Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.2

Post »

Dalu, piękne rozrośnięte kępy host :!: Nawet nie widać za bardzo działalności ślimaków.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Daluś ale masz słodiego tego Ptysia. Imię w 100% pasuje do niego. Hosty o mamo jakie one mają rozmiary :shock:
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Daluś, hosty masz przepiekne. Ja z nich w sumie rezygnuję bo u mnie ledwo żywe każdego roku, albo zjedzone, albo wysuszone.
Rzadko są mokre lata które bardziej im odpowiadają. ;:223 Przyjdę podziwiać u Ciebie. :shock:
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

A mamo moja, jaki słodki Ptyś...zamiziać takiego ,albo schrupać od razu :-)
Jest sliczny i naprawdę, naprawdę podobny do Idefixa (czy już zapoznałaś się z klasyką francuskiego komiksu? ;-)

Hościska wspaniałe. Zaczynam sie do nich przekonywać, tym bardziej, że bieżący rok w ślimaki nie obfitował aż tak, jak poprzednie lata i hosty dotrwały do dnia dzisiejszego niespecjalnie poszkodowane...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
x-d-a

Post »

100krotko, Ptyś i ja dziękujemy za miłe słowa ;:196 Oczywiście, Ptyś został wymiziany, ale on -wbrew swojemu wyglądowi- wcale nie jest taką przytulanką. Ma troszkę koci charakter - jest niezależny, chadza własnymi drogami, a głaskać można go tylko wtedy, kiedy ON ma na to ochotę ;:224 Jego synek - Gutek, jest zupełnie inny, zawsze chętny do pieszczot i zabaw.
A hosty w moim cienistym ogrodzie świetnie się czują, rosną wielkie, niektóre metr w wzwyż i wszerz. Dodatkowo są niezawodne i bezobsługowe - raz w sezonie ścinam im przekwitnięte kwiaty, a późną jesienią likwiduję liście. Jeśli tylko masz miejsce i warunki, nie wahaj się ani przez chwilę i sadź :!: Ja mam je w połączeniu z liliowcami, ale świetnie się komponują z -tak modnymi teraz na forum- żurawkami. Dla Ciebie jeszcze jedna fotka host z innej rabaty:
Obrazek

Wiesiu, zapraszam - u mnie roślin cieniolubnych jest sporo, bo coś przecież muszę sadzić w cieniu moich wielkich drzew i rozrośniętych krzewów. Oprócz host rosną więc u mnie bergenie, żurawki, kokoryczki, ciemierniki, hortensje i wiele innych :P

Agnieszko, te hosty faktycznie jakoś tak wybujały, a rabata ma nie więcej jak trzy lata. Jesienią będę musiała zrobić tam trochę porządku i zrobić miejsce dla mniejszych roślinek, zupełnie już zarośniętych.

Jacku, ślimaki mają u mnie takie bogate menu, że nie dają rady wszystkiego przerobić :;230 Chyba najbardziej zasmakowały im języczki, bo to ich liście są dziurawe jak sito...

Ale upał dzisiaj! Na razie muszę go przeczekać, ale wieczorem czeka nas koszenie i jeszcze trochę dłubaniny...M.in. czekają na posadzenie nowe sadzonki wrzosów - uzupełnią wrzosowisko i kwaśne rabaty.
Wrzosy zaczynają kwitnąć, więc dzisiaj fragmenty młodego wrzosowiska i kwaśnej rabaty:
Obrazek Obrazek
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Piękne wrzosy :)
U mnie też dzisiaj skwar, wieczorem jak na mój ogród najdzie cień biorę się do roboty...
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

Dalu, jak zwykle śliczne zakątki.... a ta rzeźba! :shock: super! :)
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Dalu, Ptyś to jakiej rasy psinka? UROCZY. Też mam taką maskotkę. No cóż przyjdzie mi powiedzieć za wszystkimi- piękne hosty i bardzo "klimatycznie" u ciebie. A rzeźbę to pokaż nam dokładniej...
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p
Od: 2 cze 2010, o 18:09

Post »

No to jest wrzosowisko :!: ;:138
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo ładnie posadziłaś wrzosy. I prawidłowo.Większa grupa w jednym kolorze. ;:180
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
x-d-a

Post »

Adrianno, wrzosowisko jest jeszcze bardzo młode; czekam, aż się ładnie rozrośnie ;:65 Minusem wrzosów jest ich krótkowieczność, więc co parę lat trzeba je wymieniać...

Iwonko, dzięki ;:196

Lucy, Ptyś to piesek rasy maltańczyk - jednej z najstarszych ras świata. Pieski wystawowe mają długie, jedwabiste włosy i są bardzo trudne w utrzymaniu.
Ta figura to rodzaj fontanny, gdyż ciurka tam woda, która zbiera się w misie u podstawy. Następnym razem spróbuję zrobić jej zbliżenie :lol:

Wiolu, dziękuję ;:167 też lubię ten zakątek, a hosty w pobliżu wody dobrze się czują.

Dawidzie, wrzosy są piękne, choć ich kwitnienie przypomina, że schyłek lata jest bliski...
Dla Ciebie jeszcze dwa ujęcia:
Obrazek Obrazek
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Dziękuję ;:196
x-d-a

Post »

Na dobranoc ;:19 - zagadka.
Co to za roślinka oblegana teraz przez owady :?: :roll: Dla ułatwienia dodam, że to pnącze.

Obrazek
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p

Post »

Sądząc po liściach wygląda na jakiś rodzaj winnika?
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p

Post »

Winnik zmienny?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”