Miniaturowy ogród -Foggia

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p
Od: 16 sie 2009, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Miniaturowy ogród -Foggia

Post »

Witam Marysiu :)
Twoja ścieżka jest tak urocza,że penie bym tam codziennie rano biegała(boso) :heja
Powiem uczciwie,że wróciłam do pierwszych stron wątku,żeby sprawdzić czy ogrodów nie pomyliłam..... NIE POMYLIŁA- SZYBKO CI POSZŁO ;:196
Pozdrawiam cieplutko :)
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu
Piękny mekonops :!:
Ciekawe, że u Was wegetacja opóźniona i zrównana z nami, zawsze przecież było szybciej, żonkile juz kwitły a w Polsce śnieg.
Też czekam na Twoje cudne różyczki :D
Może więcej irysków pokażesz ? :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu mekonops jest jednorazowy...,szkoda ,że dłużej nie pożył,ale on jest znany z nietrwałości ...wystarczy ,że warunki pogodowe są niesprzyjające :roll: Ale najważniejsze ,że możesz powiedzieć...u mnie zakwitł rzadki maczek... :D Mak wschodni w ładnym kolorze,mój czerwony już przekwitł...a miał być różowy... :roll: Widzę ,że masz funkię o szarych liściach,dla niej trzeba przygotować dużo miejsca wokół...u mnie już osiągnęła ponad metr szerokości... :roll:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Witaj Mario.Bardzo dawno nie byłam w Twoich progach.Na tak maleńkiej przestrzeni to róż zasadziłaś imponującą ilość.
Wszystkie piękne i godne ich posiadania.U mnie już nie ma gdzie co wcisnąć ale tak jak Ty ciągle coś przytaszczę i potem chodzę po ogródku i przymierzam gdzie to posadzić.Już teraz w donicach czekają 3 róże a miejsca nic nie przybywa :;230
Wiesz,te orliki,które pokazałaś na poczatku wątku są jak nieprawdziwe-zwłaszcza ten mały,niebieski,pełny.Posłonki -och!
Wszystkie roślinki które prezentujesz to marzenie .Poizdrawiam i czekam na pierwszy kwiat Cafe. :wit
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dorobiłam się takiego mekonopsa, chociaż nie wiem czy potrzebnie, bo tyle się złego naczytałam o nim, że nie wiem, czy długo pożyje.
Marysiu, czekam niecierpliwie na Twoje róże ;:65
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Grażko, jeśli nasionka maczku się zawiążą to oczywiście mogę wysłać, choć czytałam, że nie tak łatwo je rozmnożyć z nasion. :)

Ewo, mój pierwszy orlik był z sadzonki i kwitł na żółto, w następnym roku miał kwiaty żółte i granatowe, a w tym roku tylko granatowe. :roll: Te, które teraz kwitną wysiewałam sama. Znalazłam też kilka siewek w ogrodzie i one też są granatowe.

Obrazek

Obrazek

Alinko, ścieżka robi się coraz węższa, zastawiłam doniczkami już prawie całą :;230 Trudno byłoby biegać...

Agnieszko, zwykle tutaj wiosna wcześniej się zaczyna, ale potem jest chłodniej niż w Polsce i wegetacja jest wolniejsza.
A irysków najwięcej mam niebieskich i bardzo je lubię, za kolor i zapach. 2 lata temu posadziłam kilkanaście innych, rok temu kwitł tylko jeden, w tym roku pięć, mam nadzieję, że za rok zakwitną już wszystkie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nelu, na przywieszce przy mekonopsie pisze, że jest wieloletni. Czytałam, że nie powinno mu sie pozwolić kwitnąć w pierwszym roku i że lubi miejsca cieniste i chłodne. Ponoć klimat Szkocji mu odpowiada. Mój ma 2 malutkie odrosty. Zobaczymy co dalej :D

Aniu, tylko 3 doniczki, u mnie znaacznie więcej :;230 I choć obiecuję sobie, że już żadnych zakupów roślinnych nie zrobię to korzystam z każdej okazji, żeby pojechać do centrum ogrodniczego. No i zawsze coś tam wpadnie do koszyka :roll:
Ostatnio przytargałam prusznika, bo mi wypadł po zimie. Ten niebieski orliczek też niestety nie wyszedł po zimie.

AniuDS, o mekonopsie napisałam wyżej do Neli.
A róże wreszcie zaczynają kwitnąć :tan :tan

Jako pierwsza pokazała kwiaty Blue for you

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

NN pnąca
Obrazek

i nn szczepiona na pniu
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

Marysiu mam dokładnie taki sam kolor orlika, też z siewu :D

Piękne irysy. Nie mam ani jednego w ogrodzie, jeszcze, ale po wycieczkach po forumowych ogródkach już robię listę ulubionych. Kupowałaś swoje w Polsce czy w Szkocji? Bo tu u nas nie są zbyt popularne i nie widziałam w sklepach...

Zazdroszczę meconopsisa . Ale gdzie miałabym się go spodziewać jak nie w Szkocji :wink:
Róże śliczne,
ja mam największą słabość do tych wpadających w odcienie niebieskiego. Brawa dla 'Blue ror you' ;:63
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
Aurelia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 cze 2010, o 18:28

Post »

Mario!
Zaglądnęłam z ciekawości i muszę przyznać, że mi zaimponowałaś. Pięknie zagospodarowany kawałek ziemi. Zestawienie początków ogródka i obecnego stanu robi wrażenie.
Ja też mam mały ogród, co prawda większy, niż Twój, ale dużo mniej roślin. Na samą myśl o ilości pracy, jakiej wymaga taki ogród, jak Twój, ciarki mi chodzą po plecach.
Gratuluję!
Pozdrawiam
Aurelia
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

Asiu, moje pierwsze irysy, niebieskie, dostałam od sąsiadki. Potem zaraziłam się nimi na forum :D Kilka kupiłam na e-bayu, ale większość w Polsce, na allegro. Tutaj trudno o jakieś ciekawsze rośliny, a przez internet straszliwie drogo. Więc z każdego wyjazdu do Krakowa wracam z pełną walizą zieloności. Kiedyś celnik mnie spytał, czy to wszystko na pewno tylko do mojego ogrodu :;230

Aurelio, witaj. Dzięki za miłe słowa i wiadomość ;:196
Każdy ogródek wymaga pracy, w malutkim trudniej upchnąć wszystkie chciejstwa, a ja nie mogę się wyleczyć z roślinnych zakupów :roll:

Wreszcie i do Szkocji dotarły upały :tan

W tym roku pięknie kwitnie krzewuszka formowana na drzewko

Obrazek

Nowe mini-oczko, z solarną fontanną. Jeszcze nie wykończone, zabrakło kamieni :roll: Ale już miło posiedzieć "nad wodą" i posłuchać plusku :D
Obrazek

Mam też coś jadalnego w ogródku. Wprawdzie owoców jak na lekarstwo... :roll:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i rozkwitają kolejne róże
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Duchess of Cornwall czyli Chippendale
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

No to praktyki przemycanie takie jak moje, z tym że ja dopiero zaczynam zwozić rośliny, bo ogród od niedawna. Ostatnia wizyta prawie kłutnią się skończyła bo ja nie chciałam wyładowac swoich roślin a M nie odpuścił kiełbasy :evil: w końcu przepakowaliśmy jakimś cudem tak, że tylko 70 dag przeważyło i dało się przepchnąć :;230 Alegro też jest na celowniku w jakichkolwiek zakupach, ale mam nadzieję że w tym roku uda mi się od forumowiczów coś irysowego kupić. Bo póki co to zachwalam wszystkie moje transakcje z tego źródła....

Ogród zapowiada się smacznie u ciebie. Ja moje truskawki już od tygodnia podżeram, ledwo jakieś takie czerwieńcze się zrobią to już nie mogę się oprzeć. Agreścik tez mam ;:138

Krzewuszka na drzewko :shock: Świetny pomysł, zaraz idę moją poprzycinać i sadzonki porobię to sie na drzewko je zostawi. Twoja tak pięknie wygląda ;:108

Oczko pierwsza klasa i fontanna solarna. Już parę razy nad nią dumałam ale gdzieś mi się o uszy obiło, że nie ma wystarczająco mocy dla jakiegokolwiek efektu. Cóż, twoje zdjęcia obalają tą teorię. Aż słychać ten miły plusk.
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Może i miniatura ale za to jaka?! ;:180 ;:180 ;:224
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

Asiu, fontanna działa całkiem dobrze, oczywiście lepiej, gdy świeci słońce. Pompkę włączam kiedy jestem dłużej w ogródku, ale bateria ładuje się od rana. W pochmurne dni działała z przerwami.
A taki gość spędził dzień nad moim oczkiem :D
Obrazek

Izo, miło mi, że zajrzałaś do mojego ogródka :D

Ostatnio pogoda dopisuje, jest ciepło i dość słonecznie. No i sucho. Wczoraj podlałam ogród obficie wężem a dziś znów musiałam taszczyć kilka wiader wody, żeby podlać doniczkowce :roll:

Kwitnie hortensja pnąca
Obrazek

Obrazek

I coraz więcej róż
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niektóre róże i inne krzewy mają powycinane dziury w liściach :roll: A tu winowajca
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Marysiu powycinane liście to może być również efekt działania opuchlaka...nie znoszę tego szkodnika,potrafi zeszpecić wszystkie rośliny,oprócz kwiatów o liściach koperkowych,tam nie ma w co się wgryzać... :roll:
Nie doczytałam ,ale czy masz fontannę na baterie słoneczne... :?: Też by mniue zainteresowała taka miniatura oczka wodnego z delikatnym pluskiem... :D
Blue For You był na mojej liście rożanej,ale nic z tego nie wyszlo...Czy ona utrzymuje kwiat podobnie co Rhapsody in Blue... :?:
Masz Felicie... :shock: tez zajmowała pierwsze miejsce u mnie do zakupu...też nici z tego ,ale wiem ,że jest w Czechach,a u mnie miejsca nie ma... ;:145 Gdybyś mogla parę słów o niej napisać... ;:196
Z Twojego zdjęcia ...to cudo :uszy
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Wszystkie róże piękne, ale Twoje ''niebieskie'' są cudowne.
Urocza fotka ''Blue for you'' w pąku i ''Rhapsody in blue'' :!:
Jak zmieściłaś u siebie drzewa i krzewy owocowe ? :shock:
W donicach ?
;:3 ;:3
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

Nelu, fontanna jest na baterię słoneczną, którą ładuje panel 13x13cm. Pompkę włączam kiedy przychodzę do ogrodu, zwykle po południu. W dni słoneczne pracuje do póżnego wieczora, w pochmurne działa z przerwami. Woda tryska gdzieś na ok. 20cm wys., a pluskanie słychać w okolicy 10m, oczywiście gdy wokół jest cisza :D A oczko to duza plastikowa donica bez otworów, ok. 60l. Włożyłam tam lilię, którą mąż hodował w wiaderku :roll: No i żabka przychodzi teraz się kąpać :D
Blue for you trzymała kwiat ok. tygodnia. Kwiaty zasychają na krzewie. Teraz ma przerwę, widzę, że wypuszcza nowe pędy. Kupiłam ją wczesną wiosną w centrum ogrodniczym.
Felicię mam drugi sezon, rośnie w dużej donicy, bo ciągle nie wiem gdzie ją posadzić :oops: Na pewno w gruncie rosłaby lepiej, ale i tak ma dużo pąków. I pięknie pachnie.
Obrazek

Pell, drzewa i krzewy owocowe to pomysł mojego M, niestety. Krzewy rosną w donicach, a drzewa poupychane po kątach w mniejszej, bardziej cienistej części ogródka :roll: Ponoć mają nie rosnąć duże. Po raz pierwszy w tym roku będzie kilka jabłek. :D

To jeszcze trochę róż :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Austinka
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród