Ogród Moni cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Moni cz.3

Post »

Othello - zachwyca mnie w tym sezonie :D
Obrazek

Abraham Darby - lubię go niezmiennie
Obrazek

Heidi Klum
Obrazek

Kilka widoczków z innej, tym razem z okrągłej różanki - po dwóch stronach, symetrycznie rośnie to samo:
Obrazek

Obrazek

Rośnie tu na rabacie Warwick Castle, Comte de Chambord, Heidi Klum, Charles de Gaulle, Dolly, Home&Garden, Maria Curie, Berleburg, Maria Antoinette, Bonica, Gruss an Aachen, Peace, Pink Peace, Kronenburg, White Rose, Ashamed Fairy, Fairy, White Fairy, Degenhard, Biedermeier.
Obrazek

Obrazek

White Fairy - nie przypomina mi Fairy, ale jestem nią zachwycona :D
Obrazek

Charles de Gaulle - ładny, wyrazisty fiolet. Kwiaty trzyma dość dobrze, jest bardziej pełny niż Mainzer i kolor nieporównywalnie ładniejszy, nawet w mocnym słońcu:
Obrazek

Obrazek

Pink Peace - mocny róż. Wolę Peace, która jest zdrowsza. Pink zaczęła łapać plamistość, więc wkrótce się pożegnamy.
Obrazek

Peace/ Gloria Dei - piękna zarówno rok temu, jak i teraz. Miałam jej zmienić miejsce, ale chyba jednak zostanie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Berleburg - już zareklamowałam go na poprzedniej stronie - cudeńko.
Obrazek

Maria Curie - jedna z niewielu u mnie 'pustych' róż, ale b.ładna i zdrowa.
Obrazek

Kronenburg - chyba większość ma w swoim ogrodzie. Piękne, wielkie kwiaty o ładnych kolorkach.
Obrazek

Home & Garden - b.wymarzła w zimie, ale pięknie odbiła i kwitnie coraz większą ilością kwiatów.
Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś różanka wspaniale się prezentuje, piękna i bogata w śliczne kwitnące krzaczki :D Portrety róż wspaniałe, nie można oderwać od nich wzroku :D
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moniko, już sobie wyobrażam jak tam pachnie. :wit
Przysiądę i odpocznę jak pozwolisz. :lol:
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

Monia...dobre wiadomości :wit obydwie róże od Ciebie żyją..pierwsza nazwana Monia 1 oczywiście nie miała problemów bo była w doniczce..Moni 2 musiałem odciąć co zwiędło i uschło ale już reszta jest w dobrej kondycji..na razie jeszcse w doniczce i w cieniu ale coś z tego będzie..nie wiem "jak się nazywają" i tak prawdę powiedziawszy nie chcę wiedzieć...dla mnie to Monia 1 i Monia 2.. ;:196
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Trejaż prawie gotowy ;:138
Już wygląda wspaniale...sama budowla a jak pokryje się z rzadka pędami róż to będzie bajkowy widok Moniko :wit
Miałaś wspaniały pomysł ...
Z jakiego jest on materiału ? Ile ma m długości?I czy będzie skończony tego lata jeszcze? :D :P
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monia- możesz zdradzić jaką średnicę ma okrągła rabata?- planuję duże koło u siebie o średnicy 6m, i nie wiem czy to wystarczająco będzie...

Otello i Berleburg do pozazdroszczenia :)
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igorku - dziękuję ;:180 Widzę, że i Ciebie dopadła różana choroba :;230 :;230 Zaraz zerknę jakie ślicznotki kupiłeś :)

Agness - dziękuję i cieszę się, że tak Ci się podobają. Róże fotografowane w dużym zbliżeniu pięknie wyglądają, to prawda ;:108 :D

Iguniu, na szczęście zmniejszył mi się katar alergiczny, dzięki nowym lekom i nareszcie czuję zapachy :) Cały ogród pachnie pięknie od kilku dni, ponieważ właśnie rozkwitły lilie :tan

Józiu, cieszę się, że różyczki żyją :uszy Nie martw się o nic, obie jeszcze zakwitną w tym sezonie ;:108 Tę większą przesadź z doniczki do gruntu - dobrze jej to zrobi :wink:

Krysiu - trejaż ma ok.9mx 2,25m - to przybliżony wymiar (możliwe, że jest parę cm więcej). Trejaż jest wykonany z drewna, zaimpregnowany i czeka go jeszcze malowanie lakierobejcą. Czy będzie skończony tego lata? Hmm... oto jest pytanie ;:224 Wszystko zależy od tego, czy mój M.znajdzie czas :;230 Problem w tym, że ja mam tysiąc pomysłów do zrealizowania i wszystkie pozaczynane i nie skończone z braku czasu. Dzisiaj kontynuowaliśmy podest wewnątrz okrągłej różanki. Udało się nawieźć i ubić całą podsypkę pod kamień. Niestety kamień ułożony tylko częściowo w samym środku, bo go zabrakło.

Grażynko, nie pamiętam ile ma całe koło, ale myślę, że w sumie ok.6-7 m będzie. Mam też inną okrągłą różankę (bez kącika wypoczynkowego wewnątrz, są same kwiaty), która ma jakieś 4-5m i też jest OK ;)
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

..myślę że na razie jest jej lepiej w donicy (dużej)..stoi w półcieniu i może się spokojnie ukorzenić..wtedy posadzę ją na stałe miejsce.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejna porcja kwitnących ślicznotek
Crocus Rose
Obrazek

Kosmos
Obrazek

Granny - kwitnie b.obficie i długo utrzymuje kwiaty ;:167
Obrazek

Honore de Balzac - najpiękniejsza z wielkokwiatowych. Kwiaty naprawdę wielkie - ok.2x większe od rosnącej obok Augusty Luise. Kwiat mocno wypełniony płatkami, któe utrzymuje 2 tygodnie mimo niesamowitych upałów :uszy
Obrazek

Aphrodite - sprytnie chowa kwiaty przed upałem :lol:
Obrazek

Charles Austin
Obrazek

Obrazek

Meichavrin - tym razem zakwitła z zielonym oczkiem
Obrazek

Gloria Dei - jest niesamowita, kwitnie bukiecikami po kilka kwiatów na pędzie.
Obrazek

Perennial Blue - coraz obficiej kwitnie, wypuściła nowe pąki i zdaje się, że będę z niej b,zadowolona. Mam nadzieję, że przezimuje dobrze.
Obrazek

Z obficie kwitnących nie można zapomnieć o The Fairy, która ma kilkadziesiąt kwiatów na każdym pędzie ;:224
Obrazek

Rosarium Uetersen przy okrągłej różance - w zimie wymarzły jej wszystkie długie pędy i myślałam, że długo przyjdzie mi czekać na nowe, a tymczasem wypuściła nowe ponad metrowe badylki :tan
Obrazek

Cottage Rose zaczęła powtarzać kwitnienie i od razu ma gości
Obrazek

First Lady
Obrazek
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Granny już w zeszłym roku budziła mój zachwyt, ale teraz, z taką ilością kwiatu to budzi jakieś niezdrowe zapędy ;:224 :;230 I jeszcze piszesz, że długo trzyma kwiaty - cudowna róża!
RU u mnie wypuściła na razie 1 taki metrowy, bardzo silny pęd - na którym jest min. 20 kwiatów - myślę, że za rok, jak porządnie się ukorzeni, będzie rewelacyjna.

Perennial Blue obserwuj bo chyba ma potencjał :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Domiś, Granny to również wg mnie jedna z najlepszych róż. Ma same pozytywne cechy, a na dodatek obfitość kwitnienia - to kwiaty z jednego pędu. Kwitnie non stop, w zasadzie nie przerywając kwitnienia, jak Fairy, ale kwiaty duże, piękne rozetkowe, ładny kolor, nie choruje, dobrze zimuje. Perennial Blue mam pierwszy rok, więc obserwuję, ale zachwyca mnie kolor i spora ilość kwiatów ;:63 Na razie mały, bo ma jakieś 70cm, ale mocno się rozkrzewia i rośnie w górę. Przypomina Excelsę, ale kolor kwiatów fioletowy z domieszką ciemnego różu :D Coś jak połączenie barw Excelsy z zimnym fioletem Vielchenblau - Perennial Blue ma taki 'ciepły' fiolecik :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Monia, czy Granny to okrywówka.
Szukam róż na rabatę właśnie w kolorze różu, ale nie jestem pewna, czy wielokwiatowych czy okrywówek. Trochę boję się, że okrywówki za szeroko będą rosły
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Moni,wpadłam na chwilkę.Nie mam wiele czasu na forum,przeglądam wątki ale u Ciebie muszę zostawić komentarz-jest cudnie.I ta zieleń jakby u Ciebie nie było upałów i suszy :shock:
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

A mnie zachwyca barwa Othello i Heidi Klum uwielbiam taki kolor różu.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, Granny to wielokwiatowa, która może pełnić funkcję okrywowej. Rozrasta się na szerokość podobnie jak Fairy.

Olu, dziękuję, że znalazłaś chwilkę i zajrzałaś do mnie, mimo wajacyjnych obowiązków ;:196 U nas też susza dała się we znaki. Trawnik mamy wysuszony na pieprz, sama zobacz - obraz nędzy i rozpaczy, tylko chwasty się zielenią :( :
Obrazek

Od kilku dni zaczęłam mocniej podlewać, więc nieco się zaczyna zielenić. W nocy przeszła birza, troszkę popadało, schłodziło się, więc jest nadzieja, że i trawa i kwiaty na rabatach troszkę odżyją :uszy

Monia, mnie też bardzo przyciąga taki kolorek jak Othello, czy Heidi - od razu zostają zauważone w ogrodzie ;:108
Dla Ciebie dzisiejsza Heidi Klum
Obrazek

Kilka dni temu zaczęliśmy sadzić kolejny żywopłocik cisowy - będzie troszkę cienia. Założenie jest takie: 10 cisów w prostym rzędzie. Od strony słonecznej powstanie rabata bylinowo - różana prawdopodobnie w jednolitej kolorystyce w obwódce z bukszpanu :roll: Od strony zacienionej będzie ławeczka, a po obu stronach ławeczki dwie białe hortensje Anabelle, które bardzo lubię. Oby jak najszybciej cisy stworzyły jednolitą, zieloną ścianę ;:65 ;:65

Obrazek

Dzisiaj wybraliśmy się do Krakowa na mały rekonesans po marketach budowlanych, a że są tam działy ogrodnicze, to ... nabyłam kolejną Redn Eden Rose :tan i kilka tawułek - wielkich, pięknie rozrośniętych i przecenionych z 59zł na 19zł i nieco mniejsze przecenione na 13zł ze względu na etap przekwitania :heja :heja Oczywiście nie wytrzymałam i od razu zawieźliśmy je na działkę i poprosiłam męża o wsadzenie ich na rabatkę (wiem, niedziela ... :oops: ), bo ziemia mokra po nocnym deszczu, więc dobrze im będzie :D
Red Eden - była tylko jedna, jakby czekała na mnie ;:167
Obrazek

Tawułki - już na swoim miejscu dzięki M. ;:167
Obrazek

Obrazek

Wczoraj pisałam, że zaczęliśmy układać kamień na placyku wewnątrz okrągłej różanki. Na razie nie ma co pokazać, ale fragment naszych wypocin w tle Rosarium Uetersen widać :oops:
Obrazek

Rozkwita coraz więcej liliowców, które mi się bardzo podobają. Szkoda, że kwiaty mają jednodniowe i póki małe, szybko widać efekt przekwitania. W ub.sezonie kupiłam sporo odmian, jednak kilka z nich jest dla mnie zupełnymi niespodziankami - nie przypominam sobie takich zakupów, ale i tak mi się podobają :uszy No i lilie - jestem nimi zachwycona i koniecznie muszę dokupić więcej, żeby posadzić w gupach.
A dla wszystkich dopingujących powstawanie mojego ogrodu kwiatuszek pięknej róży - Octavia Hill:
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”