Nornice czy jaszczurki?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nornice czy jaszczurki?

Post »

Emilko jak działa na zaskrońce to nie wiem, bo na szczęście u nas ich nie ma. :D Jaszczurki bardzo lubię, a obecnością zaskrońców nie byłabym zachwycona.
A wracając do jaszczurek- kilka dni temu przesadzaliśmy sosny i pod jedną z nich znaleźliśmy kilkanaście jaszczurzych jajek. Na teren miał wjechać ciężki sprzęt- więc jaja do słoika, buszowanie po necie jakie powinny mieć warunki i szukanie nowego miejsca meldunku. Jak to bywa- trochę się zeszło. Dzisiaj o poranku powitał mnie taki widok
Obrazek

W sumie przez cały dzień ich ilość dobiła do 12. Oczywiście wszystkie (ku rozpaczy moich cór) zostały wypuszczone na wolność.
emmi53
200p
200p
Od: 20 sty 2010, o 21:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To Aniu miałaś pokaźną rodzinkę. :D Chwała Ci za uratowanie im życia. Jaszczurki wyglądają bardzo uroczo . Nie mam nic do nich - niech sobie buszują u mnie ale zaskrońce powinny się wyprowadzić. :D
Green Tea
100p
100p
Od: 20 mar 2010, o 08:21

Post »

Ale zaskrońce są calkowicie nieszkodliwe...
"Ogrodnik wspiął się - istny drozd w waciak odziany - na szczyt drzewa,
łącząc tym samym niby most to, co dwunogie, z tym, co śpiewa."
Josif Brodski "Ogrodnik"
anka_
ZBANOWANY

Post »

Green Tea pisze:Ale zaskrońce są calkowicie nieszkodliwe...
Jak najbardziej się zgadzam, są nieszkodliwe, powiem nawet pożyteczne i piękne, ale......niech mieszkają w ogródku sąsiada :;230
emmi53
200p
200p

Post »

Aniu ale jak je tam przeprowadzić? :D
anka_
ZBANOWANY

Post »

Emilko -najprościej komornik i eksmisja... :;230 :;230 :;230 a na poważnie to niestety nie wiem :? , na szczęście nie miałam takich lokatorów

Edytuję- trochę poszperałam, ;:132 zapraszam na http://www.biolog.pl , są artykuły na temat zaskrońców w ogródku (+trochę na tamtym forum)
emmi53
200p
200p

Post »

Aniu poczytałam i jestem trochę mądrzejsza. Ponieważ mam działkę nad wodą więc to walka z wiatrakami, zawsze wrócą. Niech sobie już mieszkają przynajmniej nie będzie gryzoni - to też plus :D
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

Nasz Mruczysław (roczny kocur, wykastrowany) wygląda jak maskotka ;:170, przytulasty jest niesamowicie i aż trudno uwierzyć, jaki z niego morderca :pogon Nornice wytłukł co do nogi, myszy już też nie spotykam. Niestety, przynosi też ryjówki, czasem jaszczureczka się trafi, a i padalcem nie pogardzi. No cóż, taki jego instynkt łowiecki i w końcu dlatego ludzie od tysięcy lat koty w domach trzymają. Dzięki niemu moje zbiory wreszcie są bezpieczne, bo przedtem myszy robiły, co chciały, pułapki miały w głębokim poważaniu i wszędzie (zwłaszcza w kuchni) zostawiały ślady swej bytności.

A zaskrońca to chętnie bym przygarnęła, podobają mi się strasznie.
pozdrawiam
Aneta
emmi53
200p
200p

Post »

Już się do nich przyzwyczaiłam i przestały mi przeszkadzać. One do nas też bo nie uciekają na nasz widok. Masz rację, że są ładne - dobrze im się przyjrzałam. Zapraszam mogę Ci parę sprezentować :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”