Nowy ogród Jacka 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010

Post »

Ładne perspektywy! Nawet kwitnące eukomisy zauważyłam. Nie wiem czy widziałeś już moje ;:224
Ostatnio moją uwagę zwróciły pysznogłówki. Nawet nie sądziłam, że jest tyle różnych kolorów. Ja mam 2 - chyba te najbardziej popularne. U Ciebie widzę zupełnie inne, więc proszę dopisz dla mnie po kawałeczku jak możesz...
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

wszystko pięknie ci kwitnie , ładne rabatki z foksami i liliowcami , jak się liliowce rozrosną to razem będą ładnie wyglądać .. olbrzymie kępy pysznogłówek .. ja dopiero mam malutkie kępki ale i tak ładnie wyglądają .. widziałam jeszcze piętrowe ,
u mnie tez pada trzeci dzień , deszczyk drobny ale ładnie wsiąka w ziemię , po takiej suszy to pewnie jeszcze kilka dni takiego deszczu aby ziemia przemokła ale i tak odeszło podlewanie a kwiaty zrobiły się ładniejsze ...,..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam pysznogłowkę w dwóch intensywnych kolorach różu i ciemny fiolet a ta bladziutka też ładna. A nie masz kłopotu z mączniakiem? u mnie w tym roku wyjątkowo zdrowe :wit
A te doniczki na patykach to tylko ozdoby czy jeszcze mają tajemne znaczenie?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Tajgo :!: Sadziłem floksy za liliowcami i w zasadzie sobie nie przeszkadzają ale za rok będzie już ciasno. Floksy jednak tworzą dużą plamę kolorystyczną i na ich tle liliowce - zwłaszcza młode - "gubią się". Z bliska jednak wygląda to lepiej :)

Iza- Tu.ja jeszcze nie widziałem Twoich eukomisów i muszę to nadrobić.
No to będzie wymianka pysznogłówek :D . Na tych zdjęciach widać 2 odcienie fioletu ale mam jeszcze czerwony i ciemny róż. A Ty jakie masz?
Przyjrzałem się - na zdjęciu nr4 widać jeszcze pysznogłówkę w intensywnym różu (po prawej stronie nad fioletowym floksem)

Dzięki Maniusiu :) Mam jedną dużą kępę liliowców i pięknie wyglądają więc liczę na pozostałe w przyszłym roku :)
A ten deszcz (teraz też pada) to mnie bardzo cieszy i zabrałem się za przesadzanie :)

Izaziem, w tym roku pryskałem zapobiegawczo przeciwko mączniakowi i na razie nie ma. Ja myślałem, że mam dwa krzaki takie samepysznogłówki ale przy zestawieniu kwiatków widać inny odcień fioletu :)
Doniczki nakładam dla ozdoby, by nie sterczały gołe kije. Teraz już się nie sadzi w gliniane więc postanowiłem zrobić z nich inny użytek :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku patrząc na mój zielony ogród, aż trudno mi uwierzyć, że gdzieś może być tak wspaniały pokaz barw jak u Ciebie :D
Bajeczna ogromna kepa pysznogłówki, ja mam też tą fioletową i chyba jeszcze czerwoną, która nie kwitnie mi w tym roku bo mała sadzoneczka. Chciałabym dokupić sobie jeszcze inne kolorki, bo bardzo mi się podoba i wprowadza barwę do ogrodu w czasie kiedy u mnie zieloność :roll: :lol: Tak samo floksy, wielkie barwne kępy, ogólny widok super, aż buźka uśmiecha się do tych wszystkich kolorów :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Mnie też przydały by się pysznogłówki , są piękne i dość długo kwitną .
Genia
x-d-a

Post »

Jacku, piękne lipcowe rabaty pokazałeś ;:63 Zwłaszcza imponująco wygląda wielka kępa fioletowej pysznogłówki :P
A dlaczego nie sadzi się teraz w gliniane doniczki? Ja sadzę i je bardzo lubię; myślę, że roślinki też :!: Mam ich kilka znalezionych w piwnicy babci...
Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, jak to miło czytać pochlebne wpisy o raczkującym niemal ogrodzie. Pysznogłówka rośnie jak szalona. Ma dopiero - rok. Podobnie szalał anafalis i już został zrugowany :) A wczoraj wywaliłem kocimiętkę, bo też szalała. To rabata liliowców i inne rośliny muszą się podporządkować :lol:

Geniu, dostaniesz ode mnie pysznogłówki :)

Dalu, dziękuję :) Oczywiście można sadzić w gliniane doniczki, nie mam nic przeciwko, ale wyparły je plastikowe. Gliniane traktuję jako ozdobę, osłonki itp. Są bardzo dekoracyjne. Nawet jak się potłuką - nie wyrzucam tylko robią za drenaż :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W takie dni jak dziś mam wenę do przesadzania. Powoli zapełniają się rabaty kolorystyczne, a starsze pokazywane stają się bardziej uporządkowane. Ekspansywne rośliny lądują pod przysłowiowy płot :)
W ostatnich dniach zakwitło kilka ciekawych roślin:
w końcu doczekałem się pierwszej kalijki
Obrazek

krwawnica po przesadzeniu w moje błotko czuje się jak w niebie :wink:
Obrazek

ta lobelia też rośnie w ładny krzaczor
Obrazek

i po pięciu latach zakwitł krasnokwiat :heja
Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku dzięki .
Ja mam pierwszy rok krasnokwiat i ma tylko liście i jak pomyślę że muszę z 5 lat czekać to już się nim tak nie cieszę .
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Jacku :D
Piękne i kolorowe rabaty pokazałeś!! Większości rosnących na nich roślin nie mam, więc będę podziwiać u Ciebie. Gratuluję krasnokwiatu :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jacku, cały czas podziwiam ile w ciągu roku zrobiłeś, ale to rośliny odpłacają się za uczucie, którym je darzysz. ;:167
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Witaj Jacku. Piękne zdjęcia! Zdecydowanie ogląda się je lepiejw dużym formacie, a zwłaszcza, gdy są to szersze ujęcia. Twój ogród prezentuje się pysznie i to co najbardziej mnie w nim ujmuje to fakt, że jest taki naturalny, świeży i wśród kwiatów nie ma tu żadnych napuszonych, słynnych elegantek. Nadaje to ogrodowi szczególnego charakteru, orginalności, a jednocześnie wrażenie pogody, zadowolenia.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Geniu :!: Popatrz na to inaczej - gdyby krasnokwiat był Twoim jedynym kwiatem, to czekanie 5 lat byłoby męczące. Ale gdy mamy takie mnóstwo kwiatów i co roku coś zakwita po wielu latach ta perspektywa nie jest męcząca :) Na glicynię czekałem 7 lat, na tulipanowca przyjdzie mi jeszcze czekać min.10 lat i wcale mnie to nie martwi :) A krasnokwiat ma piękne liście ;:108

Dziękuję Moniko :) Moje rabaty centralne są "czysto" słoneczne, bylinowe więc teraz jest ich czas. Za to mam problem z roślinami cieniolubnymi i te mogę podziwiać u Ciebie :)

Igo, pięknie napisałaś ;:196 Ciągle brakuje mi czasu, by ogród był czysty i zadbany. Wiele projektów pozaczynanych albo w planach. Na przykład oczko ;:224 Ale okiem obiektywu da się coś ładnego ująć :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Felu :!: Bardzo podoba mi się Twoja opinia. Jestem ciekaw, o jakich "napuszonych elegantkach" piszesz :lol: U mnie obok roślin pospolitych, typowych dla większości ogródków są rośliny botaniczne, mniej efekciarskie i napuszone ale jest też coraz więcej nowych odmian - rarytasków :wink: W zasadzie wszystkie (prawie wszystkie) rośliny mi się podobają :) Teraz bardziej myślę nad aranżacją tego wszystkiego i nad zapewnieniem roślinom optymalnych warunków. Będę szczęśliwy, kiedy rośliny w moim ogrodzie będą szczęśliwe :D

Dziś postanowiłem "uszczęśliwić" pierwiosnki, które po upałach były w stanie krytycznym. Zmieniłem im lokalizację na bardziej wilgotną a w ich miejsce zacząłem sadzić trawy, które powinny czuć się dobrze w suchszym podłożu na lekkim wzniesieniu. Znalazłem pełno siewek ostnicy piaskowej, którą uważałem za przemarzniętą a ona pięknie się rozsiała.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”