Kilka pytań Camelli odnośnie róż
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kilka pytań Camelli odnośnie róż
Wiem, w lipcu nie mogłam się za bardzo wyrwać... Przeglądałam sobie wczoraj stronke rosacwik, ten ich sklep interetowy. Wszystkie róże wspaniałe, wszystkie chciałabym mieć
Wstępnie wybrałam sobie z wielkim trudem 15, których chcę najbardziej. Może się zdecyduję. Przeglądałam też stronę rosarium ale nie mogę znaleźć cennika. Gdzie mam tego szukać? Znów zawracam Wam głowę swoimi głupimi pytaniami 
- Deirde

- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja o tym nie wiedziałam ale może w przyszłym roku się wybiorę.
Napisz email do Rosarium w sprawie cennika - wyślą Ci go na skrzynkę - zawsze tak robią.
Co do Ćwika to w naszych ogrodach jest trochę róż od niego - obejrzyj sobie zdjęcia bo czasem katalog to jedna sprawa a to jak zakwitnie róża to inna. Na pewno będzie mieć dużo nowości Kordesa - ciekawe róże i zdrowe - ADR.
Napisz email do Rosarium w sprawie cennika - wyślą Ci go na skrzynkę - zawsze tak robią.
Co do Ćwika to w naszych ogrodach jest trochę róż od niego - obejrzyj sobie zdjęcia bo czasem katalog to jedna sprawa a to jak zakwitnie róża to inna. Na pewno będzie mieć dużo nowości Kordesa - ciekawe róże i zdrowe - ADR.
- camellia

W takim razie do rosarium napiszę maila. Oczywiście przeglądam po cichu Wasze wątki...
Ostatnio wlasnie na rosacwik zauroczyła mnie Jasmina, zaraz wpiszę w wyszukiwarkę...
- camellia

Wygrałam zaproszenie na wystawę Zieleń to życie... 28 i 29 sierpnia. Na tej wystawie ma być Poulsen i jakaś inna szkółka z różami... I kiermasz... A ja 28 idę na wesele
a w niedzielę będę odsypiać
To takie niesprawiedliwe
Dla zwiedzających wystawa zaczyna się w piątek 27.08 od 9.00-18.00.
Pozdrawiam - Jurek
- camellia

Do takiego wniosku doszłam dzisiaj, gdy przyszło do mnie zaproszenie. Dotychczas sądziłam, że piątek jest tylko dla profesjonalistów ale wygląda na to, że wstęp ma każdy. I będzie kiermasz a na tym kiermaszu będą róże
i już się doczekać nie mogę... Bardzo jednak nie zaszaleję bo wybieram się pociągiem i będę musiała to wszystko do domu przytaragć. Ale mój problem się chyba rozwiązał... Jurku, Ty też się wybierasz?
Wybieram się, ale najprawdopodobniej w niedzielę bo wtedy wyprzedają stoiska
Z tym kiermaszem, to raczej trzeba podchodzić na chłodno. Masa ludzi, która napatrzyła się na rośliny i bierze wszystko co popadnie, nie patrząc na ceny ...
Z tym kiermaszem, to raczej trzeba podchodzić na chłodno. Masa ludzi, która napatrzyła się na rośliny i bierze wszystko co popadnie, nie patrząc na ceny ...
Pozdrawiam - Jurek
- camellia

A jakie są tam mniej więcej ceny? (chodzi mi głównie o róże). I czy na tym kiermaszu sprzedaje roślinki tylko jedna szkółka czy więcej? Ja na niedzielę to raczej nie dam rady...
Do tej pory na kiermaszu sprzedawała tylko firma "Duet", a ceny nie były specjalnie promocyjne.
W niedzielę za to część wystawców wyprzedaje swoje ekspozycje - i na to liczę
.
W niedzielę za to część wystawców wyprzedaje swoje ekspozycje - i na to liczę
Pozdrawiam - Jurek
- camellia

Przejrzałam ofertę róż z tej szkółki i jest imponująca... Ponad 1000 odmian. Ciekawa jestem, co przywiozą na kiermasz.
Papier jest cierpliwy i wyrozumiały - wszystko przyjmie
, a ludziska różne rzeczy wypisują
.
Jeśli widziałaś ich ofertę, to pewnie zwróciłaś uwagę na kardynalne błędy w nazewnictwie, i nawet to, że niektóre odmiany się powtarzają
.
Jeśli dajemy taką ofertę dla klienta, to jak to świadczy o profesjonalizmie firmy
Pewnie skończy się na tym, że jak zwykle będzie klika "poulsenek" z Florpaku i od Tuszyńskiego, oraz parę innych odmian "po kolorach" - obym się mylił ...
Ale nie obiecuj sobie za wiele

Jeśli widziałaś ich ofertę, to pewnie zwróciłaś uwagę na kardynalne błędy w nazewnictwie, i nawet to, że niektóre odmiany się powtarzają
Jeśli dajemy taką ofertę dla klienta, to jak to świadczy o profesjonalizmie firmy
Pewnie skończy się na tym, że jak zwykle będzie klika "poulsenek" z Florpaku i od Tuszyńskiego, oraz parę innych odmian "po kolorach" - obym się mylił ...
Ale nie obiecuj sobie za wiele
Pozdrawiam - Jurek
- camellia

Obyś się mylił...
Też zauważyłam powtarzające się odmiany w ofercie
Jestem jednak dobrej myśli, w innym wątku widziałam jaką fajną różyczkę kupiła sobie tam pewna forumowiczka i chyba wszystko ok, ładnie, z etykietą... A jak będzie lipa to trudno, przynajmniej sobie wystawę pozwiedzam. W październiku będę szukać w szkółkach (w październiku nie będzie za późno?)
Obym się mylił ...
Jak pisałem wcześniej hołduję starej zasadzie, że róże z gołym korzeniem powinny być sprzedawane po pierwszych przymrozkach,czyli w momencie kiedy naturalnie przechodzą w stan spoczynku. Podejrzewam, że na tej wystawie możesz już trafić na róże w kapersach gotowe do handlu - cóż liczy się kasa, a sezon krótki
.
Jeśli zaś chcesz mieć pewność tego co kupujesz, to zawsze kupuj rośliny kwitnące. Pozostałe formy sprzedaży to zawsze mniejsza, albo większa loteria (nie wynikająca z celowego działania - chociaż nie zawsze ...). Znam również niestety przypadki świadomego oszustwa (nie można tego nazwać inaczej ...) stosowanego głównie w sprzedaży do dużych sieci handlowych (mało kto reklamuje roślinę za 5-10zł ...
).
Jak pisałem wcześniej hołduję starej zasadzie, że róże z gołym korzeniem powinny być sprzedawane po pierwszych przymrozkach,czyli w momencie kiedy naturalnie przechodzą w stan spoczynku. Podejrzewam, że na tej wystawie możesz już trafić na róże w kapersach gotowe do handlu - cóż liczy się kasa, a sezon krótki
Jeśli zaś chcesz mieć pewność tego co kupujesz, to zawsze kupuj rośliny kwitnące. Pozostałe formy sprzedaży to zawsze mniejsza, albo większa loteria (nie wynikająca z celowego działania - chociaż nie zawsze ...). Znam również niestety przypadki świadomego oszustwa (nie można tego nazwać inaczej ...) stosowanego głównie w sprzedaży do dużych sieci handlowych (mało kto reklamuje roślinę za 5-10zł ...
Pozdrawiam - Jurek
- camellia

Czy można pryskać róże środkiem na szkodniki i choroby podczas kwitnienia? Czy nie zniszczy to kwiatów?
- camellia

Proszę, powiedzcie czy odmiana 'Valencia' nadaje się do naszego klimatu (tzn. do mojego) gdzie skrajnie może dochodzić do -30°. I coś więcej na temat tej róży