Oleander - podłoże

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fgora
200p
200p
Od: 16 lis 2008, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Oleander - podłoże

Post »

POMOCY!!!!
Mój oleander, który właśnie sie ukorzenia wypuścił (po 2 miesiącach) pierwsze korzonki :D :D :D ale niestety ich końcówki robią sie brązowe......co zrobić ....poratujcie !!!!
Pozdrawiam Filip
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: pomocy....oleander

Post »

Wrzucić do świeżej wody pigułkę węgla używanej przy rozwolnieniu, lub kawałek węgla drzewnego z kominka czy pieca. Nie sadzić, najpierw wyleczyć :wink:
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41

Re: Pomocy....oleander

Post »

Ukorzeniłam oleander, miał ładne korzonki, posadziłam do ziemi kwiatowej i zaczynają żółknąć brązowieć i usychać listki. Co robić?

Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nieprawidłowe podłoże. :wink:
mila1003
200p
200p

Post »

Czyli muszę kupić ziemię dla palm? Mam więc przesadzić go jeszcze raz teraz? Bo chyba czekanie do jesieni mu nie przyjdzie na dobre? Choć może to też te słońce - stoi pod zadaszeniem a słońce ma od północy no ale coś tam zawsze do niego tego słońca dociera a jakiś czas temu upały miałam okropne.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie musisz kupować nowej ziemi tylko do tej domieszaj w równych częściach piasku i perlitu i w takie podłoże dopiero posadź, miejsce jasne ale zacienione lekko, to młoda sadzonka więc wystawiona na promienie słoneczne jest więcej niż pewne że się upraży. :wink:
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kolego czarodzieju , czarujecie koleżankę :) piasek i perlit tylko rozluźni podłoże i nic poza tym niestety :(
mila1003 wywal podłoże to co masz. Czarodziej ma racje może być złe. Idź na łąkę weź zwykłej ziemi z kretowiska dodaj pisaku dla rozluźnienia , keramzytu i żwiru,garść dolomitu i masz podłoże dla oleandra. Większość to totalne bzdury co wypisują u nas na polskojęzycznych forach i na stronach o oleandrach, na temat oleandrów. Jedyna strona gdzie znalazłem rzetelne info o tych roślinach to http://www.oleandry.pl, reszta to z całym szacunkiem dla autorów to w 50% bzdury.
Oleander potrzebuje mieszanki glina dolomit, , piasek.
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
mila1003
200p
200p

Post »

No i bądź tu człowieku mądry... Przecież nie będę robić wyliczanki kogo słuchać - z całym szacunkiem dla Was. No to może jeszcze poczekam na kolejną opinię bo ten mój biedny oleander nie zniesie trzykrotnego przesadzania w ciągu dwóch tygodni. Tym bardziej że coraz bardziej zastanawiam się czy winą faktycznie nie jest słońce, nowe listki bowiem wyglądają na razie na zdrowe. Weteran z całym szacunkiem dla kretów i ich działalności w moich okolicach ziemia z ogródka do niczego się nie nadaje. Okropna glina i nic poza tym.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

:D Oleandry bardzo lubują się w gliniastej ziemi.

Zakwitł mi żółty...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”