Ogród Pelagii cz.3
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Pelagii cz.3
Hej Aguś,
kolejne piękne pokazane rośliny
Czosnki przepięknie wyglądają, a zdjęcia prawdziwe portrety 
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
A wiesz że wczoraj na działce przyczepiła się do mnie piosenka :
Kwiatki, bratki i stokrotki
Dla Piotrusia i Dorotki...
Ja mam stokrotki a ty masz bratki :P
Kwiatki, bratki i stokrotki
Dla Piotrusia i Dorotki...
Ja mam stokrotki a ty masz bratki :P
A ja mam bratki i stokrotki
Aga... zazdroszczę Ci tej konsekwencji w dobieraniu kolorków
Aga... zazdroszczę Ci tej konsekwencji w dobieraniu kolorków
- Olusia

- Od: 23 gru 2007, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aga ma sposób na kolory , sama maluje na jaki chce 
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Witajcie Kochani
Taro
Irys tworzy ciasną kępę, nie ma cebul, zapomniałam z jakiej grupy jest, może spuria
Kolor kremowo - jasnożółty, ciekawie pachnie, trochę cynamonem, trochę , jak róża, delikatnie.
Podobają mi się jego liście rosnące gęsto, nie kładące się i żółknące, jak u niektórych irysów.
Roza
Witam Cię w moim wątku
Dziękuję
Ago
Dzięki
Troszkę nazbierałam różnych czosnków, z drobnych miałam niebieski, główkowy i alium ostrowskianum ( różowy), jakoś krótko żyły, niebieski jeszcze istnieje w postaci drobnych cebulek ze szczypiorkiem. Aaaa, karatawski też krótko żył, a szkoda, bo ciekawy jest.
Najbardziej podobają mi się te z grupy alium giganteum, gęste, fioletowe kule i ostatnio objawiony biały, właśnie ten na ostatnich fotkach. Ma zdumiewająco duże kwiaty w kwiatostanie.
Dziś obcięłam dużą kępę przekwitniętego czosnku i wstawiłam do wazonu na rabacie.
Mariolu
Wierszyk od Paulinki ?
Stokrocie też posiadam, dzikie, wszędobylskie.
Małgosiu
Miło mi
A Gorzatka, to co, źle ma dobrane
, bardzo fajnie, zgrzytów u Ciebie nie widzę.
Najbardziej bolą zęby, jak widzę zestaw różowego i pomarańczowego, albo taki mój ''ulubiony ''zestaw a'la klomb miejski czyli : jaskrawo czerwone szałwie + pomarańczowe lub żółte :x aksamitki + zawaliście fioletowy żeniszek
Ale każdy ma co lubi, niektórzy mogą mieć mdłości na widok niebieskości i fioletów
Olu
Kolor trzyma się babki, muszę domalować kolejne, rozwinięte liście.
A druga nie podrasowana ze strachu przed pędzlem zabarwiła się u nasady na taki kolor.
Kiedyś z koleżanką na plenerze pomalowałyśmy skorupki ślimakom winniczkom, pani profesor kazała nam je umyć :x
Taro
Irys tworzy ciasną kępę, nie ma cebul, zapomniałam z jakiej grupy jest, może spuria
Kolor kremowo - jasnożółty, ciekawie pachnie, trochę cynamonem, trochę , jak róża, delikatnie.
Podobają mi się jego liście rosnące gęsto, nie kładące się i żółknące, jak u niektórych irysów.
Roza
Witam Cię w moim wątku
Dziękuję
Ago
Dzięki
Troszkę nazbierałam różnych czosnków, z drobnych miałam niebieski, główkowy i alium ostrowskianum ( różowy), jakoś krótko żyły, niebieski jeszcze istnieje w postaci drobnych cebulek ze szczypiorkiem. Aaaa, karatawski też krótko żył, a szkoda, bo ciekawy jest.
Najbardziej podobają mi się te z grupy alium giganteum, gęste, fioletowe kule i ostatnio objawiony biały, właśnie ten na ostatnich fotkach. Ma zdumiewająco duże kwiaty w kwiatostanie.
Dziś obcięłam dużą kępę przekwitniętego czosnku i wstawiłam do wazonu na rabacie.
Mariolu
Wierszyk od Paulinki ?
Stokrocie też posiadam, dzikie, wszędobylskie.
Małgosiu
Miło mi
A Gorzatka, to co, źle ma dobrane
Najbardziej bolą zęby, jak widzę zestaw różowego i pomarańczowego, albo taki mój ''ulubiony ''zestaw a'la klomb miejski czyli : jaskrawo czerwone szałwie + pomarańczowe lub żółte :x aksamitki + zawaliście fioletowy żeniszek
Ale każdy ma co lubi, niektórzy mogą mieć mdłości na widok niebieskości i fioletów
Olu
Kolor trzyma się babki, muszę domalować kolejne, rozwinięte liście.
A druga nie podrasowana ze strachu przed pędzlem zabarwiła się u nasady na taki kolor.
Kiedyś z koleżanką na plenerze pomalowałyśmy skorupki ślimakom winniczkom, pani profesor kazała nam je umyć :x
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Agnieszko, nie otwierają mi się w całości zdjęcia, bo mam słaby zasięg. Uroki życia na wsi
Ale czytam, że miałaś całkiem sporo dzwonków i czosnków. Szkoda, że tyle wypadło.
To dzięki Tobie, mojego irysa też przypisałem jako spuria, bo nie pasował do innych grup. Najdłużej kwitnie ze wszystkich irysów
Moja ratibida też przemarzła zimą
To dzięki Tobie, mojego irysa też przypisałem jako spuria, bo nie pasował do innych grup. Najdłużej kwitnie ze wszystkich irysów
Moja ratibida też przemarzła zimą
- pelagia72

Jacku
Na 100% nazwę irysa będzie znał Piterek, kiedyś mówił mi, Adam pewnie też, ale uleciało mi
Nie przejmuj się, dobrze ,że net masz
, tydzień bez internetu i łączności z Wami był dla mnie koszmarny
Szkoda, że nie widzisz tego nietypowego, białego czosnku
Niebawem będzie przerwa kwitnienia, obcięłam piwonie pozostaje mi czekać na lilie, liliowce i mieczyki.

Na 100% nazwę irysa będzie znał Piterek, kiedyś mówił mi, Adam pewnie też, ale uleciało mi
Nie przejmuj się, dobrze ,że net masz
Szkoda, że nie widzisz tego nietypowego, białego czosnku
Niebawem będzie przerwa kwitnienia, obcięłam piwonie pozostaje mi czekać na lilie, liliowce i mieczyki.
- pelagia72

- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Aguś cosik mi się wydaje że będą żółte lub białe
, obym się myliła , ale masz u mnie czarną więc nie ma co się martwić ale po liściach widzę że kwity będą duże jak się rozrosną to na dzieciaczki liczę
Genia
Genia
- pelagia72

Geniu
Nie daruję temu panu sprzedawcy z Gardenii , zarzekał się, że będą ciemne.
Zobaczymy , najwyżej przemaluję na czarno
Chętnie się podzielę
Bardzo nie lubię, jak nie zgadza się kolor z oczekiwanym.
Zwłaszcza, jak roślina jest kosztowna. Zauważyłam , że zawsze zgadza się w przypadku kupienia bezpośrednio od osoby na rynku. Babcie zawsze mówią prawdę, a roślinki za grosze.
Dziś zaplanowałam posadzenie sadzonek bazylii do donicy.
Wymyśliłam taki ziołowo -śródziemnomorski kącik ; giga rozmaryn, stewie i bazylie w donicach, agapant, cytryna i coś jeszcze.
Wszystkie w starych, spatynowanych donicach.
Tylko obawiam się, że będą miały za dużo cienia w miejscu na poszerzeniu ceglanej ścieżki przy jabłonce.
No i ,że bazylię i stewię pożrą pełzające potworki.
Stewia stoi na stojaku, dziś wpadłam na nią i rozwaliłam donicę :x
Nie daruję temu panu sprzedawcy z Gardenii , zarzekał się, że będą ciemne.
Zobaczymy , najwyżej przemaluję na czarno
Chętnie się podzielę
Bardzo nie lubię, jak nie zgadza się kolor z oczekiwanym.
Zwłaszcza, jak roślina jest kosztowna. Zauważyłam , że zawsze zgadza się w przypadku kupienia bezpośrednio od osoby na rynku. Babcie zawsze mówią prawdę, a roślinki za grosze.
Dziś zaplanowałam posadzenie sadzonek bazylii do donicy.
Wymyśliłam taki ziołowo -śródziemnomorski kącik ; giga rozmaryn, stewie i bazylie w donicach, agapant, cytryna i coś jeszcze.
Wszystkie w starych, spatynowanych donicach.
Tylko obawiam się, że będą miały za dużo cienia w miejscu na poszerzeniu ceglanej ścieżki przy jabłonce.
No i ,że bazylię i stewię pożrą pełzające potworki.
Stewia stoi na stojaku, dziś wpadłam na nią i rozwaliłam donicę :x
- tara

- Od: 16 mar 2008, o 22:01
zauroczyły mnie w tym roku naparstnice, niby roślina uprawia od niepamiętnych czasów w ogródkach ale jak patrze taka dostojna, ślicznie ujęłaś na fotce, a gozdziki u nas mówi się brodate też piękne i kolorowe.
Dzika róża jest rewelacyjna ma dziewczyna urok i charakter, tylko podziwiać, pozdrawiam
Dzika róża jest rewelacyjna ma dziewczyna urok i charakter, tylko podziwiać, pozdrawiam
Pell... masz rację... nawet jak babcie na targu nie znają dokładnej nazwy roślinki, to są w stanie dokładnie ją opisać i potem rzeczywiście ona rozwija się zgodnie z opisem
Nic dziwnego... obserwują ją przecież w swoich ogródkach od lat
No i ta jakość... i cena... aż żal, że wybór zwykle nieduży
Nic dziwnego... obserwują ją przecież w swoich ogródkach od lat
No i ta jakość... i cena... aż żal, że wybór zwykle nieduży
- pelagia72

Taro
Naparstnice zobaczyłam pierwszy raz dziko rosnące w górach (dawne woj. bielskobialskie)
Wtedy nie miałam jeszcze ogrodu.
U mnie sieją się same, widocznie poprzedni właściciele wprowadzili je do ogrodu.
U nas na brodate mówi się też kamienne. Lubię wszystkie goździki, sentyment mam pewnie też przez te dzikie spotykane w różnych miejscach.
Dziewczyna ma charakter zaczepny hihi, muszę ją poprzycinać.
Gosiu
Babcie the best
Szkoda, że takie lokalne ryneczki zanikają, zakupy tam mają swój niepowtarzalny klimat. Nie to co w sztucznym świecie supermarketu.
Nad morzem bardzo sucho ,wczoraj podlewałam ze 3 godz. wolnym strumieniem.
A i tak nie napoiłam wszystkiego.
Wieczorem była awaria prądu, po podlaniu skrzynek okiennych cyknęłam im zdjątka.

Naparstnice zobaczyłam pierwszy raz dziko rosnące w górach (dawne woj. bielskobialskie)
Wtedy nie miałam jeszcze ogrodu.
U mnie sieją się same, widocznie poprzedni właściciele wprowadzili je do ogrodu.
U nas na brodate mówi się też kamienne. Lubię wszystkie goździki, sentyment mam pewnie też przez te dzikie spotykane w różnych miejscach.
Dziewczyna ma charakter zaczepny hihi, muszę ją poprzycinać.
Gosiu
Babcie the best
Szkoda, że takie lokalne ryneczki zanikają, zakupy tam mają swój niepowtarzalny klimat. Nie to co w sztucznym świecie supermarketu.
Nad morzem bardzo sucho ,wczoraj podlewałam ze 3 godz. wolnym strumieniem.
A i tak nie napoiłam wszystkiego.
Wieczorem była awaria prądu, po podlaniu skrzynek okiennych cyknęłam im zdjątka.

- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Aga jakie piękne zdjęcia w kolorze blue
Ta lobelia z pierwszej foty wygląda wprost bajecznie, cudowne ujęcie
Inne kolorki też pięknie się prezentują. Naparstnice prześliczne, świetnie wyglądają z wąsatym groszkiem
Goździki też śliczniusie, moje właśnie przekwitły, muszę je ogolić

Ta lobelia z pierwszej foty wygląda wprost bajecznie, cudowne ujęcie
Inne kolorki też pięknie się prezentują. Naparstnice prześliczne, świetnie wyglądają z wąsatym groszkiem
Goździki też śliczniusie, moje właśnie przekwitły, muszę je ogolić
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
/Gałczyński Konstanty Ildefons/
"Dzika róża"
Za Dzikiej Róży zapachem idź
na zawsze upojony,
wśród dróg
będzie cię wiódł jak czarodziejski flet,
i będziesz szedł, i będziesz szedł,
aż zobaczysz furtkę i próg...
Ta dzika róża jest przepiękna ! Czy to u Ciebie , czy u sąsiada?