Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy
Wlałam wody do słoika i włożyłam listki. Było jej ok. połowy słoja, takiego po dżemie. I to wszystko.
W związku z jakimś takim pozytywnym wynikiem eksperymentu na liściach , zwracam się z baaaardzo uprzejmą prośbą
o listki datur. Posiadam morelową i białą zwykłą. poszukuję wszelkich innych - jakie tylko dobrzy ludkowie na forum zechcą pozbawić 3 listków zbędnych , wysyłając do mnie oczywiście w liście. Czekam niecierpliwie na porywy dobroci serca
(zawsze to jednak fatyga).
Ps. Czy to prawda że datura jest strasznie silnie trująca? Jakaś ciotka mnie nawracała...
Ps.2 co można zastosować na przędziorka na daturze , mospilan w morderczej podwójnej dawce nie działa (to jaka ona trująca??
)

Ps. Czy to prawda że datura jest strasznie silnie trująca? Jakaś ciotka mnie nawracała...

Ps.2 co można zastosować na przędziorka na daturze , mospilan w morderczej podwójnej dawce nie działa (to jaka ona trująca??

- Agii
- Od: 2 lip 2008, o 20:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Datura owszem jest trująca ale przecież nie jest do jedzenia. Jeśli coś robię przy daturach , po pracy myję ręce i tyle.
Na przędziorka zastosuj Magus.
Na przędziorka zastosuj Magus.
- meluzyna
Spróbuj Magus 200 SC, mnie się udało w ub. roku.
Nie ma co ukrywać, datura jest rośliną trującą, zawiera bowiem trujące alkaloidy. Najwięcej ich znajduje się w nasionach. Ale wokół nas wiele trujących roślin - konwalie, oleandry, cisy, bluszcze, itd., itd.
Nie ma co ukrywać, datura jest rośliną trującą, zawiera bowiem trujące alkaloidy. Najwięcej ich znajduje się w nasionach. Ale wokół nas wiele trujących roślin - konwalie, oleandry, cisy, bluszcze, itd., itd.
- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
Jak już przedmówczynie napisały jest trująca. ( A robactwu to nie przeszkadza...)
To jakaś mania... Co ktoś przyjdzie w odwiedziny do żony lub teściowej to zaraz dowiaduję się, że to TRUCIZNA!!!
A obok rosną clematisy, piwonie, orliki. Stoi sobie oleander i jakoś nie przeszkadza. Tylko te datury...
To jakaś mania... Co ktoś przyjdzie w odwiedziny do żony lub teściowej to zaraz dowiaduję się, że to TRUCIZNA!!!
A obok rosną clematisy, piwonie, orliki. Stoi sobie oleander i jakoś nie przeszkadza. Tylko te datury...

- meluzyna
... bo one cieszą się najgorszą sławą obok wilczej jagody, blekotu.
- mariola37
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 lut 2010, o 15:25
witam was:)
ja mam daturke i każdy tylko o tym ze trzeba koło niej duzo latac z konewka nawozem i opryskami- tak twierdza ci ktorzy usłysza o daturkach
pierwszy rok sie zajmuje tym cudem i cieszy mnie wszystko w tym kwiatku najbardziej jednak czekam na kwiaty
zastanawia mnie jedno jak widze , wasze datury w duzej ilosci czym wy je karmicie jakimi nawozami itd bo to jednak droga w utrzymaniu jest roslinka
, pozdrowionka 

Moją największą dature próbuje doprowadzić do porządku od 2 tygodni,nie było mnie tydzień i zmizerniała
a dzisiaj wracam do domu wieczorkiem a tu 50 % liści popalone przez słońce
ktoś niedawno napisał na forum że liście przyzwyczajają się do słońca-niestety nie na mojej
zdaje się że na moim balkonie jest zbyt gorąco-a cieszyłam się że będę miała piękne kwiaty
-niestety nie
a dzisiaj wracam do domu wieczorkiem a tu 50 % liści popalone przez słońce

ktoś niedawno napisał na forum że liście przyzwyczajają się do słońca-niestety nie na mojej

zdaje się że na moim balkonie jest zbyt gorąco-a cieszyłam się że będę miała piękne kwiaty

Pozdrawiam Iwona 

- meluzyna
Iwa, z moją największą(ok. 170 cm) jest tak samo, natomiast mniejsze mają się całkiem nieźle. Też się nad tym zastanawiam.
Słońce praży niemiłosiernie, balkon zachodni.
Słońce praży niemiłosiernie, balkon zachodni.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
sadzonki datury z liści
polska pomysłowość znajdzie sposób na wszystko , super
ja datury w tym roku podsypuje azofoską , bo ona mi została po podsypkach wiosennych , sypię około łyżeczki na donicę co tydzień , a ponieważ dolewam wodę z węża strumień delikatnie wpłukuje nawóz w ziemię , potem tylko same wodne dolewki.

ja datury w tym roku podsypuje azofoską , bo ona mi została po podsypkach wiosennych , sypię około łyżeczki na donicę co tydzień , a ponieważ dolewam wodę z węża strumień delikatnie wpłukuje nawóz w ziemię , potem tylko same wodne dolewki.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Ta ostatnia wręcz cudowna , pilnuj jej mocno , ja pożegnałem juz fioletową , spłonęła wczoraj na stosie 

-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
[quote="pamelka"]Moje

to naprawdę tegoroczne
czy mierzyłaś może długość kwiatka
wyglądają na olbrzymie 

to naprawdę tegoroczne

- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
Moja taka tegoroczna (z badylka) ma na razie dwa kwiaty... I miała być morelowa... 

- Agii
- Od: 2 lip 2008, o 20:59
Daturki wybarwiają się po drugiej nocy od całkowitego otwarcia kwiatkaraistand pisze:Moja taka tegoroczna (z badylka) ma na razie dwa kwiaty... I miała być morelowa...