Zasypywanie krzewów ziemią

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Zasypywanie krzewów ziemią

Post »

Witam, mam następujący problem. Na skarpie przed domem rosną mi krzewy - irgi, jaśminowce, pęcherznice, krzewuszki i różne jałowce. Po powodzi ziemia ze skarpy mocno się osunęła i teraz muszę jak gdyby na nowo "usypać" i wzmocnić skarpę żeby nie "zjeżdżała" dalej w dół - jest to nasz dojazd do domu więc musimy coś zrobić. Czy tym krzewom można zasypać ziemią pędy czy też z krzewami jest podobnie jak z drzewami i nie można tak zrobić (szyjka korzeniowa itp). Było by tego jakieś 10-15cm do przysypania.
Romek W.
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 gru 2008, o 21:38

Re: Zasypywanie krzewów ziemią

Post »

Magdo!
W pewnym stopniu zależy to jeszcze od wielkości krzewów ale nie sądzę aby przysypanie dolnej części pędów na 10-15 cm zaszkodziło takim roślinom jak jaśminowiec czy pęcherznica.Tym bardziej,że w amatorskim rozmnażaniu stosuje się odkłady pionowe, które polegają na właśnie okopczykowaniu rośli, które pod ziemią puszczają korzenie a potem się te ukorzenione pędy odcina.Tak więc Twoje krzewy, gdy wzrośnie im poziom ziemi wypuszczą nowe korzenie powyżej dotychczasowej szyjki korzeniowej (jeśli to tak można nazwać w przypadku krzewu)i będą dalej rosnąć bez problemu.
Saszar
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zasypywanie krzewów ziemią

Post »

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź bo już się martwiłam że stracę całe nasadzenia, no ale i tak przysypać bym musiała, teraz to już przynajmniej bez zamartwiania się zrobię bo trochę tych krzewów tam rośnie, nie kilkanaście a raczej kilkadziesiąt sztuk bo to kawał skarpy a krzewy jeszcze w miarę młode są.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”