Hehe, za 2 dychy bym nie kupił. Ta kępa Noto kosztowała 12złkatrina26 pisze:Chyba żartujesz tylko tyle? Myślałam że ok 20złNie dam rady się na razie wybrać raczej
Ale może coś wymyślę. Dzięki

Hehe, za 2 dychy bym nie kupił. Ta kępa Noto kosztowała 12złkatrina26 pisze:Chyba żartujesz tylko tyle? Myślałam że ok 20złNie dam rady się na razie wybrać raczej
Ale może coś wymyślę. Dzięki

Echinopsis ancistrophora pieknie Ci zakwitł i fotki równie udane jest co oglądać. Tyle ładnych nowych nabytków, że nic tylko Gratulować
 Echinopsis ancistrophora pieknie Ci zakwitł i fotki równie udane jest co oglądać. Tyle ładnych nowych nabytków, że nic tylko Gratulować   

Ty to masz nosa!
 Ty to masz nosa!  

Teraz zamiast mnóstwa nowych pędów będę mieć sporo kwiatów
 Teraz zamiast mnóstwa nowych pędów będę mieć sporo kwiatów  

Jutro wsadzam ją do wiekszej donicy.
 Jutro wsadzam ją do wiekszej donicy.
 - również doszła do wniosku, że przydałoby zrobić przyjemność właścicielowi i zakwitnąć
 - również doszła do wniosku, że przydałoby zrobić przyjemność właścicielowi i zakwitnąć   Na chwile obecną ma 14 pąków.
 Na chwile obecną ma 14 pąków.

Generalnie Chamacereus silvestrii ma sporo wspólnego z rodzajem Lobivia, bo to przecież lobiwka jest. Obecnie panuje pogląd, że jest to forma lub odmiana Lobivia saltensis. Chamecereusowi najbliżej do L.saltensis v.multicostata. W typowym dla tej roślinki rejonie występowania czyli na północny wschód od miasta Tucuman w Argentynie znaleziono już wiele form L.saltensis v.multicostata o wydłużonych pędach, bardzo podobnych do naszych chamecereusów. Jedynie pewne różnice są w budowie kwiatka - dlatego cały czas jeszcze Chamaecereus/Lobivia silvestrii utrzymuje status oddzielnego gatunku. Zresztą wystarczy rzucik okiem na listę synonimów http://www.desert-tropicals.com/Plants/ ... ereus.html. No i fakt, że to się kundli z lobiwiami też nie jest bez znaczenia. Generalnie jest taka ogólna zasada, że jeśli dwa kaktusy są w stanie dać wspólną hybrydę to powinny należeć do jednego rodzaju. Ale oczywiście w wielu przypadkach się to nie zgadza.Artur89 pisze:Tomek - tobie dzięki za poprawną identyfikację. U wyroczni też dowiedziałem się, że ta roślina ma coś wspólnego z rodzajem Lobivia. Znalazłem też Chamaelobivia sylvestrii cv. Viola, jednak nie byłem pewny wiec się nie wychylałem

)
 ) O ile mnie pamięć nie myli to dostałem je od chmara3
 O ile mnie pamięć nie myli to dostałem je od chmara3  

To jej drugie kwitnienie w tym roku. Jak ją przyniosłem z Obi to miała tylko 3 kwiaty a u mnie 12-13 plus jeden co już przekwitł (o ile się nie mylę to będzie owoc).
 To jej drugie kwitnienie w tym roku. Jak ją przyniosłem z Obi to miała tylko 3 kwiaty a u mnie 12-13 plus jeden co już przekwitł (o ile się nie mylę to będzie owoc).
 )
 )

Grubosz to niezły byk
 Grubosz to niezły byk  Piękny będzie jak dostane grzywy zielonych liści.
 Piękny będzie jak dostane grzywy zielonych liści.