Róże Beaty - moja miłość, moja pasja

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
melania28
100p
100p
Od: 30 maja 2008, o 18:53

Re: Róże Beaty - moja miłość, moja pasja

Post »

Justynko, witam Cię sąsiadko, a róże to Ty przypadkiem nie kupowałaś w pisarzowicach, bo mam te same z tamtąd np star profusion czy tommelise i bardzo je lubię a nie są takie popularne. Ty zapewne będziesz miała blisko do Dankowic , ja tam bardzo dużo róż kupuję , a Ty gdzie kupujesz róże ?, chętnie poznałabym nowe miejsce do zaopatrywania się w róże z naszych okolic.

Beatko dziękuję i zapraszam do oglądania.

A tak żeby nie było że mam wszystkie nazwane o to moje nn. Jeżeli ktoś rozpozna bardzo byłabym wdzięczna za podpowiedzi.

Pierwsza to niby miniaturka albo okrywowa, drobniutkie kwiatuszki ale mnóstwo i cały czas kwitnie, przebarwia się z białego na różowy i odwrotnie, mam je dwie i jedna jest bardziej różowa a druga bardziej biała, jakby je nie obcinać to by urosły dość duże, w miarę fajnie zimują

Obrazek

Obrazek

Kolejna to czerwona pnąca, ma prosty sztywny pokrój, klasyczna czerwień, kwitnie raz , tej ostrej zimy prawie nic nie przemarzła

Obrazek
pozdrawiam Beata
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=70" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Beatko, wszystkie moje róże przywieźli mi przyjaciele z jakieś szkółki spod Krakowa. W Hałcnowie zaopatrywałam się w hosty i powojniki na przykład. Nie wiedziałam, że w Pisarzowicach jest jakaś szkółka róż :shock:
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
melania28
100p
100p

Post »

Justynko w Pisarzowicach jest trzech bardzo znanych ogrodników - jeden koło drugiego - Kubiczek, Pudełek i Pudełko. Ich święto azalii jest znane na całą Polskę. To bardzo znani i polecani ogrodnicy. Z Czech i Słowacji są do nich całe wycieczki autokarowe. Teraz chyba początkiem września będą tam dni otwarte, można pozwiedzać również ich ogrody, naprawdę warto. Róż nie mają bardzo dużo ale zawsze coś tam jest. Dowiem się dokładnie kiedy będą te dni i dam znać. A jak masz w miarę blisko do Dankowic to polecam Ci szkółkę Milczyńskich - mają sporo róż Poulsena i historycznych, ja mam od nich najwięcej róż - będą mieć dostawę na jesień, a najwięcej mają zawsze na wiosnę już w doniczkach. Teraz też są , ale już bardzo przebrane.
pozdrawiam Beata
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=70" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O Beatko, daj znać. Ja Pudełków znam, ale ze słyszenia. Myślałam, że tam tylko mają drzewka i krzewy ozdobne.
Na razie będę potrzebować 2 róże , ale w zeszłym roku nasadzenia jesienne nie przeżyły zimy, więc myślę żeby znów do wiosny poczekać.

Fajnie, że trafiłam na kogoś z mojej okolicy :)
Pozdrawiam, Justyna
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Beatko, powiedz czy przycinasz swoje róże po kwitnieniu? Wiem, że powinno się to robić i przycinam, ale przy tej ilości róż co Ty masz to musi Ci to zajmować kilka godzin :shock:
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Czerwona pnaca, raz kwitnąca to może być Flamenntanz.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
melania28
100p
100p

Post »

Beatko, przekwitnięte róże przycinam codziennie, zajmuje mi to około godziny, najgorzej jest w chwili kiedy przekwitną te jednokrotnie kwitnące i naraz jest mnóstwo róż do ścięcia - oj wtedy jest co robić.

Oliwko, to nie flammentaz , ją mam i jest dużo , dużo większa od tej.

Kolejne róże - flamingo - taka zwykła różyczka, jedna z moich pierwszych :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

hanabi - niby ma być duża ale u mnie jest wielkością jak rabatówka a mam ją już z 4 lata

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Bardzo ładna ta Flamingo. Myślałam, że ma pojedyncze kwiaty, a tu całkiem obficie kwitnie :D :D
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Beatko, przekwitnięte róże przycinam codziennie, zajmuje mi to około godziny, najgorzej jest w chwili kiedy przekwitną te jednokrotnie kwitnące i naraz jest mnóstwo róż do ścięcia - oj wtedy jest co robić.
Tak myślałam, że trochę czasu to zajmuje ;:224 , ale jak się kocha to co się robi, to jest to tylko przyjemność, choćby się człowiek nie wiem jak narobił.
Spodobała mi się u Ciebie Boogi Woogi, będę szukała jej. Pomino, że piszesz, że sporo miejsca zajmuje, muszę na nią wygospodarować trochę gleby i może ściany?
Miałam kiedyś Cherry Meidiland, ale zachorowała po którejś zimie i... Teraz bardzo żałuję, że jej nie mam :roll:
Awatar użytkownika
melania28
100p
100p

Post »

Super wielobarwna, a w zasadzie przebarwiająca się w miarę starzenia się kwiatów Happy Chappy - okrywowa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Drugie kwitnienie Clair - jeszcze piękniejsze pełniejsze kwiaty

Obrazek

Rabatowa Lorelai - długo i obficie kwitnąca - jak zwykle u Poulsena

Obrazek

Obrazek

Iceberg - bardzo tej zimy przemarzła, była już olbrzymią różą :( A została z niej 1/4

Obrazek
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beatko jak zwykle piękne róże pokazujesz.Muszę jakąś zdobyć :D
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Happy Chappy dopisana do mojej długiej listy zakupowej ;)
Pozdrawiam, Justyna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
melania28
100p
100p

Post »

Gosiu - dziękuję bardzo, a co do chęci zdobywania coraz to większej ilości róż to znam to bardzo dobrze, myślę - że to zdrowe uzależnienie, które potęguję się i narasta wraz z nowymi roślinami zamiast odwrotnie :D

Justynko Happy Chappy kupiłam rok temu właśnie w Pisarzowicach - w tym roku jej nie widziałam, ale trzeba sprawdzać może przyjdą.

Dance fairy - mam ich 4 krzaczki i jak nastaje ten moment w ogrodzie że wszystkie albo przekwitły albo są przed kwitnieniem to one ożywiają ogród.

Obrazek

Obrazek

Mirato - też wiecznie kwitnąca zwyczajna, skromniutka rabatówka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A na tym zdjęciu to nie duch tylko wiatr :lol:

Obrazek
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Witaj Beatko.Kozy to cudowna miejscowość z pięknymi widokami na góry.Zawsze marzyłam o takim położeniu domu.
130 roż powaliło mnie jak grom.Fantastycznie kwitną i pięknie je pokazujesz-tak jak Oliwka czy Gloria Dei i wiele innych naszych koleżanek.Ja mam małe krzaczki bo to dopiero roczniaki i 2-latki.(nie ma pokazywać)
Beatko jeżeli chcesz się wszystkiego dowiedzieć o wysyłce ze szkółek czeskich to wejdż do linku Alionuszki-to właśnie Nela wyszperała ich oferty i zamawiała.Róże nie wyszły drogo.Zresztą ona sama Ci wszystko wyjaśni.
Wszystkie zamówione róże żyją i mają się dobrze,nawet te z 2 i 3 gatunku.Pozdrawiam seredecznie.
Do Dankowic i Pisarzowic jeżdzimy dość często(ostatnio w sobotę była Nelusia i coś tam przywiozła z różyczek)
Awatar użytkownika
melania28
100p
100p

Post »

Aniu - dzięki za miłe słowa (TO PEWNO TAK PO SĄSIEDZKU :D ) i informacje dot. szkółek. W tym roku na jesień chyba daruję sobie zamawianie róż z zagranicznych szkółek i skupię się jeszcze na naszych krajowych - a jest jeszcze dużo dużo u nas do kupienia (choć takie róże jak np Lavender Pinoccio - kuszą - oj kuszą)

Fredensborg Poulsena - zwykła urocza łososiowa rabatówka.

Obrazek

Obrazek

Piękna okrywowa niestety nn - bardzo zdrowa, obficie kwitnie. Jak ktoś poznaje - to proszę o sugestie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I przepięknej urody Poulsenka chyba Queens

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam Beata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”