Ogród Orinoko

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
orinoko01
200p
200p
Od: 21 cze 2009, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Orinoko

Post »

Pell, Pobyt był wyjątkowo udany, sielanka...sporo plenerów do przyszłych obrazów...i ogólnie panujący spokój
Sadziec konopiasty nad jeziorkiem gdzie byliśmy, porastał spore obszary, wabiąc ogromną ilość wszelkiej maści motyli.

Alinko, Grzybieńczyk od Ciebie ładnie się ukorzenił i wypuścił sporo liści...teraz szukam dla niego jakiegoś odpowiedniego miejsca. Spróbuję go zaadoptować w niecce strumyka, powinien sobie poradzić, bo w naturze rośnie w wodzie o niskim stanie wody.

Madziu, ten pięknie pachnący powojnik to właśnie ten którego reklamowałem tak bardzo jak byliście u nas. Kwiaty może niepozorne, alleee zapach niesamowity.
Z niedoróbek to ja sobie zdaję sprawę hihiiii. Ogólnie to teraz mam plan właśnie wykończenia tego co wymyśliłem...no chyba, że i mnie jakieś chciejstwo dopadnie (bronię się przed nim jak lew :wink: )
Już z edytowałem :oops: upsss...chyba pisząc to byłem lekko po spożyciu hihiii

Geniu, ja przez długi czas nazywałem ten powojnik powojnikiem bylinowym. Tak czy siak...nazwa nazwą a piękny zapach wieczorową porą...bezcenny.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
x-d-a

Post »

Marku, twój ogród jak zwykle piękny! Widzę, że kwitnie u Ciebie sadziec; mój - od Ciebie też już zakwitł i stanowi niesłychaną atrakcje dla wszelakich owadów, zwłaszcza pszczółek :P
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Marku, mieliście super mieszkanko na urlop. :tan Czy jak kichałeś to wiatrak się obracał? :;230
Ladnie wykończyłeś mostek i b.fajne te kamyczki. ;:138 Ja też mam tę niebieską roślinkę pod nazwą powojnik bylinowy.
Ale jeszcze mały krzaczek. Chyba niedługo będziesz pokazywał trawy? Opierałam się przed kupieniem perowskii, a teraz
bardzo ją doceniam, tak długo kwitnie, choć wygodnicka na leżąco. Twoje się pięknie rozrosły i świetnie wyglądają. :wit
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Marku czemu wyprowadzasz ze swojego ogrodu świerki i sosny?
Nie komponują się z Twoja wizją?
Ale są rodzimymi iglakami :) trudno je zaakceptować?

Ależ hastatki pięknie u Ciebie kwitną
Wśród moich 4 sadzonek jedna ma różowy kolor kwiatuszków.
Czy masz tez takie?
Werbena patagońska jest niesamowita!!!! ;:138
Cały czas przepięknie kwitnie ;:180
Pozdrawiam serdecznie wyurlopowanego orinoko1.
Awatar użytkownika
orinoko01
200p
200p

Post »

Witaski !!
Ewo, nie zauważyłem wcześniej Twojego postu?.więc odpowiadam z małym poślizgiem, a właściwie to napiszę Ci na priv?.bo nie chce robić niepotrzebnej reklamy składom kamieniarskim hihii.
Ogólnie to cena jest uzależniona od rodzaju kamienia i od wielkości, jeśli chodzi o otoczaki granitowe to im większe tym tańsze. Warto się też potargować.

Dalu, ooo to super informacja, zastanawiałem się jakiś czas temu czy w ogóle się przyjął, a tu proszę?nawet pięknie zakwitł. Miałem małe wątpliwości, bo sadzonki były lichutkie.

Adrianno, nie obracał się bo śmig był zablokowany hamakiem na którym sobie dyndałem popijając yerbę.
Dzięki za pochwały. Trawy najbardziej efektowne będą jak zakwitną?wtedy porobię fotki. Jak na razie kłosy pojawiły się jedynie na wcześnie kwitnącym miskancie ?Kleine fontane?. Perowskia jest rewelacyjna, wygląda ładnie nawet zanim zakwitnie i po kwitnieniu. Jest ozdobą aż do jesieni.
Obrazek

Karo, na początku przy zakładaniu ogrodu w luki miedzy świerki ozdobne powsadzałem te najbardziej pospolite, chciałem żeby nie było tak pusto. Teraz kiedy ogród dojrzewa mogę pozwolić sobie na małą wycinkę. W międzyczasie zakochałem się w drzewach i krzewach liściastych?żeby je wprowadzać z czegoś muszę zrezygnować.
Hastatki są rewelacyjne, bardzo długo kwitną. Niektóre z tych sadzonek maja po 120 cm. wysokości i są fajnie rozgałęzione.
Mam podobnie jak ty różową, niebieską a dodatkowo koloru białego.
Kiedyś na jakiejś fotografii zauważyłem piękną werbenę, ale nigdy jej w realu nie widziałem i nie wiedziałem jak się nazywa.
Tak się złożyło, że w tym roku odnalazłem ją w niesamowitym ogrodzie Ewy (sąsiadki Gencjany) i stałem się jej szczęśliwym posiadaczem. Werbenka ta to Werbena Stricta. Jest wysoka, smukła, ma pięknie ułożone połyskujące liski a kwiaty niezwykle skromne. Dodatkowo jako że rośnie w naturalnym siedlisku na terenach ruderalnych, nasypach itd. To jest mało wymagająca i nie straszna jej susza.
Pozdrawiam Ciebie równie serdecznie!!
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudowne kolorki w Twoim ogrodzie Marku,aż się nie chce z niego wychodzic :D
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Werbena rzeczywiście chwyta za serce... u Ciebie jak zwykle pięknie :!:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Nooo pięknista ta V.stricta ;:138
Marku rozumiem decyzje o wycince iglaków ale trochę ich zostanie ...choć kilka prawda?
Moje hastatki sa niziutkie maja max.po ok.50 cm ale może w następnym roku będą wyższe :wink:
Proszę o instrukcje zbierania nasion werbeny patagońskiej :;230
Choć to śmiesznie brzmi wcale nie jest śmieszne, to poważny problem...
Ona ciągle kwitnie na tych samych kiściach(?) nic nie zasycha,jak tu myśleć o zbiorze nasion?
Może za wcześnie sie martwię ale za nic nie chciałabym przegapić momentu ich zebrania.
Jak Ty to robisz,poradź mi... ;:180
Awatar użytkownika
orinoko01
200p
200p

Post »

Witam serdecznie!!

Ewo, to moje ulubione kolorki...a z ogrodu nie wychodz....zostań :wink:

Madziu, ostatnio właśnie zauroczyła mnie ta werbenka stricta....przez swoją skromność jest wyjątkowo piękna.

KaRo, iglaków pozbywam się tylko najbardziej pospolitych i to tych, które hamuja wzrost innych, na których mi bardziej zależy....parę zastąpią grujeczniki i kaliny. Po wycince nawet nie będzie widać, że czegoś ubyło.
Nasiona werbeny patagońskiej zbieram późną jesienią, kiedy cała roślina jest już zaschnięta całkowicie. Po zbiorze nasion ścinam badyle na równi z ziemią. Wiosną od korzeni wybijają młode pędy, z nasion które się samoistnie wysiały kiękują siewki....a zebrane nasionka to rezerwa na czarną godzinę :wink:.
Nie zapomnij o stratyfikacji nasion....bo inaczej to nic Ci nie wzejdzie.
Awatar użytkownika
orinoko01
200p
200p

Post »

Parę fotek zrobionych przy porannym słonku.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
_______________________________________________________________ Hydrangea paniculata 'Grandiflora'
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Marku. Zdradź mi proszę co to są hastatki bo ja nie kumata w tej materii :oops: .
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Cudne morze perowskii Marku :D
Tajemniczy przetacznik też mi się widzi.
U mnie zakwitł przetacznik sierota z pozostawionego odrostu korzeniowego 8-)
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Marku rzeczywiście u Ciebie pięknie i tak delikatnie kolorowo kolorami traw liści drzew .
Genia :wit
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Marku ślicznie u Ciebie :) W promieniach słońca wszystko tak ładnie pokazuje swoją barwę :) Stanęłam na mostku i podziwiam :)
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Marku , Twój ogród za każdym razem robi na mnie ogromne wrażenie...Cały czas myślę o tych Twoich Werbenach , Perovskiach , Szałwiach, trawach.... Po prostu Niesamowity Ogród...
To tak jak po udanym grzybobraniu - zamkniesz oczy - grzyby widzisz :;230
Teraz co zamknę oczy - Twój ogród widzę.... :D Nawet jakby mi przeszła trochę "poliliowa" depresja....
Dzięki za wszystko! ;:196
Pozdrawiam,Małgorzata
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”