Oleander pięlegnacja ,wymagania, zdjęcia cz.1
- raistand
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Oleander
Liście, sok, kwiaty pewnie też. Najbezpieczniej założyć że cała roślina jest trująca.
Dla poliglotów:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nerium_oleander#Toxicity
Nie będę tłumaczył, żeby nie straszyć.
Dla poliglotów:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nerium_oleander#Toxicity
Nie będę tłumaczył, żeby nie straszyć.
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Roślina jest bardzo trująca. Cała. I anegdota. Przy pomocy oleandra skutecznie zatruto jednego z papieży. Prosię przeznaczone dla niego upieczono na rożnie, na łodydze z oleandra. Biedak zmarł na następny dzień.
- raistand
Pewnie chodzi o papieża Aleksandra VI (Rodrigo de Borgia)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Aleksander_VI
Ta anegdota to prawdopodobnie fikcja literacka.
Możliwe, że po prostu zmarł na malarię.
Co nie zmienia faktu, że na oleander trzeba uważać.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Aleksander_VI
Ta anegdota to prawdopodobnie fikcja literacka.

Możliwe, że po prostu zmarł na malarię.
Co nie zmienia faktu, że na oleander trzeba uważać.
- meluzyna
Trzeba jednak przyznać, że Aleksaner VI co by o nim nie mówić, o swoje dzieci dbał bardzo. Anegdota jak anegdota, jednak jest w niej ziarno prawdy. Czas Borgiów i to wiele wyjaśnia.
nie wiem jak tam z pieczeniem na łodydze , ale na pewno nie polecam pieczenia kiełbasy na ognisku z oleandrów 

Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
- Frida
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Drewno oleandrów jest również trujące. Generalnie, oleander jest roslina trującą, więc lepiej cieszyć oczy i nie uprawiać w zasięgu rączek ciekawskiego dziecka.
- meluzyna
Masz rację Frida, tam gdzie są dzieci nie powinno być oleandrów, datur. To takie "piękne trucizny". Z drugiej strony w większości państw basenu Morza Śródziemnego wszędzie ich pełno.
- raistand
Z drugiej strony nie popadajmy w skrajności. Trujących jest mnóstwo roślin ozdobnych. Powojniki, piwonie, orliki, ostróżki...
..... i dzieci się tam nie trują nimimeluzyna pisze:Masz rację Frida, tam gdzie są dzieci nie powinno być oleandrów, datur. To takie "piękne trucizny". Z drugiej strony w większości państw basenu Morza Śródziemnego wszędzie ich pełno.

popieram przedmówcę , nie popadajmy w skrajność
Teraz mam tylko oleandry, ale kiedyś miałem i oleandry i małe dzieci, i jednym drugim nie przeszkadzały

oleandry to ładnie wyglądają , ale smaczne nie są

Paweł _____________________________________________________________________________
- Frida
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie miałam zamiaru kogokolwiek straszyć, panikarą też nie jestem. Można uprawiać rośliny trujące, tylko powinno się mieć tego świadomość. W krajach obfitujących w oleandry wie każde dziecko, że tego się nie rusza, bo trujące. U nas nawet w CO tego nie wiedzą, a uważam, że powinna być dołączona do rośliny stosowna informacja, sprzedawca powinien być obowiązany takiej informacji udzielić każdemu klientowi nabywającemu roślinę trującą, nie tylko oleandra.
Pozdrawiam, Danuta
PS. a mnie się udało z patyczków podarowanych w ubiegłym roku przez Zannę wyhodować dwa całkiem już spore eleandry. Ciekawa jestem kiedy zakwitną?
Pozdrawiam, Danuta
PS. a mnie się udało z patyczków podarowanych w ubiegłym roku przez Zannę wyhodować dwa całkiem już spore eleandry. Ciekawa jestem kiedy zakwitną?
W tym roku 

- meluzyna
Pawle, zawsze chciałam zadać Ci to pytanie: jeśli "małżeństwo to kara za miłość, a karą za małżeństwo jest rozwód", to co jest karą za rozwód?
hmmmm
nie ma kary za rozwód (nowa miłość ???), koło zaczyna się toczyć od nowa , przynajmniej moim subiektywnym zdaniem 

- meluzyna
Mój biedronkowy oleander zaczął rozkwitać:

Pawle, tak tylko pytałam..., jeśli za wszystko jest "kara"

Pawle, tak tylko pytałam..., jeśli za wszystko jest "kara"

Wiesz , moim zdaniem miłość po ślubie zmienia oblicze ( zazwyczaj(

A u mnie wczoraj był grad i wichura i ulewa , i dzisiaj wszystko wygląda inaczej

A u mnie wczoraj był grad i wichura i ulewa , i dzisiaj wszystko wygląda inaczej