Galeria.Dalie Doroty- korzo_m

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dalie Doroty- korzo_m

Post »

Czas odświeżyć wątek daliowy.
Z zeszłego sezonu nie wszystkie karpy mi się przechowały, złożyłam też zamówienie u Pana u którego już kupowałam dwukrotnie. Ale tego roku spotkało mnie lekkie rozczarowanie, nie dostałam wielu dalii z zamówienia, a te które przyszły miały bardzo małe karpy. Porównując z poprzednimi latami- lekkie dziadostwo. Zobaczę czy te, które otrzymałam będą się zgadzały z zamówieniem.

Kwiaty pokazały już pierwsze dalie.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit nie wyobrażam sobie ogrodu bez dalii :D wiele osób zafascynowanych "egzotykami" kręci nosem na te staromodne rośliny, a tak na dobrą sprawę, który z kwiatów kwitnie tak długo i obficie :?: Gdyby nie jesienne przymrozki, to pewnie kwitłby, aż do Bożego Narodzenia ;:108 cieszę się, że są takie osoby jak ty ;:180 dzięki nim możemy poznać i podziwiać te niesamowite kwiaty ;:63 dziękuje i proszę o więcej, bo to co widzę cieszy moje serce i duszę, pozdrawiam :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też bardzo lubię dalie, przypominają mi one dzieciństwo i ogródek babci. Chociaż takich odmian jak dawno, dawno temu już nie ma. Każdy z nas sadzi w ogródkach to co lubi, np na działce mojej siostry nie znajdziesz żadnej dalii :)
W ciagu dnia upał moim daliom daje się we znaki, widzę ,że krzaczki są niższe, no i kwiaty trochę mniejsze. Przydałby się porządny deszcz.
Zdjęcia będą, jak tylko dalie pokażą następne kwiaty i kolorki, zapraszam serdecznie. Dziękuje za miłe słowa ;:196
Pozdrawiam Dorota
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko mam nadzieje, że już jakiś deszczyk u ciebie przeleciał ( u mnie padało -nareszcie-dziś w nocy) i niedługo dalie wrócą do równowagi "psychicznej", czego objawem będą piękne kwiaty :D nie zapomnij pochwalić się nam kolejnymi ślicznościami ;:108 pozdrawiam
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

heliofitka na szczęście dzisiejszej nocy przeszły dwie burze więc dalie wróciły do jako-takiej równowagi. Jutro muszę poobcinać im wyschnięte kwiaty. Oby jeszcze łaskawie z nieba coś pokropio, bo jak na razie to wszystko za mało.
Tegoroczne zakupy dalii, jakieś niemrawe, na razie rozwinął się jeden kwiat, ale widzę ,że to nie to co zamawiałam. Miały być w większości dalie wysokie o dużych kwiatach, a tu rosną niskie i pierwszy kwiat o małych rozmiarch.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Witam Cię Dorotko w Twoim jakże oczy cieszącym wątku o daliach :wit przeglądałem wątek Magdy ( makity) i wskoczyłem , tym bardziej że to nasz region.
Piękne dalie pokazujesz na fotkach , ja miałem je kilka lat , ale dopiero teraz zaczynam na nowo z nimi przygodę .
Już wiem niestety , że kilka zakupów nietrafionych ponieważ są inne niż być powinny , ale cóż , pożyjemy - zobaczymy :!:
Póki co uciekam , ale będę powracał >>>>> pozdrawiam Marek
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit poczekaj jeszcze troszeczkę, a być może okaże się, że jednak to te dalie, o które Ci chodziło :D nie ma się co dziwić, że takie niskie, bo przy obecnych upałach, to ja sama nie pchałabym się do nieba ;:3 moje też na razie mają jakieś mniejsze kwiaty, ale teraz pada ;:63 i pewnie szybciutko wyrównają straty...czego i Tobie życzę ;:108 w oczekiwaniu na nowe zdjęcia, obejrzę sobie, co oprócz dalii masz w ogródku :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marku witam :wit , masz rację to nasz region, ale ja trochę z innej strony Krakowa.
Jeżeli kupowaliśmy w tym samym miejscu dalie to możemy być lekko rozczarowani. Moje praktycznie wszystkie mają pąki, ale to dopiero się okaże, czy są to naprawdę te z zamówienia.
Dzisiaj jedna z tegorocznych zakupów pokazała pierwszy kwiat, na pewno kwiat nie odpowiada reklamowanej wielkości, na szczęście jest ładny :)
Obrazek
Dwie następne, to takie pospoliciaki, żal mi ich się pozbywać, zawsze zasłaniam jakieś nieciekawe miejsca, często sadzę je przy płocie. W przeciwieństwie do tych szlachetniejszych bulwy rozrastają się mocno, po wykopaniu przechowują się doskonale.
Obrazek
Obrazek

heliofitka masz rację , myślę ,że brak wody, upały na pewno im zaszkodził. Na szczęście przed chwilą deszcz i u mnie porządnie zaczął lać.
Zapraszam do oglądania moich rabatek kwiatowych.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj następne dalie rozwinęły swoje kwiaty
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
To są dalie , które mam już kilka lat, obserwuję ,że tego roku mają dużo mniejsze kwaity i są niższe na pewno to duża zasługa obecnej pogody.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

Dorotko ,ale masz juz piękne dalie ;:138 U mnie dopiero kwitnie jedna a reszta ,które zamówiłam na allegro to normalny szmelc.Właśnie dzisiaj powyrywałam :twisted: No nic ,jak sie nie mysli to tak jest.Trafiłam na oszustów.Do wiadomości tych co kupują na allegro-''nasiono Tv'' to oszuści :twisted:
Trochę mi szkoda,bo zmarnowany sezon ,ale moze z pozostałych cos wyrosnie.Oby były takie piękne ,jak u Ciebie :heja
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

anulko - ja też kupiłem dalie na allegro nick ,,cebule-kwiatowe,, i też zostałem oszukany.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marku mnie też denewuje jak kwiaty kwitną mi na inne kolory niż chciałam, rozumiem jedna karpa pomylona, ale wszystkie dalie białe to już przesada :!:

Aniu ja na allegro nie zamawiam, właśnie boję się tych naciągaczy. Na pewno są tam też osoby uczciwe, ale jakoś mi nie po drodze :;230
Ja czekam na kwitnienie dalii kupowanych tego roku, pamiętasz jak pisałam, że otrzymałam bardzo małe karpy, na szczęście wszystkie rosną i co najważniejsze mają pączki.

man212 coraz więcej na allegro jest firm, osób prywatnych robiących ludzi w balona, uważam że powinniśmy ich pokazać, dzięki takiej anty-reklamie stracą potencjalnych klientów.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś pokazały kwiaty dwie dalie zakupione w tym roku
Obrazek Obrazek
a tą miałam już w zeszłym roku, była dużo wyższa, czyżby po jednym sezonie się wyradzały
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »