Witam szanowne grono storczykomaniaków po dość długiej mojej nieobecności
Dla przypomnienia jak wyglądam...... :
Ostatnio mialem dużo gości na wakacjach , była budowa domu , ciągle coś do roboty.... No i troche leniuchowania , ogniska , grille , trzeba korzystać... Dlategoź to nie , ale zatęskiłem za Wami..
Dziękuję za gratulacje w związku z serduszkiem , to wyróźnienie bardzo cieszy .
Na dzień dzisiejszy moja skromna kolekcyjka liczy
41 storczyków
Jeszcze wczoraj bylo 32 , bo przez ostatnie remonty , inwazję wełnowców , którą na szczęście zwalczyłem wkońcu skutecznie straciłem chyba 5 storczyków i jedno keiki... , no ale trudno

.
No i dzisiaj sobie postanowiłem poprawić humor i kupiłem 9 storczyków

.
Moja vanda też straciła z niewiadomych przyczyn 2 środkowe liście , na pewno nie dostała się tam woda...

, ale wypóściła nowe trzy .
Mam więc :
- 1 dorosłą vandę i 2 sadzonki ,
- 7 dendrobii ,
- 4 cambrie ,
Promeneę
oncidium ,
i chyba 25 phal z czego 2 niedobitki

.
Dzisiejszy wypad na rynek po róże na kiju - relacja , hahaha... .
Odrazu kiedy tylko wlazłem na jarmak poszedłem w kierunku stoiska Pana , który sprzedaje róże na kiju i kupiłem , no bo taka piękna... " Papageno " pniu . No ale co to wrzosy obok

, no to co tam buch do wora 2 sztuki... , no bo miałem kupić jeszcze storczyki , a miejsca nie mam..w ogródku.. . No to dalej.. , przypomniałem sobie o tulipanach że miałem sobie 10 bordowych dokupić , podchodzę pod stoisko , Pani pyta ile dać , a ja dzie... , znaczy dwadzieścia

, tak dwadzieścia może być...

. No to 45 zł nie ma

.
Teraz najlepsze...
Za rogiem stoisko ze storczykami , przyciąganie.. , magnes....
Nawet nie wiem kiedy a znalazłem się w tym buszu...
Dżyzys... oncidium , dendrobia

, jaki phal. fajny...
Dobra.. , jedziem z śledziem...

, poproszę oncidium , to dendrobium , to jeszcze i jeszcze trzecie , tego falka i tego bo ten tak biedny sam siedzi...
Idę z torbami po rower do znajomej.. , ale kurcze tam jeszcze taka fajna cambria stoi.. , no to się wrócę.. , po wszytskim... , uf... jade do domu

. Rozpakowałem poustawiałem.. , no ale jak już tak kupuje to..... , sekunda i jestem z powrotem na rynku , 4 dendroium i cambria... , ledwo zdążyłem bo już do auta pakowali...
Może to nie są jakieś okazy.. , nie które przekwitające , przekwitnięte i jeszcze kwitnące z pakami.. , ale cieszą bardzo...
Jak to u storczykomaniaków bywa , czasem są wzlotyi czasem upadki , ja juz nie bawię się zbytnio w reanimowanie , czasem jak mi jeszcze szkoda , jeśli jest juz potrzeba to wyrzucam.. , nie mam nerwów..
Foterien.. :
Dendrobium białe z różowym środkiem , niestety ostatni kwiatek odpadł :
Nan nowe okno i szerszy parapet w pokoju i cieplejszy kolorek , ten straszny grzejnikn omalowany na kremowo :P .
Początki 2 wąższego parapetu , tutaj jeszcze trzeba grzejnik pomalować.... :
Pozdrawiam serdecznie i jeśli tylko pogoda dopisze ( a ma nie dopisać... , oby tylko się mylili

) to i ja się meldować będę na 3 zjeździe storczykomaniaków w Lańcuckiej storczykarni

.