Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.1
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie.
Ja jakiś czas przed zleceniem kopania praktykowałam staranne wyznaczanie terenu przy pomocy palików i sznurka, bo miałam dokładnie skopane szparagi.
Waleria
- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
Co mi przypomina jak projektowałam sobie rabatę. Wzdłuż płotu wymyśliłam sobie falistą linię na długości jakiś 20m. Starannie wytyczyłam paliczkami i taśmą zarys. Chodziłam w tą i z powrotem, patrzyłam czy ze wszystkich stron wygląda tak jak powinna, poprawiałam, przesuwałam, patrzyłam jeszcze raz... Zajęło mi to ponad 2 godziny cudem ukradzionego czasu, gdy maluchy spały. Następnego dnia przyjechała pomoc. Szwagier raźnie zabrał się do roboty, a ja zajęłam się innymi rzeczami (przewijanie, karmienie, przewijanie...). Po pewnym czasie przychodzę i co widzę? Szwagier powyciągał te moje paliczki, bo mu w kopaniu przeszkadzały... 

Agata
-
- 200p
- Od: 28 mar 2009, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Skomentuję to przerabiając pewną reklamę- bo to tylko mamy dobrze zrobione co zrobiliśmy sami
Nie sadźcie na podmokłym terenie drzew. Mi w tym roku przewróciła się 3 metrowa wierzba i taka sama sosna. Kilka palików je ratowało. Niestety coraz częściej zdarzają się wichury. Aha i myślimy o sąsiadach bo mój posadził blisko ogrodzenia brzozę ,która jest teraz na tyle duża ,że wyginając się sięga mojego dachu. Póki co sąsiad nie widzi problemu ,że koło mojego domu rośnie rząd gęsto posadzonych świerków i ta brzoza. Miejmy nadzieję, że nie będzie mi musiał dachu naprawiać.

Nie sadźcie na podmokłym terenie drzew. Mi w tym roku przewróciła się 3 metrowa wierzba i taka sama sosna. Kilka palików je ratowało. Niestety coraz częściej zdarzają się wichury. Aha i myślimy o sąsiadach bo mój posadził blisko ogrodzenia brzozę ,która jest teraz na tyle duża ,że wyginając się sięga mojego dachu. Póki co sąsiad nie widzi problemu ,że koło mojego domu rośnie rząd gęsto posadzonych świerków i ta brzoza. Miejmy nadzieję, że nie będzie mi musiał dachu naprawiać.
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
Na podmokłym terenie sadzimy drzewa które taki teren tolerują. Np. Cypryśnik błotny.
jarek
jarek
No, ale wierzba to przecież toleruje podmokły teren... ?
"Ogrodnik wspiął się - istny drozd w waciak odziany - na szczyt drzewa,
łącząc tym samym niby most to, co dwunogie, z tym, co śpiewa."
Josif Brodski "Ogrodnik"
łącząc tym samym niby most to, co dwunogie, z tym, co śpiewa."
Josif Brodski "Ogrodnik"
-
- 200p
- Od: 28 mar 2009, o 10:20
wiecie tu nie chodzi o tolerancję tylko grunt. Po prostu powywracały się po tej powodzi i to nawet nie nad stawem ale trochę dalej gdzie do tej pory woda zalega. Nawet wielka olcha nie jest w stanie wyciągnąć takiej ilości wody. Sąsiadowi modrzew się przewrócił.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Co oznacza, że te drzewa mają / miały płytki system korzeniowy. Dlaczego? Bo woda podskórna jest płytko i korzenie nie mogły sięgnąć głębiej? Sama powódź to jakby zakończenie sprawy, przecie te drzewa jakiś czas już tam rosły i przez lata coś je do wykształcenia takiego niestabilnego systemu korzeniowego skłoniło.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Może po prostu mokra ziemia jest mało zwarta i korzenie nie miały czego trzymać się, w rezultacie wiatr nie musiał długo mocować się z drzewem.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
Właśnie dlatego powinno się robić odpowiednie nasadzenia. Kilka lat temu jak byłem w jednym z ogrodów botanicznych to widziałem jak na środku stawu na niewielkiej wysepce rośnie drzewo praktycznie w wodzie cały czas . Duże drzewowiecie tu nie chodzi o tolerancję tylko grunt.
jarek
- LilaRose
- 200p
- Od: 22 paź 2009, o 23:02
Zapewne był to cyprysik błotny
.
Na podmokłym terenie drzewa wytwarzają płytki system korzeniowy bo inny nie jest im potrzebny
. Wodę mają przecież tuż pod nosem, nie muszą jej szukać w głębszych warstwach, nie korzenią się więc głęboko. Myśl- muszę mieć korzenie, bo się przewrócę jest im obca. Woda jest, słońce jest, więc czegóż chcieć więcej
?

Na podmokłym terenie drzewa wytwarzają płytki system korzeniowy bo inny nie jest im potrzebny

Pozdrawiam- Liliana
Ma działke niedaleko Sanu i chciałam sobie obok działki posadzić wierzbe bo mówią że lubi dużo wody ale brać pod uwage teraz te powodzie to już nie wiem czy lepiej jakieś krzewy aby nadmiar wody wypijały??????
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Re:
Oczka kupują,rozumek jest na urlopiechwaścik pisze:Ten nałóg jest dość pospolity...hanka55 pisze:Bo głowa gdziesik się zapodziewa, gdy wchodzę do ogrodniczego albo na netowe strony![]()
![]()

Pozdrawiam - BabajAGA
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Re:
...i własne.rispetto pisze:8. Małe dzieci gościTakuma pisze:Po przeczytaniu tego wątku doszedłem do przekonania że największym błędem jest wpuszczanie do ogródków niebezpiecznych szkodników.
Oto ich lista:
1.Leniwce obuleworęczne
2.Psy
3.Koty
4.Nornice i krety
5.Ślimaki
6.Mszyce
7.Inne
9. Mamusie.
Moja powyciąga przy pieleniu bądź zadepcze posadzone młode rośliny i jeszcze ma pretensje, "bo wszędzie jakieś rośliny posadziłaś!"
Działka jest moja,zaznaczam,nie mamusi i nie wspólna.
Pozdrawiam - BabajAGA
-
- Od: 10 kwie 2010, o 08:16
10. Teściowetralaluszy pisze:9. Mamusie.
moja , wspaniała skądinąd kobieta ,postanowiła mi "pomóc". Przyjechała na 4 dni i postanowiła powyrywać chwasty z takiej małej rabatki. Miałem tam między innymi trzy kilkuletnie kępy łubinu , który ucierpiał w czasie wichury i go obciąłem.W pewnym momencie mamuśka przychodzi zmartwiona mówiąc "wiesz , tam takie suche rureczki z ziemi wystawały , listki miały takie niepozorne, to chwasty, prawda?". Poszedłem zobaczyć , mówię, nie łubiny.I najlepsza jej reakcja po tym. Pobiegła,wyciągnęła kępy z kompostu, istny tajfun i przyklepując je ziemią w miejscu wyrwania mówi " Na pewno odbiją , mówię ci , ja mam dobrą rękę do roślin" Ale trzeba było to widzieć , oczka jak kotek w Shreku i święte przekonanie ,że w przyszłym roku będzie łubinowy gaj. I to przyklepywanie. Jak tu się na nią złościć

Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę 
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;

Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;