Inwazja pajaków
- nemezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Inwazja pajaków
Czy Wy tez macie ich dużo w ogrodzie? Bo ja tak. Mam w większości iglaki, na których jest masa pajęczyn. I fatalnie to wygląda. Próbowałam zbierać je czymś, ale bez skutku. Na drugi dzień jest to samo. Są to zwykłe pająki, bo siedzą na tych pajęczynach. Co radzicie?
Re: Inwazja pajaków
Też tak mam na krzewach, nawet bylinach i zdziwiona jestem, bo zawsze bliżej jesieni dopiero tak było.Na dodatek na zadaszonym tarasie wszystko ciągle 'opajęczone'
Może są jakieś skuteczne środki do opryskiwania by na tarasie nie być ciągle zmuszonym do oglądania tych brudnych pajęczyn 

Wyprowadzka do bloków. I też może przyleżć jakiś.
Ludzie, opamiętajcie się. Wszystko co żywe chcecie wytłuc, bo waszym zdaniem brzydkie i brudne?
One tam były przed Wami.
Ludzie, opamiętajcie się. Wszystko co żywe chcecie wytłuc, bo waszym zdaniem brzydkie i brudne?
One tam były przed Wami.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja bym między drzewami pajęczyn nie niszczyła, nie sobie będzie i niech się w tę pajęczynę jak najwięcej much nałapie. Na tarasiku przy domku (u nas jest tak samo), pajęczynę muszę ściągnąć bo inaczej mam ją na głowie, pająka też. I rzeczywiście, w ciągu nocy pająk ją odbuduje, ma w tym swój interes, musi coś zjeść.
Pozdrawiam! Gienia.
Na krzewach mi nie przeszkadzają, za to na tarasie pod szklanym dachem nie da się wieczorem usiąść, bo wielkie okazy opuszczają się na nitkach i wiszą nad głowami :roll:No i wszystko na tarasie w białych plamach ich odchodów.Może opryskanie czymś ścian i sufitu coś by dało?MirekL pisze: One tam były przed Wami.
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gdyby to było kilka sztuk czegoś moim zdaniem brzydkiego to bym się tym nie przejmowała. Co krok trafiam na gniazdo pająków, w którym jest ze 200 malutkich, które kiedyś urosną i zbudują sobie własne "domki", rozmnożą się i będzie ich więcej i więcej.MirekL pisze:Wyprowadzka do bloków. I też może przyleżć jakiś.
One tam były przed Wami.
- dianek
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pająków w ty roku jest masa przez komary.
Mieliśmy bardzo wilgotną wiosnę, owadów latających namnożył się ogrom- stąd i nagły wzrost populacji różnych pająków oraz innych owadów i zwierząt drapieżnych.
Wybicie pająków z ogrodu będzie równoznaczne ze wzrostem uciążliwości owadów latających.
Osobiście z dwojga złego - wybieram tego lata pająki i mam nadzieję, że cały ekosystem się szybciutko ureguluje ;)
Mieliśmy bardzo wilgotną wiosnę, owadów latających namnożył się ogrom- stąd i nagły wzrost populacji różnych pająków oraz innych owadów i zwierząt drapieżnych.
Wybicie pająków z ogrodu będzie równoznaczne ze wzrostem uciążliwości owadów latających.
Osobiście z dwojga złego - wybieram tego lata pająki i mam nadzieję, że cały ekosystem się szybciutko ureguluje ;)
Z 200 pająków przeżywa zazwyczaj kilka sztuk. Czasem żadna jeśli jest mało pożywienia. W tym roku może przeżyć faktycznie koło 10-15 sztuk.Co krok trafiam na gniazdo pająków, w którym jest ze 200 malutkich, które kiedyś urosną i zbudują sobie własne "domki", rozmnożą się i będzie ich więcej i więcej.
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- iwa27
- 1000p
- Od: 19 maja 2009, o 07:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A wiecie co mówią - Szczęśliwy ten dom gdzie pająk mieszka 

Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3