Ogród 2010 - Priam cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
eury
200p
200p
Od: 1 kwie 2009, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród 2010 - Priam cz.3

Post »

Przemku,myślałam że szybciutko przemknę przez Twój ogród...a tu mi kawy zabrakło tyle tu u ciebie cudności.
Gratuluję ;:180
Ogrodowa miniaturka Eury
Storczykowe bidulki Eury
Pozdrawiam Viola - rodzaj rośliny z rodziny fiołkowatych?
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Lilia Shocking - pewnie już zakwitła i mieczyki Taderhorn
Obrazek Obrazek
Dla moich róż nastały gorsze dni! Sympathia się pokłada i ma mszyce :evil: Ena Harknes nie zakwitła - znowu :( Gloria Dei i cała reszta zaczyna mieć rdzę...
Obrazek Obrazek
Moja największa lilia - jedna z najwcześniejszych (przed nią zakwitają tylko stare pomarańczowe odmiany). Kwiaty juz wyblakły i opadają.
Obrazek Obrazek
Szałwia omączona - kupiona wiosna na Targach Ogrodniczych w Chorzowie/Katowicach
Obrazek Obrazek
Noc w ogrodzie
Obrazek Obrazek
JADZIU to ta lilia rzekomo Landini w rzeczywistości to lilia typu Tango - teraz muszę poszukać odmiany ;)
Obrazek Obrazek

rm27 - podobieństwo naszych roślin wynika z faktu, że polski rynek dopiero od niedawna otworzył się na zagranicznych dostawców i mamy szerszy wybór. Kiedyś zdobycie nowej rośliny było czymś niezwykłym i rzadkim. Co do skalniaka to sam się przekonałem, ze aby utrzymać go w świetnej formie trzeba nad nim spędzić wiele czasu bo szybko zarasta.

Ewa Janina Sadowska -
czerwienić się nie musisz, ale nie ukrywam, że zrobiłaś mi bardzo miłą niespodziankę. A wracając do szałwii Markizy to na zdjęciach jest lekko jaśniejsza niż w rzeczywistości. Zauważyłem jednak że najwcześniej rozkwita. Luna i Czardasz jeszcze nie mają pączków - przez upały.

JAKUCH - tylko się nie martw ;) Nie mam Landini to mam inną lilie. Dla mnie to nie problem. Tym bardziej, że jest to piękny prezent ;) A lilie bardzoooo lubię. Floksy również lubię, ale te niskie. Te wysokie ma babcia i jakoś mnie nie przekonują. Trzeba je dobrze wyeksponować, aby korzystnie wyglądały i się nie pokładały. Przyszłej wiosny planuje kupić sobie jedną sadzonkę niskich floksów ale jeszcze nie wiem jakich.
Co do magistra to uważam, że póki mam siłę i ochotę to muszę się uczyć i rozwijać. dzięki temu liczę na dobrą pracę. Jednak ostatnio przeglądając oferty nie zauważyłem aby szukali młodych osób po Ochronie Środowiska :(

eury - też tak czasami mam. Wydaje się, że niektóre wątki szybko się przeczyta, ale rzeczywistość jest inna. Czasami mi szkoda, że nie mogę poświęcić każdemu więcej czasu, ale bywają dni, że nie mam już na to siły. Najwięcej czasu mam jesienią i zimą i wtedy nadrabiam wszystkie zaległości.

Izo - no cóż nie zawsze mamy an tyle czasu ile nam potzreba. Gdyby doba trwała 36h to i tak byłoby nam obojgu mało ;) Tym bardziej cieszą mnie Twoje odwiedziny.

Oliwko -
zachorowałem na lilie, krokusy i tulipany. To co wpada mi w oko staram się kupić. Lili mam bodajże 11 odmian ;)

W ostatnich dniach robiłem zamówienia na cebule.pl i swiatcebul.pl i jakoś tak naszedł mnie sentyment na moje wiosenne zwierzątka
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przemku po pierwsze to moje gratulacje. ;:215
Po drugie to nadal jestem zafascynowana twoim powojnikiem.
Po trzecie to nie przejmuj się za bardzo floksami, bo one tak mają.
A i tak w przyszłym roku obficie zakwitną.
No i jedenaście odmian lilii, to już mini kolekcja. :uszy
Miłej niedzieli. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko - dziękuję za miłe odwiedziny. Lilie obok krokusów to moje ulubione rośliny. Dlatego też powoli ich liczebność w moim ogrodzie wzrasta ;) z czego bardzo się cieszę. Co do floksa to na początek został spryskany wodą z mydłem, ale niebawem kupię dla niego fungicyd. Wspomniany wyżej floks wiechowaty jest ozdobą podwórka więc dbałość o niego jest konieczna. Tym bardziej, ze co roku obficie kwitnie.

Powojnik "Multi Blue" i "Minuet"
Obrazek Obrazek
Szałwia omszona i Lilia tango "Adios Nonino"
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Lilie bez nazwy:
1-
Obrazek
2-
Obrazek

Obrazek Obrazek
grabek
200p
200p
Od: 26 lut 2010, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemku, spóźnione, ale szczere gratulacje w związku z obroną pracy licencjackiej ;:138 To teraz jak rozumiem "mgr" :wink:
Pięknie kwitną Ci roślinki, śliczny floks i lilie. ;:63 Pozostałe też zdają się nie robić sobie nic z suszy :) I widzę, że już zamówienie cebul? :wink:
Moje królestwo
Zapraszam serdecznie do mnie:-) Jola
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39

Post »

Wpadłam z rewizytą. Przyłanczam się też do gratulacji.
Cudne lilie. Zawsze podobały mi sie ogrody wiejskie, powojnik pod oknem to dla mnie bajka. Cudne masz lilie, tylko pozazdrościc.
Pozdrawiam serdecznie

Iwona

PS. Tez bywamy na wystawach w Chorzowie :wink:
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jolu - oczywiście, że teraz idę na magistra ;) liczę na to, że po nim będzie łatwiej dostać pracę i zarobić pieniądze na cebulowe zakupy :;230

igor944 - tak to czasami jest że mamy pomysły a brak nam miejsca albo funduszy. Na zwierzątka trochę pieniędzy odłożyłem i dzięki temu jesienią posadziłem krokusy, które wiosną dały piękny obrazek. A co do szafirków to chyba miałeś na myśli szafirek armeńskiego "Fantazy Creation" lub " Blue Spike".

Iwcia&Patyrek - skoro bywacie na wystawach w Chorzowie to kto wie może jesienią się spotkamy ;:4 A co do moich lilii to zamierzam z czasem jeszcze kilka dokupić. Teraz kupiłem lilie orientalną "Garden Party".
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 23:52

Post »

Hej, w naszych okolicach niestety dużo różnych paskudztw się ostatnio panoszy. Ja osobiście nie mam róż, ale plamistość zjada mi drzewa owocowe i niektóre krzewy. Brr.
Pomysł ze zwierzątkami z krokusów bardzo udany, w Zabrzu zieleń miejska tworzy zawsze kompozycje w różnych kształtach i wygląda to świetnie. ;-)
A co do pracy to się nie martw, ja studiuję kilka kilometrów dalej niż Ty i przeglądając oferty nigdy nie znalazłam niczego co miałoby być pokrewne z tym czego się uczę. ;-) Grunt to się nie poddawać.
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Gazania z wysiewów:
Obrazek

Obrazek
Lawenda z wysiewów:
Obrazek
Szałwia trójbarwna z wysiewów:
Obrazek
Lilia tygrysia "Pink Giant"
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Post »

Przemku, po pierwsze GRATULACJE.
Floksem się nie przejmuj. Da sobie radę. Moje też częsyto tak mają. W tym roku na razie bez mącznika, bo jest sucho, ale jeszcze może być.
Masz piękną kolekcję lilii i pamietam jak sadziłeś krokusy w kształcie zwierzątek :heja
Pozdrawiam i zapraszam
Ogródek TAJGI 2008 2009 2010/2011
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tajgo - czas szybko leci. Oboje pamiętamy jak sadziłem krokusy, a tutaj już dawno temu przekwitły. Teraz znowu czekają nas nowe nasadzenia ;)
Staram się aby mój ogród był jak najmniej wymagający ze względu na odległość. Dlatego też staram sie kupować najodpowiedniejsze i najmocniejsze odmiany.

Lilia "Pink Giant" i "Adios Nonino"
Obrazek Obrazek
Szałwia trójbarwna i przetacznik kłosowy
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
marcyjanna
200p
200p
Od: 23 cze 2009, o 17:52

Post »

Priam pisze:
Obrazek
Genialne ujęcie! Nie mogę się napatrzeć na tę minkę... ten wyciągniety jęzor... :;230 no boskie zdjęcie!
A teraz się witam ;:7 Trochę od końca zaczęłam :)
Robisz świetne zdjęcia swoim roślinom, ale i modele i modelki są niczego sobie. Przeczytałam wczoraj wszystkie Twoje wątki, pozachwycałam się kwiatami i zanotowałam kilka roślin w kajecie z chciejstwami. Na przykład ta miodunka! przecudnej urody roślinka. Pozwolisz, że zmałpuję pomysł na cebulkowe zwierzaki?
ps. gratuluję sukcesów na polu naukowym!
pozdrawiam
Małgorzata
Ot... chwastowisko marcyjanny.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

PRZEMKU na wiosnę posiałam Floksa gwiażdzistego . Ten się fajnie trzyma ma piękne kwiaty i jest niski jakies 30 cm . Obrazek oto Landini
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Uff udało mi się przejrzeć Twój ogród. Jestem pełna uznania i podziwu. ;:180 Masz piękne rośliny i ciekawe pomysły.Część lilii zakupiłeś (tak mi się wydaje) w tym samym sklepie internetowym co ja (cebule.pl) I dają gratis nawóz do roślin cebulowych ;:7
Jestem ciekawa jak sadzisz cebule z tą siatką tzn. ja też na boki i dno daję siatkę , ale zastanawia mnie,czy te żarłoki, nornice nie wejdą z góry i nie zjedzą znowu moich cebulek? ;:223
Jeszcze uznanie dla jakości zdjęć. Są "superanckie" jak to by powiedziały moje dzieci :D
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

marcyjanno - cieszę się, że mnie odwiedziłaś. Co do zwierzaczków to musisz pamiętać, że ja na jednego zużyłem 250 cebulek krokusów. Jeśli tyle masz to zapewne Ci się uda ;) Miodunka tez mnie zaskoczyła. Kupiłem ją w marnym stanie, ale jak widać "polubiła" mój ogród i ładnie się rozwija.

JAKUCH - fajny floks. Mam do Ciebie prośbę, czy możesz tutaj wkleić fotkę lilii Landini?

perdii - cebule.pl mają najwidoczniej dobrych dostawców ;)A co do koszyczków to rok temu do plastikowych koszyczków przyczepiałem siatkę aby od góry nornice nie weszły. Teraz kiedy nie mam już tej siatki sadzę bez niej i cebulki nadal są więc same koszyczki też są dobrą ochroną ;)

Krwawnik Red Velvet
Obrazek Obrazek
Rojniki
Obrazek Obrazek
Lilia Elodie
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Lilie: Elodie i Menton
Obrazek Obrazek
Rojniki
Obrazek Obrazek
Zablokowany