattleya ma jedna psb taką "nabrzmiałą" jakby w środku coś się kluło, lecz listki są skrzywione na początku ich wzrostu... więc nawet jakby chciała mi zakwitnąć to nie wiem czy pączki się przedrą przez te "skrzywione" zrośnięcie?.... 
-
bogumila
- 1000p

- Od: 17 cze 2008, o 19:02
Grażynko cattleya jest śliczna , moje cattleye produkują tylko przyrosty żadna nie myśli zakwitnąć
.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
-
fragolotta
- 100p

- Od: 17 cze 2010, o 18:18
piękna Cattleya Grażynko!
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
A ile cm? Największe kwiaty Cattleyi, jakie widziałam, iały chyba ze 20, byl większe niż moja ręka... Cattleye są sliczne, szkoda, że nie udają się w moich warunkach, bo chciałabym mieć takie falbaniaste cudeńko.Dusiu kwiaty są wyjątkowo duże!!!
-
GrazynaW

Tylu gości!!Dziękuje WAM bardzo,że moja cattlejka się podoba.
Arlet3 kupiłam ją w OBI,droga była
Trochę się zastanawiałam,bo były 3 sztuki ale na moich oczach kupiono 2 więc nie miałam wyjscia - wzięłam tą,którą trzymałam.Jest jedynym storczykiem kupionym w pełnej cenie.Wszystkie pozostałe są przecenione a cena Vandy wynegocjowana
Kaja-gr niespodzianka na pewno Cię zaskoczy,oczywiście pozytywnie.
Żabka_Monis trudno mi odpowiedzieć.Najczęściej wśród liści wyłania się pochewka,w której jest lub są pączki kwiatowe.Jeżeli to cattleya jednoliścienna ( jak moja) to pączek wyłania się z nabrzmiałej łodyżki.Ale też nie każda nabrzmiała pseudobulwa wytworzy kwiaty.
Fragolotta dziękuje za uznanie
Bogusiu koniecznie musi odczuć zmianę temperatury!!!Zakwita mi co roku bez zbędnych ceregieli,po letnim pobycie na balkonie.Stoi tam od maja bez względu na temperaturę.Chroniona przed deszczem daszkiem balkonowym ale wiatr robi swoje!!Wiele razy się przewróciła,ziemia się osypała.Teraz słońce jest już niżej i po południu liźnie ja słońce.

Tak wyglada w całości

Drugi pacze juz się rozwija

Arlet3 kupiłam ją w OBI,droga była
Kaja-gr niespodzianka na pewno Cię zaskoczy,oczywiście pozytywnie.
Żabka_Monis trudno mi odpowiedzieć.Najczęściej wśród liści wyłania się pochewka,w której jest lub są pączki kwiatowe.Jeżeli to cattleya jednoliścienna ( jak moja) to pączek wyłania się z nabrzmiałej łodyżki.Ale też nie każda nabrzmiała pseudobulwa wytworzy kwiaty.
Fragolotta dziękuje za uznanie
Bogusiu koniecznie musi odczuć zmianę temperatury!!!Zakwita mi co roku bez zbędnych ceregieli,po letnim pobycie na balkonie.Stoi tam od maja bez względu na temperaturę.Chroniona przed deszczem daszkiem balkonowym ale wiatr robi swoje!!Wiele razy się przewróciła,ziemia się osypała.Teraz słońce jest już niżej i po południu liźnie ja słońce.

Tak wyglada w całości

Drugi pacze juz się rozwija