W końcu spadnie i nie zje jej nikt.
 W końcu spadnie i nie zje jej nikt.Jagoda kamczacka cz. 1
Re: Jagoda kamczacka
A ja mam na krzaku jedną jagódkę i pięć osób sie na nią czai  W końcu spadnie i nie zje jej nikt.

W końcu spadnie i nie zje jej nikt.- Space99
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U mnie to samoPESTKA@ pisze:A ja mam na krzaku jedną jagódkę i pięć osób sie na nią czaiW końcu spadnie i nie zje jej nikt.

tyle że tylko 2 osoby o niej wiedzą :>
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla

Moje winorośla
W zeszłym roku uparłam się i kupiłam jagodę kamczacką  - dwa krzewy. Miały być różne ale smakują tak samo więc nie jestem pewna czy to nie te same. Odmiany nieznane - tak mi je sprzedano. W zeszłym roku jagód dużo więcej niż w tym. Ale u mnie już daaawno po zbiorach. Najpierw myślałam że w ogóle nie ma owoców ale po zanurkowaniu w głąb gęstych krzewów coś się znalazło. Smak, no cóż nie powala, za dużo goryczki.

- 
				Andrzej_54
- 0p - Nowonarodzony 
- Od: 3 lip 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jagoda Kamczacka ma smak podobny ,  do  Borówki czernicy, kwaskowaty ,  bardzo dobra na kompoty, ,  jako farsz  Do pierogów ,Dodatek do herbaty . Przechwalana Borówka Amerykańska jest  za słodka na kompot , Jagoda Kamczacka  jest mniej  wymagająca od Borówki Amerykańskiej   która  wymaga niskiego pH   nawet 3 pH,  Jagoda  moze mieć  5 do 6 pH .

- 
				Fallenangelv
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mi osobiście po spróbowaniu właśnie bardziej smakuje kamczatka za tą kwaskowatość.  Posadzi się trochę słodszej i trochę kwaskowatej odmiany dla równowagi.
 Posadzi się trochę słodszej i trochę kwaskowatej odmiany dla równowagi. 
Została wpisana na listę zachciewajek.(i zapewne wino musi byc przednie z niej ,a nie jakiś cienkusz. ..... ).
 ).

Posadzi się trochę słodszej i trochę kwaskowatej odmiany dla równowagi.
 Posadzi się trochę słodszej i trochę kwaskowatej odmiany dla równowagi. Została wpisana na listę zachciewajek.(i zapewne wino musi byc przednie z niej ,a nie jakiś cienkusz. .....
 ).
 ).- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Witajcie !
Zastanawia mnie w wielu wpisach ta goryczka.
Mam jagódki już trzy lata. Sąsiad chyba już siedem lat.
I nigdy żadnej goryczki nie wyczułem !!!
Odmiany stare rosyjskie, oraz atut i duet. Rosną na ziemi zbożowej, trochę ulepszonej. Nawożonej kompostem i trochę azotem.
Czyżby moje były wyjątkiem ?
Pozdrawiam.

Zastanawia mnie w wielu wpisach ta goryczka.
Mam jagódki już trzy lata. Sąsiad chyba już siedem lat.
I nigdy żadnej goryczki nie wyczułem !!!
Odmiany stare rosyjskie, oraz atut i duet. Rosną na ziemi zbożowej, trochę ulepszonej. Nawożonej kompostem i trochę azotem.
Czyżby moje były wyjątkiem ?
Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.

Krzysztof Khn.
Moje mają lekką goryczkę, ale tak właśnie ma być i za to je bardzo lubię. Najlepiej smakują w pierogach z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego  

Moja sąsiadka powiedziała, że to najlepsze pierogi...

"Ogrodnik wspiął się - istny drozd w waciak odziany - na szczyt drzewa,
łącząc tym samym niby most to, co dwunogie, z tym, co śpiewa."
Josif Brodski "Ogrodnik"

łącząc tym samym niby most to, co dwunogie, z tym, co śpiewa."
Josif Brodski "Ogrodnik"
- krzysztofkhn
Witajcie !
Ta goryczka o której tu wielokrotnie pisano nie dawała mi spokoju.
Zawiozłem się i ustaliłem że :
- rosnące w pełnym słońcu,
- na ziemi lekkiej, ale nie ubogiej w składniki pokarmowe,
- kwasowość gleby, prawie obojętna.
Nie będą miały goryczki.
Wiadomość na 99 % pewna.
U mnie są spełnione w/w warunki.

Ta goryczka o której tu wielokrotnie pisano nie dawała mi spokoju.
Zawiozłem się i ustaliłem że :
- rosnące w pełnym słońcu,
- na ziemi lekkiej, ale nie ubogiej w składniki pokarmowe,
- kwasowość gleby, prawie obojętna.
Nie będą miały goryczki.
Wiadomość na 99 % pewna.
U mnie są spełnione w/w warunki.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.

Krzysztof Khn.
- 
				Fallenangelv
- ---
Pytanie kębi się w głowie powraca jak zły sen ogrodnika   

W sobotę zamierzam wzbogacić się(ale tylko w rośliny na razie )  w kamczatkę czy odmiana Atut i Karina będą ze sobą współgrać bo są tylko te dwie w spzrzedaży gdzie mam je zamiar kupić.Proszę o pomoc.I czy naprawę można je posadaić w normalna glebę(o lekko kwaśnym podłożu) którą zamierzam wzbogacić trochę w materie organiczną
 )  w kamczatkę czy odmiana Atut i Karina będą ze sobą współgrać bo są tylko te dwie w spzrzedaży gdzie mam je zamiar kupić.Proszę o pomoc.I czy naprawę można je posadaić w normalna glebę(o lekko kwaśnym podłożu) którą zamierzam wzbogacić trochę w materie organiczną

W sobotę zamierzam wzbogacić się(ale tylko w rośliny na razie
 )  w kamczatkę czy odmiana Atut i Karina będą ze sobą współgrać bo są tylko te dwie w spzrzedaży gdzie mam je zamiar kupić.Proszę o pomoc.I czy naprawę można je posadaić w normalna glebę(o lekko kwaśnym podłożu) którą zamierzam wzbogacić trochę w materie organiczną
 )  w kamczatkę czy odmiana Atut i Karina będą ze sobą współgrać bo są tylko te dwie w spzrzedaży gdzie mam je zamiar kupić.Proszę o pomoc.I czy naprawę można je posadaić w normalna glebę(o lekko kwaśnym podłożu) którą zamierzam wzbogacić trochę w materie organiczną- 
				chudziak
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co do odmian nie wypowiem się bo co prawda mam 3 krzaki i wiem ,że są róznych odmian ale niestety nie zanotowałam jakich i nie pamiętam.Natomiast jeśli chodzi o glebę to ja mam naturalnie kwaśną ( o czym chyba już pisałam ale w wątku o borówce ameryk.) i jak sadziliśmy te kilka lat temu to tylko daliśmy na dno dołu trochę nawozu i tyle. Na wiosnę podsypuję je nawozem takim jak i borówki . Ja dla mnie nadają się do przetworów bo na surowo są cierpkawe no i niestety łatwo "osypują " się  podczas zbierania ale za to są wcześnie.

- krzysztofkhn
Fallenangelv !
Spokojnie możesz posadzić te dwie odmiany. Powinno być dobrze. Chyba 2 lata temu szukałem odpowiedzi na podobne pytanie na stronach rosyjskojęzycznych i też konkretów nie znalazłem, a z konkretów to dużo, ale o starych rosyjskich odmianach.
Już po roku będziesz wiedział, czy potrzebują zapylacza. Jeśli tak, to postaraj się o jeden krzak odmian rosyjskich i po problemie.
W brew pozorom jagódki nie potrzebują kwaśnej ziemi. Standardowa działkowa, czyli po prostu nie odkwaszana jest optymalna. Jeśli obsypiesz je korą, to będzie aż nadto dobrze.
Nawożę je kompostem i mocznikiem.

Spokojnie możesz posadzić te dwie odmiany. Powinno być dobrze. Chyba 2 lata temu szukałem odpowiedzi na podobne pytanie na stronach rosyjskojęzycznych i też konkretów nie znalazłem, a z konkretów to dużo, ale o starych rosyjskich odmianach.
Już po roku będziesz wiedział, czy potrzebują zapylacza. Jeśli tak, to postaraj się o jeden krzak odmian rosyjskich i po problemie.
W brew pozorom jagódki nie potrzebują kwaśnej ziemi. Standardowa działkowa, czyli po prostu nie odkwaszana jest optymalna. Jeśli obsypiesz je korą, to będzie aż nadto dobrze.
Nawożę je kompostem i mocznikiem.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.

Krzysztof Khn.
- krzysztofkhn
CD.
I jeszcze jedno. Będą rosły równie dobrze na stanowisku w słońcu i w cieniu. Te w słońcu będą słodkie, raczej bez goryczki.
Te rosnące pod drzewami są kwaskowe i ze śladowym posmaczkiem goryczki, ale mi one też smakują.
Chudziak !
Z mojego doświadczenia. Nie stosuj nawozów zakwaszających. Rozważyłbym, czy przez sezon nic nie dawać, nie nawozić.

I jeszcze jedno. Będą rosły równie dobrze na stanowisku w słońcu i w cieniu. Te w słońcu będą słodkie, raczej bez goryczki.
Te rosnące pod drzewami są kwaskowe i ze śladowym posmaczkiem goryczki, ale mi one też smakują.
Chudziak !
Z mojego doświadczenia. Nie stosuj nawozów zakwaszających. Rozważyłbym, czy przez sezon nic nie dawać, nie nawozić.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.

Krzysztof Khn.
- 
				Fallenangelv
- ---
Krzysztofie dzięki za cenne informacje.Myślę tylko w razie czego jak zdobyć w razie czego rosyjski zapylacz.Może na giełdzie w Szepietowie znajdę w razie czego  ale co tam sie martwić za wczasu.
 ale co tam sie martwić za wczasu. 
Dzięki.W sobotę sadzę kamczatkę.

ale co tam sie martwić za wczasu.
 ale co tam sie martwić za wczasu. Dzięki.W sobotę sadzę kamczatkę.

Nabyłam w tym roku Atut, Duet i Karinę. Wyczytałam gdzieś, że najlepszym zapylaczem z tej trójki jest duet, ale bez niego też sobie poradzą. Byleby były co najmniej dwie odmiany  .
 .

.
 .Pozdrawiam serdecznie,

- krzysztofkhn
Fallenangelv !
1. Jak zdobycie potrzebnej Ci odmiany będzie to problemem, to wiosną utnę kolka gałązek i Ci wyślę.
2. Ja zaopatrywałem się w Szkółka Roślin Jagodowych. Miejscowość Jordanów, kilka kilometrów na północ od miejscowości Andrespol k/ Łodzi. Wiem bo koleżanka z naszego forum poinformowała mnie, że syn właściciela prowadzi sprzedaż wysyłkową.
Mają atut, duet i 4 stare rosyjskie.

1. Jak zdobycie potrzebnej Ci odmiany będzie to problemem, to wiosną utnę kolka gałązek i Ci wyślę.
2. Ja zaopatrywałem się w Szkółka Roślin Jagodowych. Miejscowość Jordanów, kilka kilometrów na północ od miejscowości Andrespol k/ Łodzi. Wiem bo koleżanka z naszego forum poinformowała mnie, że syn właściciela prowadzi sprzedaż wysyłkową.
Mają atut, duet i 4 stare rosyjskie.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.

Krzysztof Khn.