U mnie na wsi właśnie pada deszcz.
Ogród Zenka rok 2010 cz.3
- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Zenka rok 2010 cz.3
Zenkujak w sobotę kosiłam trawę to cały czas za mną latały, ludzie krów nie wyprowadzają na pastwisko, skończyły się komary, to inna szarańcza atakuje.
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zenku przepiękna kępa jeżówki, nabieram na nie coraz większej ochoty, troszkę się wstrzymywałam, bo podobno one są delikatne i kiepsko znoszą nasze wschodnie zimy, ale słyszałam też od kilku już osób, że zimują im bez problemów. Tak, że chyba się skuszę
Liliowce śliczne, jestem nimi zauroczona na całego
Liliowce śliczne, jestem nimi zauroczona na całego
- ZENOBIUSZ

- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Janusz od kilku dni nie spadła u mnie kropla deszczu, chmury grzmoty i błyskawice krąża nad Lublinem a deszcz nie pada . W ogrodzie panuje potworna susza staram się podlewać, dobrze że wody w studni nie brakuje.
W pierwszej kolejności ratuje rośliny najbardziej wrażliwe na suszę , a trawnik podlewam sporadycznie więc nie wiem czy przetrzyma ten upał.
W pierwszej kolejności ratuje rośliny najbardziej wrażliwe na suszę , a trawnik podlewam sporadycznie więc nie wiem czy przetrzyma ten upał.
Pozdrawiam Zenek
- ZENOBIUSZ

Tajka to może podesłałabyś te chmury deszczowe do mnie żeby choć trochę zwilżyły ziemię .
Pozdrawiam Zenek
- ZENOBIUSZ

Witaj Agnieszko jeżówki w naszym ogrodzie rośna od kilku lat ,mamy je w kolorze białym i różowym. Wiem że moja M na zimę specjalnie je nie okrywa , i zimuja bez problemu i kwitną każdego roku.
Pozdrawiam Zenek
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Zenku mnie jeżówka różowa ta pospolita zmarzła.
Chmur niestety Ci nie podeślę, gdyż w Lublinie straszna duchota i trawnik pod blokiem wysechł zupełnie, tak mi przykro, ale mój ogród się cieszy.
Chmur niestety Ci nie podeślę, gdyż w Lublinie straszna duchota i trawnik pod blokiem wysechł zupełnie, tak mi przykro, ale mój ogród się cieszy.
- drozd

- Od: 13 lut 2009, o 21:12
ZENKU. Polało i to dobrze przez 50 minut. Burzowo ale bez strat. Wreszcie nie będę musiał rano wstawać do podlewania. Zaczyna się i u mnie plaga końskich much a i komary też dokuczają. Piękne ciepłe wieczory ale co z tego jak te wampirki nie doją spokoju.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- ZENOBIUSZ

Janusz zazdroszczę Ci tej porcji wody która spadła na rośliny, ożywiając je. U mnie bez zmian ,gorące bezwierztne powietrze z temperaturą w dzień + 33 stopnie, i plaga końskich much.
Pozdrawiam Zenek
-
tadeusz48

- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Witaj ZENKU, współczuję Ci z powodu panującej suszy w ogrodzie, wczoraj u nas jedna za drugą chmury deszczowe omijały nasze Nokły to ze wschodu, to z zachodu, a mnie trag szlafiał że w końcu musiałem wziąć się za podlewanie trawnika. Dzisiaj na szczęści, jedna, taka niewielka chmurka zakotwiczyła się z pół godziny nad naszymi Nokłami, trawnik z pewnością dobrze podlało, ewentualnie jutro trochę podleję kwasolubne rośliny, gdyż ich torfowe podłoże potrzebuje więcej wilgoci.
- ZENOBIUSZ

Witaj Tadeusz a u mnie w dalszym ciagu bez zmian, gorąco i bezwietrznie .W ogrodzie roślinność wegetuje dzięki wysiłkowi nas wszystkich ratując ją przed uschnięciem. Trawnik z wolna wysycha , nie wiem czy uda mi się go uratować?
Pozdrawiam Zenek
- Isia

- Od: 27 maja 2007, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witaj Zenku czytam że i Ty masz problem z utrzymaniem trawy przy życiu przy takich upałach niestety i u mnie ledwo dycha, myslisz ze można ją jeszcze uratować nawieźć czymś ? saletrą ? Pozdrawiam serdecznie 
U nas pada od dwóch dni... Trawnik powinien się zregenerować po deszczach- u moich sąsiadów zawsze tak się dzieje...
- ZENOBIUSZ

Witaj Isiu u mnie dzisiaj od godz.18,00 zaczoł padać deszcz a chwilami pada nawet dość intensywnie. Mam nadzieję że przy odpowiedniej wilgotności i pewnemu ochłodzeniu ,jakie jest zapowiadane trawą powinna się stopniowo zregenerować. W tym sezonie nie zamierzam już jej nawozić aby zaczeła się krzewić.
Pozdrawiam Zenek
- ZENOBIUSZ

Witaj Aneto dwudniowe opady w Twoim ogrodzie, zapewne zapewniły roślinom odpowiednią wilgotność, i nie musisz się martwić czy przetrwają. Brak wody w moim ogrodzie dał się bardzo we znaki nie tylko drobnym roślinom, ale odczuły to też krzewy i drzewa młode a najbardziej trawa.
Pozdrawiam Zenek
Zenku mimo suszy pięknie u ciebie wszystko kwitnie, lilia ale cudowna, liatry i liliowce śliczne, ten z ciemnym środkiem wyąjtkowo piękny. U nas od wczoraj pada a właściwie leje i ochłodziło się.