Moje storczyki

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje storczyki

Post »

Ja bym tak nie posadziła, na pewno łatwo o gnicie, ciężko podlewać... Do każdej rośliny należy podchodzić indywidualnie, co w kompozycjach jest dość trudne.
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p
Od: 16 sie 2009, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Storczykowa pisze:Ja bym tak nie posadziła, na pewno łatwo o gnicie, ciężko podlewać... Do każdej rośliny należy podchodzić indywidualnie, co w kompozycjach jest dość trudne.
No, niestety- chcąc mieć fajnie roślinki,fajne kompozycje trzeba trochę się postarać,doczytać,obserwować.
Ponad to ,gdybym nie wsadziła w pierwszą kulę - większość z nich dawno byłaby na zielonych łąkach- kula "postawiła je na nogi. Reasumując- phenki kulę uwielbiają- nie wiem jak reszta towarzystwa...
Ciężko zastanawiam się nad cambriami.....
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

Kochani mam pytanie. Byłam wczoraj u koleżanki- miała tak pomarszczoną pseudobulwę,że szok- normalnie orzeszek. Pytała mnie co robić. Bardzo się zdziwiłam faktem,że storczyk żył. Co może być przyczyną takiego pomarszczenie ?
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

Zrobiłam "przegląd hodowlany " balkonowców" i pogubiłam się ..nie koniecznie pamiętam nazwy .....
Jutro zrobię zdjątka- pomożecie ???
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alima2 pisze:
Storczykowa pisze:Ja bym tak nie posadziła, na pewno łatwo o gnicie, ciężko podlewać... Do każdej rośliny należy podchodzić indywidualnie, co w kompozycjach jest dość trudne.
No, niestety- chcąc mieć fajnie roślinki,fajne kompozycje trzeba trochę się postarać,doczytać,obserwować.
Ponad to ,gdybym nie wsadziła w pierwszą kulę - większość z nich dawno byłaby na zielonych łąkach- kula "postawiła je na nogi. Reasumując- phenki kulę uwielbiają- nie wiem jak reszta towarzystwa...
Ciężko zastanawiam się nad cambriami.....
Kompozycje są ciekawe, ale nie wiadomo, jak długo storczyki mogą tak byc posadzone... Jak się kupuje kompozycje ze storczykami czy roślinami, zwykle tylko jakiś czas się tak trzyma, np. do końca kwitnienia, bo potem już nie wyglądają tak atrakcyjnie i nie wiadomo, jak wpłynie na nie taka uprawa po jakimś czasie. Te u ciebie są bardzo gęsto posadzone, jak je podlewasz?
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

No też się martwię jak przekwitną.......ale pojedyncze też słabo wyglądają. Kompozycję zrobiłam końcem maja i cały czas coś tam kwitnie. Myślę,jak skończą wyniosę do "spokojniejszego "pokoju- poczekam ,zobaczę.
Podlewam- jak podeschnie piasek. Właściwie oceniam kolorek korzonków i piasku.Muszę Ci powiedzieć ,że dosyć długo utrzymują zielone korzonki- gęstość oraz keramzyt zapewniają wilgotność( nie bagienko!!).Leję zwyczajnie wodę ze szklanki :):)
Gdzieś tam pisałam- hodowla w kuli jest podejrzana z wystawy storczyków w Holandii- to nie jest mój autorski pomysł. Kwitnące kompozycje pokazywał Tadeo ( w maju ) . Jak znajdę dam Ci konkretniejsze namiary :)

Poza tym kompozycje z innymi kwiatami- wiadomo nie sprawdzą się ze względu na różne zapotrzebowania na wodę,nawozy,wilgotność a przede wszystkim glebę. Ja ściśle stosuję się do wymagań orchidei ( na razie konkretnie fanków )
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jednak chyba byłoby lepiej do kompozycji je wsadzać razem z doniczkami, jakby się coś działo, można łatwo wyjąć. Co do podlewania, jak są tak ściśnięte, to nie wlewa się woda między liścia? Ja przy moich ciasno poustawianych musze się nieźle namęczyć, żeby wlac wodę na podłoze, a nie na liście.
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

W kompozycji w donicy z kory - są w donicach. W szklanych są w podłożu .To mnie zastrzeliłaś- podlewając staram się nalać do liści.......
Wydawało mi się ,że jak lubią zraszanie - to podlewanie "po całości" tylko im posłuży.... Kurcze- muszę to zmienić...
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

no to "balkonowce".....
koszyczek z dendrobium
Obrazek
mój pierwszy pendzik dendrobium
Obrazek
mój drugi pendzik- maciupki :)
Obrazek
I własnie nie pamiętam ..któż to ???
Obrazek
Na zdjęciu dobrze nie widać...korzonki napowietrzne- mam dzidziusia :heja :heja
Obrazek
wszelki pseudobulwy- prawie każdy ma malutkie odrosty ....
Obrazek

niestety 2 pożegnałam- uschły :evil:
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O, czy dobrze widzę, że masz drugi pęd z tej samej psb? :shock:
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Dendrobium, które ma dzidziusia przypomina mi dendrobium Bery Oda, ma drobne różowe kwiatuszki, Twoje kompozycje mi się bardzo podobają i myślę że klimat łazienkowy doskonale im służy.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alima2 pisze:W kompozycji w donicy z kory - są w donicach. W szklanych są w podłożu .To mnie zastrzeliłaś- podlewając staram się nalać do liści.......
Wydawało mi się ,że jak lubią zraszanie - to podlewanie "po całości" tylko im posłuży.... Kurcze- muszę to zmienić...
One tego nie cierpią, już nie jednego straciłam od tego, choć staram się ostrożnie podlewać. Nawet teraz jeden podgniwa, bo mu niechcaco nalałam w liście i widocznie nie wszystko wytarłam. Nie wolno lać na liście, to jest podstawowy błąd, ktory robią w kwiaciarniach i sklepach. O ile pryskanie (choć tez jestem temu przeciwna) jakoś może szybciej wyschnąć, to lanie na liście jest zdecydowanie szkodliwe. Przy podlewaniu należy lać obok storczyka, nie na niego. Jak już coś skapnie, trzeba zetrzeć, bo jak woda zostanie dłużej w kącie liści, to storczyk po jakimś czasie zacznie podgniwać, a odratowanie z takiego stanu jest praktycznie niemożliwe. Dlatego wolę trzymać każdego osobno, choc ładne, dobrze dobrane kompozycje mi się podobają, ale niestety nie da się tak trzymać roslin cały czas.
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51

Post »

Twoje dendrobium piękne, moje nawet nie myśli o kwitnieniu, na razie od 24.06.2010 kwitnie mi tylko żółty phalaenopsis "cytrynek"
chyba mu się podoba.
A tak na marginesie, chyba Bellinka wypuszcza pęd. jestem :shock: :shock: i szczęśliwy
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58

Post »

Alinko,piękne kompozycje porobiłaś ze swoich storczyków ;:138 Mnie się bardzo one podobają :D
Balkonowcom widać służy świeże powietrze i ładnie Ci wypuszczają :D
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alinko akurat storczykowa ma rację phal. nienawidzą podlewania po liściach i broń Boże do rozety w środeczku.

Dendrobium z dzidziusiem to berry oda :)
Uni57 pisze:O, czy dobrze widzę, że masz drugi pęd z tej samej psb? :shock:
Uni u dendrobium phal. to normalne mnie zawsze kwitną na starych psb :) nawet 2 lata z rzędu :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”