W.o...Psach 4cz. (2007.10 - 2008.05)
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Józefie, napisz co tam się działo (albo NIE działo
), bo nie bardzo rozumiem. Czy ten pies to szantażysta? Nie wygląda

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Józef
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Co się działo to pewnie Aga napisze w poniadziałek (albo Basga)Wczoraj odwiedziłem z żoną Agę..w drzwiach minęliśmy się właśnie z Basgą i jej mężem... i podobno Sziranek wyraźnie dawał do zrozumienia kto w tym stadzie jest samcem Alfa.Moja żona która jest miłośniczką zwierząt wszelkich też mówiła później że czuła się przy nim raczej niepewnie.
problem z dominacją?pies zaczyna dojrzewać i próbuje przestawić hierarchię w stadzie.Chyba należy troszkę ograniczyć mu przywileje bo będzie próbował porządzić sobie.Przerabiałam to z moim psem jak miał 9 miesięcy.Trzeba włożyć troszkę pracy i przede wszystkim być konskekwentnym.Polecam szczerze ksiazke Jan Fennell "Zapomniany jezyk psow". Powinna przeczytac ja cala rodzina i stosowac sie do zasad w niej zawartych. Wiem, ze na poczatku niektorzy ludzie podchodza do tego sceptycznie, ale wiem na swoim przykladzie, ze pomoglo.
Nikt nie mówił że będzie łatwo
A to do przeczytania
http://www.dogs.gd.pl/kliker/agresja/ohara.html
i jeszcze taka książka,zakupiłam,przeczytałam i uważam że jest godna uwagi.Niestety nie mam wersji elektronicznej ale nie kosztuje majątek .Polecam właścicielce małego dominanta.
http://merlin.pl/frontend/browse/produc ... XgodAVFq-g
A to do przeczytania
http://www.dogs.gd.pl/kliker/agresja/ohara.html
i jeszcze taka książka,zakupiłam,przeczytałam i uważam że jest godna uwagi.Niestety nie mam wersji elektronicznej ale nie kosztuje majątek .Polecam właścicielce małego dominanta.
http://merlin.pl/frontend/browse/produc ... XgodAVFq-g
- agaxkub
- Od: 3 paź 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jaki tam szantażysta - to po prostu piesek który bardzo kocha swoją panią i jej pilnyjeNalewka pisze:Józefie, napisz co tam się działo (albo NIE działo), bo nie bardzo rozumiem. Czy ten pies to szantażysta? Nie wygląda
![]()
![]()
a z Józefem się polubili ;o))
Dzięki za rady, ale nie uważam żeby sziran był alfą w stadzie
reakcja wg wszelakiej literatury prawidowa obcy w okolicy trzeba bronić
to jeszcze szczeniak i z większą ilością obcych mu ludzi spotkał się po raz pierwszy
oby było tak jak mówisz.Lektura nie zaszkodzi.Czy psiak ma rodowód? że zapytam.Nie żebym miała coś przeciwko psom bez papierów bo sama takiego posiadam-ale poraz ostatni.Tylko że z reguły w hodowlach z prawdziwego zdarzenia nie rozmnaża się psów które w jakikolwiek sposób wykazują min.agresję do ludzi.
Zrobisz jak uważasz ,ale nie wydaje mi się aby poczytanie o swoim pupilu i jego zachowaniach się nie przydało.
7-miesięcznemu psu kilka obcych /widzianych pierwszy raz ludzi /nie powinno spędzać snu z powiek.Powinien być przyzwyczajony do takich sytuacji.No ale nie moja piaskownica i nie moje zabawki.
Zrobisz jak uważasz ,ale nie wydaje mi się aby poczytanie o swoim pupilu i jego zachowaniach się nie przydało.
7-miesięcznemu psu kilka obcych /widzianych pierwszy raz ludzi /nie powinno spędzać snu z powiek.Powinien być przyzwyczajony do takich sytuacji.No ale nie moja piaskownica i nie moje zabawki.

- agaxkub
nie ma rodowodu, jest z hodowli, która szkoli psy pod względem posłuszeństwa
nie mam go od malutkiego szczeniaka
kupiłam jak miał 5 miesięcy - to całkiem co innego jak bierzesz pas 6 - 9 tygodniowego i uczysz od podstaw
ten miał już swoje nawyki - nawyki kojca
przez dwa miesiące się nauczył bardzo dużo i jest bardzo posłuszny i karny
ale nie wszystko naraz
nikt w tydzień nie wyszkoli psa od a do z żeby chodził jak w zegarku
a co do lektury to cały czas szukam i czytam - chce mieć mądrego i wychowanego psa który spełnia swoje zadanie, a nie głupiego bydlaka siejącego postrach
i masz racje - moja piaskownica i moje zabawki - nie uważam żebym robiła coś źle
choć wszelkie rady mile widziane
nie mam go od malutkiego szczeniaka
kupiłam jak miał 5 miesięcy - to całkiem co innego jak bierzesz pas 6 - 9 tygodniowego i uczysz od podstaw
ten miał już swoje nawyki - nawyki kojca
przez dwa miesiące się nauczył bardzo dużo i jest bardzo posłuszny i karny
ale nie wszystko naraz
nikt w tydzień nie wyszkoli psa od a do z żeby chodził jak w zegarku
a co do lektury to cały czas szukam i czytam - chce mieć mądrego i wychowanego psa który spełnia swoje zadanie, a nie głupiego bydlaka siejącego postrach
i masz racje - moja piaskownica i moje zabawki - nie uważam żebym robiła coś źle
choć wszelkie rady mile widziane
- mora1
- Od: 31 mar 2006, o 17:37
- Kontakt:
Za mało danych aby cokolwiek powiedzieć o psychice psa. Dobrze to raczej nie rokuje , pies z nawykami kojcowymi, bez linii hodowlanej. Onki bardzo często bywają lękliwe a co za tym idzie agresywne. Nie doszukiwałabym się prób dominacji, pies nie dominuje człowieka, dominacja występuje raczej w obrębie jednego gatunku. Psy między sobą ustalają hierarchie, na ludzi jej nie przenoszą. W stosunku do człowieka wymuszają swoim zachowaniem płynące korzyści. Najlepiej udać się z psem na szkolenie metodami pozytywnymi, może problem leży w psychice psa, może w niekonsekwencji właściciela. Trudno gdybać, agresja do człowieka to bardzo duży problem, wymaga dużo pracy i wiedzy ze strony właściciela. Może wyciągam pochopne wnioski w sumie to nic dokładnie nie zostało powiedziane.
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
moja skarpa
- agaxkub
nie ma dominacji pomiędzy psem a człowiekiem? chyba się mylisz...
pies jest w stadzie obojętne jakie to są osobniki i jak mu na to pozwolisz to stanie się osobnikiem alfa i zdominuje całą reszte bedzie rządził i robił co chce - a to nie o to chodzi
fakt psy z kojca są lekliwe i mogą przejawiać agresję, ale szczekanie na obcego to jeszcze nie agresja, a po prostu nowa sytuacja i wpojjona obrona stada
agresją moglibyśmy to nazwać gdyby się rzucał do gryzienia czy napadał na obcych nie reagując na upomnienia
coś takiego miejsca nie miało i nie będzie miało jeśłi na to nie pozwolisz
szczeniak w tym wieku wymaga nieustannej pracy
a na szkolenie nie każdego stać
pies ma być karny i to mu trzeba wpoić ale stopniowo
wymaganie po 2 miesiącach zachowań godnych wytresowanego w 100% psa to tak jakbyśmy po tygodniu złościli sie że pierwszoklasista w szkole podstawowej nie zna jeszcze liter i nie potrafi czytać
nie nie jestem zaślepiona i wpatrzona w pieska jak w obrazek - uważam, że na wpojenie pewnych zachowań i nawyków wymaga czasu i konsekwencji oraz sporego nakładu pracy z obydwu stron
A co do lini hodowlanej to ją ma jak najbardziej - to że nie ma papierów to inna sprawa
nie jest to przypadkowy pies przypadkowych rodziców
choć nawet takiego osobnika można wyprowadzić na mądrego zwierzaka
pies jest w stadzie obojętne jakie to są osobniki i jak mu na to pozwolisz to stanie się osobnikiem alfa i zdominuje całą reszte bedzie rządził i robił co chce - a to nie o to chodzi
fakt psy z kojca są lekliwe i mogą przejawiać agresję, ale szczekanie na obcego to jeszcze nie agresja, a po prostu nowa sytuacja i wpojjona obrona stada
agresją moglibyśmy to nazwać gdyby się rzucał do gryzienia czy napadał na obcych nie reagując na upomnienia
coś takiego miejsca nie miało i nie będzie miało jeśłi na to nie pozwolisz
szczeniak w tym wieku wymaga nieustannej pracy
a na szkolenie nie każdego stać
pies ma być karny i to mu trzeba wpoić ale stopniowo
wymaganie po 2 miesiącach zachowań godnych wytresowanego w 100% psa to tak jakbyśmy po tygodniu złościli sie że pierwszoklasista w szkole podstawowej nie zna jeszcze liter i nie potrafi czytać
nie nie jestem zaślepiona i wpatrzona w pieska jak w obrazek - uważam, że na wpojenie pewnych zachowań i nawyków wymaga czasu i konsekwencji oraz sporego nakładu pracy z obydwu stron
A co do lini hodowlanej to ją ma jak najbardziej - to że nie ma papierów to inna sprawa
nie jest to przypadkowy pies przypadkowych rodziców
choć nawet takiego osobnika można wyprowadzić na mądrego zwierzaka
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
A ja jestem zaślepiona i mam na punkcie swojego Prota niezłego bzika. ale też uważam, że powoli i konsekwentnie można zrobić dużo, dużo, dużo w kierunku nauczenia psa posłuszeństwa. Ale nie od razu Kraków zbudowano 
A z drugiej strony uważam że hasło "dominacja" jest mocno fetyszyzowane. Czasami brakuje psu kontaktów z innymi członkami swojego gatunku, czasami z ludźmi, wtedy pies nie umie się zachować, albo musi pokazać się innym z najlepszej (jego zdaniem) strony. Może innych sposobów po prostu jeszcze nie zna. Czasem bywa dominujący, bo jest niepewny swego, ale to nasza rola, właściciela, nauczyć psa akceptowalnych sposobów reagowania na inne psy, czy na innych ludzi. A to długa droga
Tzn. w zależności od genów i pierwszych psich doświadczeń, może być krótsza, albo dłuższa.
Aga, powodzenia! Twój pies jest super! Dajesz mu czas na naukę i tak trzymaj! On dopiero wypracowuje z wami zasady życia.
Mora, nawyki kojcowe to rzeczywiście może być problem, ale "linia hodowlana" wcale lepiej nie rokuje, niż "linia kundlowa"
U psów rodowodowych (w skrócie mówiąc) też zdarzają się wyrodki, psie szantrapy, niereformowalne sieroty bojące się własnego cienia (nieprzewidywalne w okazywaniu agresji), albo wściekłe z błahego powodu (a więc przewidywalne, ale agresywne zbyt często).

A z drugiej strony uważam że hasło "dominacja" jest mocno fetyszyzowane. Czasami brakuje psu kontaktów z innymi członkami swojego gatunku, czasami z ludźmi, wtedy pies nie umie się zachować, albo musi pokazać się innym z najlepszej (jego zdaniem) strony. Może innych sposobów po prostu jeszcze nie zna. Czasem bywa dominujący, bo jest niepewny swego, ale to nasza rola, właściciela, nauczyć psa akceptowalnych sposobów reagowania na inne psy, czy na innych ludzi. A to długa droga

Aga, powodzenia! Twój pies jest super! Dajesz mu czas na naukę i tak trzymaj! On dopiero wypracowuje z wami zasady życia.
Mora, nawyki kojcowe to rzeczywiście może być problem, ale "linia hodowlana" wcale lepiej nie rokuje, niż "linia kundlowa"

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."