Begonie - pielęgnacja, problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:P Witam -

Odpowiedzi nigdy nie sa spóżnione :P - właśnie jestem po wyciąganiu begoni ze skrzynek-donic

pięknie wyłamały się prawie same , mięsiste łodygi--->to swiadczy o tym ,ze karpa bulwiasta już nic nie korzysta z tego co nad podłożem.
Udają się na spoczynek.Lekko otrzepałam- podłoże jest suche,więc przez miesiąc tak sobie posiedzą
w piwnicy/temp.5-10 stop./Póżniej lepiej otrząsne,pójdą na torF+wełna drzewna i tak...do ?marca lużno będą drzemać.
Póżniej wsadzenie do nowego podłoża ,po przymrozkach wystawiam .Begoni nic nie przyspieszy.Same decydują kiedy ruszyć.

i ......znów jesteśmy prawie przy wiośnie :P

Jakie mamy???
B. tuberhybrida grandiflora - begonia wielkokwiatowa

B. tuberhybrida floribunda - begonia średniokwiatowa

B. tuberhybrida multiflora - begonia wielokwiatowa (b. drobnokwiatowa)

B. tuberhybrida pendula - begonia zwisła

To jest ogólny podział, pewnie każda ma swoją nazwę handlową ,markową.Ja już nie jestem w stanie zapisywać.
Ta żółciutka ajajajaj!!! pyszna i moje strzępiaste należą do tej pierwszej grupy bulwiastych
wielkokwiatowych.

pozdrawiam słonecznie

J :P VANKA
Awatar użytkownika
Milosz-s
200p
200p
Od: 29 maja 2007, o 16:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję Jovanko za wskazówki dot. przechowania begonii.
Zrobię tak jak radzisz. :lol:
Cieplutkie, słoneczne, już wiosenne, pozdrowionka z Jelonka - MIŁOSZ
R.O.D. Jelonek k. Poznania
Awatar użytkownika
WioLinKa
200p
200p
Od: 26 kwie 2007, o 18:37

Post »

Ja w tym roku kupiłam bulwy begoni i wsadziłam do skrzynki. Satała najpierw na południowym oknie w pokuju a w maju wyniosłam na wschodni balkon. Niestety kwitły marnie mimo, że były zasilane. Chyba ulewa im zaszkodziła bo zgniły :cry: Oberwałam łodygi i wyjęłam z ziemi bulwy, ktore były zdrowe, pozostałe zasuszyłam. Jedna z nich puszczała oczka więc ją wsadziłam do doniczki i stała na zewnątrz w słoncu. Efekt taki, że własnie przedwczoraj mi rozkwitła pięknym żołtym kwiatem :D Stoi na ławie :D
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

No i stało się...moje begonki zdechły :cry:
Wyciągnęłam z doniczek i oczom moim ukazała się włóknina ciasno owinięta wokół korzeni,tak,że nie mogły jej przerosnąć.Delikatnie ją usunęłam i kłącza wsadziłam do nowej ziemi-teraz czekam,czy coś odbije.
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zobaczcie jakie cuda znalazłam w necie. :shock:
Begonia rex 'Escargot'
Obrazek
Rex Begonia GAC Maui Mist
Obrazek
Rex Begonia Charlotte Chiffon
Obrazek
Rex Begonia GAC Atlanta Jazz
Obrazek
Rex Begonia GAC Hilo Holiday
Obrazek
Rex Begonia Mini Portland Picotee Pink
Obrazek
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tą pierwszą miałam ogromną ale ...zostało kłącze w doniczce :cry:
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

flowers pisze:... Kiedy ziemia wyschnie, po 1 - 1,5 m-ca, wyjmuję bulwy z ziemi i przechowuję je w trocinach zawinięte w foliowe jednorazówki.
A mogę bulwy zostawić w donicy?
Kiedy należy rozpocząć podlewanie?
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30

Post »

Andrzeju, w ubiegłym roku zapomniałam :oops: wyjąć bulwy begonii z 3 donic. Przypomniały mi się same wypuszczając pędy w końcu lutego lub na początku marca (też dokładnie nie pamiętam :( ) - stanowczo za wcześnie !
Pędy były takie "wyciągnięte" i anemiczne więc obcięłam je. Dzięki temu, że ostania zima była bardzo łagodna i krótka mogłam wystawić donice wcześniej, w przeciwnym razie musiałabym chyba obcinać więcej tych anemików. W tym roku z pewnością wyjmę wszystkie bulwy.
Wsadzam do donic na początku marca i wtedy zaczynam bardzo delikatne podlewanie do momentu ukazania się pierwszych pędów. Potem stopniowo zwiększam częstotliwość podlewania. Kiedy stoją na zewnątrz podlewam codziennie, jeżeli nie pada deszcz, roztworem nawozu Planton do roślin kwitnących (1 łyżeczka na 4 l wody).
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Ja pozostawiam swoje begonie balkonowe w doniczkach w starej ziemi i wynoszę do piwnicy, w marcu jak się zaczynają ukazywać młode malutkie pędy wsadzam do nowej ziemi i rosną super.
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tą pierwszą miałam ogromną ale ...zostało kłącze w doniczce
Basga, a co się jej stało? Przelałaś?

Apropos zimowania begonii "balkonowych" , to ja swoje wyjmuję z ziemi i trzymam w trocinach lub gazetach. Nie boli mnie głowa o ewentualne gnicie bulw :)
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie,raczej nie przelałam a nie wiem,co się stało.Miałam tę,duży okaz kupiłam a także z wyprzedaży 3 inne i wszystkie padły,zostały same kłącza.
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale szkoda :(
To było latem czy zimą? W jakich warunkach stały? Jakie miały "objawy" zanim zostały same kłącza?
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To było teraz jesienią,stały w półcieniu,mało podlewane od spodu ale jak wyciągnęłam z doniczki,to włóknina wokół korzeni była i one nie mogły jej przerosnąć.
Jedna odbija po posadzeniu do nowej ziemi,z ziemi wychodzą dwa listki w różnych miejscach więc jedna przynajmniej żyje.
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to już wszystko wiadomo :) Dobrze, że choć jedna odbija - szkoda by było takich piękności. Może i tamte się zdecydują :)
Ze swojej strony dodam, że Rex-y lubią okna północne, małe, ale dość szerokie doniczki i nie znoszą przeciągów :) Jednak zapewne to już wiesz :)
Pozdrawiam ciepło i trzymam kciuki za begonki :)
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Kontakt:

Post »

Ja podobnie miałam z moją begonią, wiosną kupiłam ładną bulwe, wszystko było ok ładnie rosła i kwitła na jesień chcąc wyjąć bulwe z ziemi okazało się, że jej tam nie ma zostały same korzenie. Więc poszło wszystko na kompostownik :evil:
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”