Identyfikacja drzew i krzewów - magangs
@tadeusz48 - też posiadam sosnę żółtą i Jeffreya, ale wyglądają inaczej. Oczywiście, obie również kupowałem w pewnej szkółce i nie będąc specjalistą nie mam 100% pewności, że mam te właśnie sosny. ALE obie są 3 igielne (Seneta pisze, że odmiana skalna sosny żółtej ma igły ułożone po części po 2). Obie są nieco do siebie podobne, ale stwierdzenie, które często można wyczytać, że nie można je odróżnić, to przesada. Być może chodzi o starsze okazy. Moje różnią się wyraźnie kolorem igieł, korą, którą u Jeffreya jest bardziej palmowa, jak to niefachowo określam. W ogóle Jeffreya wygląda bardziej egzotycznie... Obie mają u mnie bardzo długie igły... ALE obie są dosyć małe, tj. chyba nieco ponad metr... Hmm...
Czy ktoś ma PEWNE zdjęcia kilku-kilkunastoletnich okazów obu sosen i zdjęcia igieł??? Szukałem w necie i trudno o takie zdjęcia...
Czy ktoś ma PEWNE zdjęcia kilku-kilkunastoletnich okazów obu sosen i zdjęcia igieł??? Szukałem w necie i trudno o takie zdjęcia...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję Griseum za informacje, nie jest wykluczone że moja sosna jest sosną żółtą odmiany skalnej, poniższe informacje znalazłem w :Otwarta Encyklopedia Leśna
Pinus ponderosa var. scopulorum ENGELM. — sosna żółta odm. skalna
sosna żółta odm. skalna kora
Drzewo niższe (25—30 m) z prawie czarną korą. Igły krótsze (12—16 cm), najczęściej po 2 na pędach skróconych.
Szyszki występują pojedynczo lub po dwie, mniejsze (5—8 cm), z silnymi kolcami na piramidkach.
Występuje w USA, głównie w Górach Skalistych. Rzadko spotykana w Polsce. Prawdopodobnie bardziej wytrzymała na mrozy i mniej wymagająca w stosunku do gleby niż sosna żółta.
Pozdrawiam . Tadeusz.
Pinus ponderosa var. scopulorum ENGELM. — sosna żółta odm. skalna
sosna żółta odm. skalna kora
Drzewo niższe (25—30 m) z prawie czarną korą. Igły krótsze (12—16 cm), najczęściej po 2 na pędach skróconych.
Szyszki występują pojedynczo lub po dwie, mniejsze (5—8 cm), z silnymi kolcami na piramidkach.
Występuje w USA, głównie w Górach Skalistych. Rzadko spotykana w Polsce. Prawdopodobnie bardziej wytrzymała na mrozy i mniej wymagająca w stosunku do gleby niż sosna żółta.
Pozdrawiam . Tadeusz.
-
- 50p
- Od: 3 gru 2007, o 12:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- marcyjanna
- 200p
- Od: 23 cze 2009, o 17:52
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Mam kilka typów,jednak identyfikacja bez kwiatu to jak wróżenie z fusów.Samych koniczyn mamy w kraju około 20 gatunków.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Re: Co to?
Krzewuszka cudowna