Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Green Tea
100p
100p
Od: 20 mar 2010, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie.

Post »

O przegryzaniu węży gumowych przez kuny wiem, w Niemczech nawet niektóre firmy oferują ubezpienie od uszkodzenia auta przez kunę... :-) Podobno zapach gumy je jakoś przyciąga... U mnie na szczęście jak dotąd zupełnie sie nie interesują samochodami, natomiast mlode już dwa razy podarły mi siatki przeciw owadom na oknach :D , robiły dziury w trzech miejscach i potem kreciły ósemki między nimi i bawiły sie w ganianego :D :D ...Ale ja im na wszystko pozwalam, jestem dobrą, cierpliwą ciocią :D :D , one są urocze, przezabawne, no i calkowicie wytępiły mi myszy w domu, chociaż nie cała zasługa dla nich :) , bo łasica też ciężko pracuje :D :D
"Ogrodnik wspiął się - istny drozd w waciak odziany - na szczyt drzewa,
łącząc tym samym niby most to, co dwunogie, z tym, co śpiewa."
Josif Brodski "Ogrodnik"
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podagrycznik też mam, czasem maluję Rundapem ale najczęściej nie mam cierpliwości i wyrywam jak tylko zobaczę.
Wiem że to syzyfowa praca ale to chyba jedyna rabata całkowicie skończona i nie chcę na niej już nic zmieniać.

Jeśli idzie o błędy to posadziłam sobie rh blisko modrzewia i dopiero niedawno doczytałam ze modrzew wysysa całą wilgoć z okolicy.
Więc rh muszę przesadzić.
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p
Od: 19 kwie 2010, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Green Tea pisze:natomiast mlode już dwa razy podarły mi siatki przeciw owadom na oknach :D , robiły dziury w trzech miejscach i potem kreciły ósemki między nimi i bawiły sie w ganianego
Świetnie to musiało wyglądać.
Pewnie też bym pozwoliła się im bawić no bo to bardzo fajne i ładne stworzenia.
Asia
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

Błąd 1: Chciałem mieć wszystko od razu po wprowadzeniu się do domu z dużym ogrodem. Działka nieużywana od wielu lat, chwasty wszystkie wykwintne :wink: pokrzywy, rdesty, pięciorniki, podagrycznik i cotylko się chce (gleba żyzna). Potraktowałem Roundapem raz na jesień, powtórzyłem wiosną i po odczekaniu kiklu dni przystąpiłem do wsadzania roślin. Planowałem tępić chwasty w międzyrzedziach malowaniem pędzlem. Przyszły deszczowe miesiące i o używaniu Roundapem mogłem zapomnieć. W relultacie w czerwcu niemal wszystko co zasiałem potraktowałem Roundapem razem z chwastami.
Błąd 2. Nie wiedziałem, że na zadziałanie Roudapu na powój musi on mieć co najmniej 10 cm. Teraz moja działka stopniowo, aczkolwiek nieuchronnie zamienia się w monokulturę powojową.
Błąd3. Zasiałem w tych samych rzędach marchewkę i rzodkiewką jako znacznik. Wyszło tego jakoś tak...dużo ;:14 . Nikt u mnie w domu nie chce już patrzeć na rzodkiewkę. Wyrosła w nasiona. Wyrwać nie mogę, bo susza i zbita, ciężka gleba, wyrwałbym razem z marchewką. Nie mam pomysłu jak uratować marchewkę.
Błąd 4. Tępiąc chwasty chemicznie pozbawiłem nornice, od wielu pokoleć tam żyjące, pożywienia. One teraz ryją jak wściekłe, nie ma kawałk ziemi, który nie byłby podminowany ich korytarzami. Powój im nie smakuje. :( ;:5
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Witam serdecznie ;:138
Buszuję cichutko po forum i z przerażeniem stwierdzam, że w moim przypadku bardzo się sprawdza przysłowie "Polak mądry po szkodzie". Błędów olbrzymie ilości, niestety niektóre nie do naprawienia. Początek jakich wielu, dom do remontu, zaniedbany ogród i .....siekiera :oops: Poszedł olbrzymi orzech włoski (bo zaraza i nie owocuje), grusz (bo wzięła ją rdza), jabłoń (do niesmaczne owoce), ...
Sama się teraz zastanawiam co mi wtedy odbiło (było to lat kilka wstecz), i doszłam do wniosku, że
miłość do ogrodu przyszła dużo później.
A z mniejszych błędów- podagrycznik też był (ha, ha -jest) prezent, ale dzięki niemu nauczyłam się, że zanim coś wsadzę upewniam się co.
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p
Od: 28 kwie 2010, o 21:30

Post »

Czytam i czytam Wasze historie i... muszę podzielić się swoim szaleństwem. Otóż postanowiłam założyć ogródek warzywny, pierwszy w życiu. A co, mnie też wolno. ;:224 Kupiłam dwie paczuszki pomidorów i z rozmachem posiałam w pięknych pojemniczkach do tego przeznaczonych. Po czym niewinnie okazało się, że mam 70 krzaków pomidorów (wszystkie wzeszły zdrowe jak byki), a miejsca ogródkowego na 10. ;:24 W pracy żebrałam, żeby to opchnąć po ludziach ;:17 . Ci, co mają ogródki, do dziś śmieją się ze mnie do łez. :;230 Zostało mi 16 krzaków, które mają tyle owocu, że mogłabym nakarmić wojsko. ;:67 Ciasno im, ale muszę je kochać... ;:167

Pozdrawiam młodych ogrodników i ogrodniczki! ;:108
Pozdrawiam,
joanna
Działeczka w cieniu dębu - Zapraszam!
MirkaSotgiu
50p
50p
Od: 26 cze 2009, o 16:49

Post »

haha, na dobrobyt się nie narzeka :) Mnie pośród słonecznikow ozdobnych wyrósł krzaczek pomidorów.. nie mam pojęcia skąd a pewna jestem że pomidory pod żadną postacią nie przebywały w tym miejscu od wielu lat...
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p

Post »

MirkaSotgiu pisze:haha, na dobrobyt się nie narzeka :) Mnie pośród słonecznikow ozdobnych wyrósł krzaczek pomidorów
Mirko, może to ode mnie jakieś wesołe ziarenko pomidora-łobuza przepłynęło Atlantyk :wink: . Jeśli naprawdę mieszkasz w irlandzkich klimatach, to możliwe...
Pozdrawiam,
joanna
Green Tea
100p
100p

Post »

Nasionko pomidora pewnie bylo wsród nasionek słoneczników...
Josif Brodski "Ogrodnik"
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

Moje błędy..... jak wiele osób latałam w co roku z wieloma roślinami po ogrodzie :D

Mój pierwszy rok zakładania ogrodu.... Kupiłam sadzonkę żagwinu i posadziłam na wiosnę. Urosła, latem zakwitła i zdechła. Niezrażona następnej wiosny kupiłam nasiona i wysiałam. Wykiełkowały, urosły, zakwitły i zdechły. Wtedy poszłam po rozum do głowy i kupiłam książki. Żagwin lubi glebę wapienną, a u mnie raczej kwaśna była :D
Tenże pierwszy rok.... postanowiłam mieć jakieś własne warzywka....Nachetawszy się jak dziki osioł wydarłam chwastom kawałek ugoru, przygotowałam "trumienkę". Po 5 krzaczków pomidorów i papryki, ogórki z nasion od ciotki z Kanady- miały być takie specjalne - metrowe, ale nie wężowe i kukurydza. Napieliłam się, nalatałam z konewką..... Efekt: 1 pomidor! :;230
Kukurydza posadzona pd południa zacieniała resztę, a sama okazała się nie bardzo jadalna, na pomidory wlazła czarna zaraza, dla papryki lato było za zimne, a ogórki przejrzały zanim osiągnęły ten wyczekiwany metr :;230
Za to w następnym roku dzięki nadgorliwości mojej mamy sałata obrodziła u mnie nadspodziewanie :)
Wysiała przywiezione z Holandii nasiona sałaty karbowanej zielonej i czerwonej. Tyle tego miała, że dostałam mnóstwo po pikowaniu i posadziłam na rabatach bo duże luzy jeszcze tam miałam. Cały sezon sałaty miałam w bród i znajomym wpychałam. A i tak część zdążyła bujnie wyrosnąć w piramidki, budząc powszechne zdumienie co za oryginalne iglaczki mam :D

Wzdłuż schodów i kawalątka ścieżki do nich- circa 2.30 m, posadziłam po 3 świerki...takie ponad metrowe :D
Jak szerokość schodów z 1.2m zwęziła się do 70 cm to czym prędzej je usunęłam :;230
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
MirkaSotgiu
50p
50p

Post »

Dzialeczka pisze:
MirkaSotgiu pisze:haha, na dobrobyt się nie narzeka :) Mnie pośród słonecznikow ozdobnych wyrósł krzaczek pomidorów
Mirko, może to ode mnie jakieś wesołe ziarenko pomidora-łobuza przepłynęło Atlantyk :wink: . Jeśli naprawdę mieszkasz w irlandzkich klimatach, to możliwe...

Mieszkam, mieszkam. Irlandzka pogoda zwykle mi nie przeszkadza, ale w tym roku pierwszy raz hoduje tykwy i życzę im duużo słonca a słonca u nas jak zwykle jak kot napłakał.
O nasionku pomidora też pomyślałam najpierw jako sierotce wród słoneczników, ale potem sobie przypomniałam że wysadzałam
pojedyńcze sadzonki już całkiem podrośnięte. Pomidorek tak luzem grzecznie od nich odstaje. No cóż - jak pisałam, na dobrobyt
nie narzekam :)

Życzcie prosze słońca moim tykwom, tak pieknie teraz grzeje w Polsce a tutaj chmury i 17 stopni :(
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p

Post »

MirkaSotgiu pisze: Życzcie prosze słońca moim tykwom, tak pieknie teraz grzeje w Polsce a tutaj chmury i 17 stopni :(
Zycze Ci, zycze tyle slonca, ile tylko sie zmiesci w Twoim ogrodku ;:3 ;:3 ;:3 ;:3 ;:3 ;:3 ;:3 ;:3 ;:3 ;:3 ;:3
U nas w Toronto parzy bez opamietania juz od dwoch tygodni, mamy nieustannie >30 stopni w dzien i >20 w nocy. Moje pomidory i katalpy, ktore mam z przodu domu, same "podziurawily" sobie liscie, zeby zwiekszyc wentylacje. Zdaje sie, ze slonce pomylilo nas z Floryda i niedlugo pozwoli nam na uprawe pomaranczy... ;:108

A propos, naiwne pytanie - jak to z tymi tykwami? Co to, jak sie uprawia i je? :oops:
Pozdrawiam,
joanna
MirkaSotgiu
50p
50p

Post »

Oj sypnij trochę tymi temperaturami i slońcem do mnie proszę. A co do tykw to są one podobne w uprawie do dyni ale dużo bardziej ciekawsze w owocowych efektach!! Zapraszam na naszą stronę tykwową http://www.forum.tykwa.info tu jest wszystko. ( to żeby nie zbaczać bardziej z tematu wątku )
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

:;230
Przypomniał mi się mój największy błąd ... zgubiłam plan ogrodu z zaznaczeniem miejsc i gatunków moich liliowców :;230
Jakby tego było mało.... na wiosnę kupiłam 2 nowe, a że za zimno było, żeby posadzić do ziemi to posadziłam do dużej doniczki starannie opisawszy po odpowiedniej stronie co gdzie rośnie. W odpowiednim momencie wysadziłam je do ogrodu..... i wyrzuciłam doniczkę :;230

Teraz wiem tylko, że mam Stella d'Oro ;:223
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Green Tea
100p
100p

Post »

Sałata jako iglaczki - kupuje to! :;230
Josif Brodski "Ogrodnik"
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”