W czym rośnie ten miniaturowy-w drinku?
Zielone zakątki w moim domu - Ewelina
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Basiu , w "drinku " to ten Cyklamenek nie rośniebasga pisze:WOW...cudeńka:i kwiatuszki,i doniczki! :P
W czym rośnie ten miniaturowy-w drinku?A co ma zamiast ziemi? :P
A tu jeszcze zbliżenia pięknych, " marmurkowych" liści białego Cyklamena prezentowanego powyżej

- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
Ciąg dalszy zdjęć mieszkańców moich zielonych zakątków

Anthurium scherzerianum. Dostałam kwitnące, teraz kwitnie po raz drugi - kwiaty utrzymują się przez wiele tygodni.

Cyprysiki- zimą można je przerobić na niby- choineczki , dodając np. gwiazdki ze słomy.

A tu Wilczomlecz trójżebrowy ( Euphorbia trigoma) odm. purpurowa
Zadowolona mama- Grubosz (Crassula ovata) i potomek , który już się ukorzenił i ładnie się rozrasta. Spróbuję wyhodować z niego coś na kształt bonsai.

Anthurium scherzerianum. Dostałam kwitnące, teraz kwitnie po raz drugi - kwiaty utrzymują się przez wiele tygodni.

Cyprysiki- zimą można je przerobić na niby- choineczki , dodając np. gwiazdki ze słomy.

A tu Wilczomlecz trójżebrowy ( Euphorbia trigoma) odm. purpurowa
Zadowolona mama- Grubosz (Crassula ovata) i potomek , który już się ukorzenił i ładnie się rozrasta. Spróbuję wyhodować z niego coś na kształt bonsai.
-
Reposit-09
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Druga, druga! Wilczomlecz jst rzeczywiście ślicznyANETA pisze:A na Wilczomlecza purpurowego to mam chrapkę i jużwięc gdy tylko podrośnie zaklepuję sadzonkę
A co do cyprysików - podsunęłaś mi rewelacyjny pomysł, Ewelinko
-
bona
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 wrz 2007, o 19:36
ewelinko śliczne roślinki!mam prośbę czy możesz mi coś powiedzieć o cyprysikach?też taki mam ale nie bardzo umiem go pielęgnować i jak go rozmnożyć ?mój zeszłej zimy jak uchylałam okno(właśnie to na parapecie którego stał cyprysik)trochę zmarniał i chciałabym go odmłodzić ale żadna szczepka mi się nie przyjmuje...
Śliczności masz w domu!
A ten malutki grubosz wygląda świetnie w swojej płaskiej doniczce.
A ten malutki grubosz wygląda świetnie w swojej płaskiej doniczce.
Pozdrawiam. Sonia.
Moje chwastowisko
Moje chwastowisko
- agaxkub
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 paź 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
mogę się też ustawic w kolejce? pierwszy raz widzę takiego purpurowegoANETA pisze:Moja droga , a gdzie ty to wszystko miesciszza każdym razem gdy do ciebie zajrzę to widzę coś nowego
,
a do tego wszystkie kwiaty tak zdrowiutko i pięknie wyglądają , oj czarujesz je czarujesz![]()
A na Wilczomlecza purpurowego to mam chrapkę i jużwięc gdy tylko podrośnie zaklepuję sadzonkę
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
Moja Droga !!!ANETA pisze:Moja droga , a gdzie ty to wszystko miesciszza każdym razem gdy do ciebie zajrzę to widzę coś nowego
,
a do tego wszystkie kwiaty tak zdrowiutko i pięknie wyglądają , oj czarujesz je czarujesz![]()
A na Wilczomlecza purpurowego to mam chrapkę i jużwięc gdy tylko podrośnie zaklepuję sadzonkę
Otóż problem w tym ,że podobnie jak w ogrodzie, w domu powoli też NIE MIESZCZĘ !!! Za mało okien i parapetów widocznie
Kwiaty wyglądają zdrowo, bo staram się , by były zdrowe i zadbane- nie lubię oskubanych "ogigli".
Co do Wilczomlecza purpurowego , to "Droga Kolejko", chętnie się nim podzielę , ale dajcie mu szansę podrosnąć. Może do wiosny ? Chciałabym,żeby nieco mu przybyło ( tu i tam...) , wtedy bez problemu będzie można oddzielić "odnóżki" dla Was. Dzieciaczki rzeczywiście wystawiają już z ziemi pyszczki, ale to jeszcze maleństwa.
Anulko Dziękuję za miłe słowa
Soniu -Malutki Gruboszek już dzielnie rośnie , mam zamiar spróbować prowadzić go jak drzewko bonsai( on jeszcze o tym nie wie...), teraz szukam źródeł na ten temat.
Bona - Teraz dla Ciebie o Cyprysikach. Najpierw przyznam ,że trzy , cztery lata temu zmarnowałam ich kolegów- robiły się suche , więc coraz ambitniej podlewałam , a skutek był opłakany.Przed wyrzuceniem roślin obejrzałam ich korzenie , a raczej to , co z nich zostało- były mokre i ogniłe...
CUPRESSUS Macrocarrpa czyli CYPRYS wielkoowocowy, odmiana "Goldcrest" to roślina pokojowa , choć sezon wiosenno-letnio- jesienny może spędzać np. na tarasie.Wrażliwa na przymrozki.Wymaga jasnego stanowiska, może być przy oknie , które często otwieramy.Należy podlewać Z UMIAREM !!! a zimą wręcz skąpo. Wiosną zasilamy. Ja moje roślinki dość często zraszam w okresie zimowym , a prawie nie podlewam ziemi. Chyba im to służy.
A i bardzo ważne - zaraz po zakupie przesadziłam roślinki do mieszanki ziemi do iglaków z piaskiem- rosły tak ja poprzednie , w torfie, a ten jest albo suchy albo jak mokra gąbka . Nie lubię samego torfu- a producenci roślin najczęściej w takim podłożu oferują nam swoje rośliny .